Nyheter:

En soldat på fregatten KNM Thor Heyerdahl ser mot et NH90-helikopter under øvelse FLOTEX i Nordland. Foto: Julie Haugen / Forsvaret

Dette var forsvarsåret 2019

Fagmilitært råd, seksuell trakassering og etterdønningene etter KNM Helge Ingstad-forliset var noen av sakene som satt preg på 2019.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Ved inngangen til et nytt tiår tar vi en fot i bakken og ser tilbake på året som er gått. 

I en oversikt som denne vil det alltid være saker journalisten ikke har fått med. Dersom det er noen grove forglemmelser, må leseren gjerne sende innspill til ar@fofo.no. Ellers også er tips fra våre lesere gull verdt, de kan sendes til tips@fofo.no.

Januar

KNM Helge Ingstad I: Mot slutten av 2018 skjer det som ikke skulle skje. Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderer med Sola TS utenfor Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen, og havarerer. I løpet av julen sank fregatten ytterligere 30 centimeter på grunn av uvær. 

NH 90-Høring: 28. januar er det høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om NH 90-helikoptrene. Siste NH90 vil ikke lande i endelig konfigurasjon før tidligst 2022, 14 år forsinket. De vil også bli betydelig mer kostnadskrevende å holde i lufta.

Februar

Torpedoer detonert: Sjøforsvarets minedykkerkommando fjerner og detonerer alle torpedoene fra den forliste fregatten KNM Helge Ingstad.

 

Maud på vei: Tre år forsinket forlater Forsvarets største skip noensinne, KNM Maud, verftet i Busan i Sør-Korea, 3. februar. Logistikkfartøyet har en prislapp på 2 milliarder kroner.

Kina og Russland: Etterretning fra Russland og Kina er den største sikkerhetstrusselen mot Norge, og operasjonene blir stadig mer koordinerte og effektive, informerer E-tjenesten om i sin ugraderte vurdering av aktuelle sikkerhetstrusler mot Norge i 2019. 

Fengsel etter soldat-spøk: En soldat i 20-årene blir i februar dømt til 24 dagers ubetinget fengsel etter at han utførte en truende handling, som var ment som en spøk mot medsoldater i en vaktbu på Rygge. 

Prins Harry: Den britiske prinsen gjester Bardufoss 14. februar, på selveste valentinsdagen. De britiske styrkene feirer at de har trent der i 50 år. 

Burkina Faso-øvelse: En liten gruppe spesialsoldater fra Norge deltar i øvelsen Flintlock i Burkina Faso og Mauritania 18. februar til 1. mars. 

Mobbing og seksuell trakassering: Tallene fra Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering blir offentliggjort tirsdag 19. februar. 8805 har svart, 24 prosent er kvinner. 1,1 prosent av kvinnene sier at de har blitt tvunget til seksuelt samleie. Blant mennene er prosentandelen 0,3. 3,7 prosent av kvinnene sier at de har blitt forsøkt tvunget til seksuelt samleie. Det har 1,2 prosent av mennene opplevd. 

Rapport etter dødsulykke: Flengende kritikk kommer i rapporten etter sersjant Hågen Skattums dødsulykke 27. oktober 2017. Ulykken burde vært unngått, slår Forsvarets undersøkelseskommisjon fast. 

Ingstad-slep: Etter lang ventetid ligger forholdene til rette for at den forliste fregatten KNM Helge Ingstad kan slepes mot Hanøytangen på vestsiden av Askøy.

Mars

Ingstad på Haakonsvern:  Søndag 3. mars kommer den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad tilbake til marinebasen Haakonsvern

Cruiseskipet Viking Sky sendte ut mayday-melding fra Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal- det var i ferd med å drive inn mot land. Foto: Frank Einar Vatne /NTB Scanpix

Toprosentmålet: Det vil være vanskelig for Norge å nå Natos mål om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret innen 2024 uten å kutte andre utgifter, sier statsminister Erna Solberg til Dagsavisen i mars. 

Kebnekaise-kritikk: Flyulykken i fjellet Kebnekaise i Sverige i 2012 har blitt gransket av en rekke enheter, men en tidligere ansatt i Luftforsvaret sendte i desember 2017 et ti sider langt brev til ledelsen i forsvarsgrenen der han varslet om kritikkverdige forhold rundt ulykken som ikke har kommet fram, ifølge Klassekampen.

Viking Sky: Helikoptre fra 330-skvadronen, personell og kystvaktskip deltar i redningsaksjonen når cruiseskipet Viking Sky får motorstans i Hustadvika lørdag 23. mars. 470 passasjerer blir heist om bord i helikoptre. 

Maud på plass: KNM Maud anløper Bergen 29. mars. 

April

F-16 forlot Ørland: 1. april blir all operativ aktivitet med jagerflytypen F-16 overført fra Ørland til 331-skvadronen i Bodø.

Ingstad-mistenkte: Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad, losen på tankskipet Sola TS og en ansatt på trafikksentralen på Fedje har status som mistenkte etter kollisjonen, får NRK opplyst i april.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under fremleggingen av Forsvarets årsrapport. Foto: Ylva Seiff Berge / Forsvarets forum\n\n

Renholds-feide: Det har vært store misnøye med renholdet i Forsvaret etter at regjeringen påla Forsvaret å outsource sine renholdstjenester for noen år tilbake. Arbeiderpartiet kritiserer i april forsvarsministeren for å ha sagt opp renholdskontrakten med ISS i departementet, men ikke resten av Forsvaret. 

Fagmilitært råd: 5. april får forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i oppdrag å levere inn sitt fagmilitære innspill innen 8. oktober, før regjeringen legger fram sin neste langtidsplan våren 2020.

Russisk missiltest: Den russiske lufttrafikktjenesten melder inn at Russland planlegger å utføre en missiltest fra fartøy i Norskehavet utenfor Andøya mellom 11. og 14. april, ifølge luftfartsoversikten Notice to Airmen (NOTAM), skriver VG.

Den norske leiren Camp Bifrost i Bamako. Soldatene som bor der er en del av den norske kontigenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, MINUSMA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ingstad-granskning: En enstemmig forsvarskomité på Stortinget vedtar 10. april å kreve en ekstern gransking av prosessen rundt bergingen av fregatten Helge Ingstad, ifølge NTB.

Årsrapport: 23. april legger forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fram årsrapporten for 2018. Der legger han vekt på at den sikkerhetspolitiske situasjonen sett med norske øyne ble forverret året i forveien, særlig grunnet russisk aktivitet.

Mai

Grandhagen går bort: Generalløytnant Kjell Grandhagen dør 3. mai, 64 år gammel. Han hadde vært blant annet sjef for Krigsskolen, pressetalsmann i en rekke roller og sjef for Etterretningstjenesten.

Mali-deployering: 60 norske soldater drar til Mali med Herkules C130-fly i mai for å understøtte MINUSMA med såkalt taktisk lufttransport. 

Les Forsvarets forums spesial om Mali-bidraget her.

Generalmajorene Odin Johannessen (til venstre) og Eirik Kristoffersen i hyggelig passiar på Bardufoss. Foto: Jonny Karlsen/ Forsvarets forum

Amerikanere i Vardø: Til sammen er minst 14 amerikanske statsborgere bosatt i Vardø i forbindelse med etterretning, ifølge NRK. Vardø ligger bare 28 kilometer fra Russland, nært de viktigste militære anleggene i landet på Kolahalvøya.

12 milliarder: Er prisen for å reparere fregatten KNM Helge Ingstad, ifølge dokumenter fra Forsvarsmateriell som Bergens Tidende fikk tilgang til. Få dager senere opplyser Forsvarsdepartementet at det blir dyrere enn å kjøpe en ny fregatt. 

Våpenbeslag: I alt 67 personer er siktet og 2.361 våpen beslaglagt etter en politiaksjon mot ulovlige våpen. Flere av straffesakene gjelder ansatte i politiet og Forsvaret, meldte NTB 22. mai. Etterforskningen avdekket mangelfulle rutiner i både politiet og Forsvaret, og det er opprettet straffesaker mot flere som arbeider i begge felt. 

Juni

Dedichen til Nato: 21. juni skriver Louise K. Dedichen historie når hun i statsråd blir utnevnt til første kvinne i Natos militære råd. Hun tiltrer den nye stillingen ved årsskiftet.

Natvig og Kristoffersen: Elisabeth Natvig blir i statsråd utnevnt til ny sjef for Forsvarsstaben. Eirik Kristoffersen blir utnevnt til sjef Hæren.


Oberstløytnant Anders Voll åpner pakningen han alltid har stående klar på kontoret dersom alarmen går. Nå mangler det grå ullsokker, de har soldatene hans på seg. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum

Pendlerskatt: Pendlere i Forsvaret fortviler etter at en regelendring om at pendlerutgifter over 97.000 kroner skulle beskattes. For noen betyr det flere titalls tusen kroner ekstra i skatt hvert år. Regjeringen åpnet for å se på saken og skriver i slutten av juni at de vil videreføre ordningen med skattefri dekning av flybilletter for pendlere.

Juli

Lavere oppslutning: To av tre spurte svarer i Forsvarets innbyggerundersøkelse at de mener det er svært nødvendig med et forsvar. Det er 3 prosentpoeng lavere enn i 2018.

Bell i Kirkenes I: Forsvaret stiller 4. juli ett av sine Bell-helikoptre på 24 timers beredskap i Kirkenes etter anmodning fra Helse Nord.

Norovirus: Det blir påvist norovirus i Madlaleiren i Stavanger etter at nærmere 50 personer ble syke med oppkast, diaré og febersymptomer, ifølge VG.

KNM Thor Heyerdal: Fregatten seilte 30. juli ut fra Haakonsvern for å delta i Natos stående fregattstyrke i Atlanterhavet. Oppdraget varer i fire måneder. .

August


Ny vaskeordning: 1. august går Hæren i Nord-Norge over til egenvask av såkalt kroppsnært tøy, fra tidligere å ha kunnet bytte det på depot. Gamle kaserner og få vaskemaskiner, samt for små satser av personlig bekledning og utstyr (PBU) skaper problemer for de vernepliktige

Russisk varsel: Russland varsler i begynnelsen av august at de i perioden 14. til 17. august vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms. Dette indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene, skriver Forsvarsdepartementet.

Russisk missilsystem: Den russiske nordflåten har plassert ut det nye Bal-kystmissilsystemet på Sredny-halvøya ved Barentshavet, ifølge NRKKystmissilsystemet er designet for å ødelegge overflatemål i en avstand på opptil 150 kilometer. Missilsystemet ligger 70 kilometer fra Vardø.

Granatulykke: Minst 27 soldater blir sendt til sykehus etter at en spontanrøykgranat går av under en Heimevern-øvelse på Drevjamoen i Nordland. Ulykken var en av tre på sensommeren og høsten med den typen granater. 

I etterkant ble det lagt ned et midlertidig bruksforbud på granatene og besluttet å gjøre en gjennomgang av utdanningsprogrammet på materiellet.

September

Kampflyprosjekt stanset: Kampflyprosjektet på Rygge flyplass i Østfold stoppes inntil videre for å finansiere president Donald Trumps mur mot Mexico, meldte NTB i begynnelsen av september.

Tre nye F-35: Tre nye norske F-35 ankommer Norge i september, meldte NTB. Dermed hadde Norge mottatt tolv slike fly i Norge og sju i USA.

Oktober

1,8 prosent: Regjeringen har gjort justeringer i budsjettet som har ført til at beregningen av Forsvarets andel av BNP lander på 1,8 prosent. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til VG at regjeringen vil bruke 1,8 prosent av BNP på forsvar i 2019, og at prognosene sier det samme for 2020.

Fagmilitært råd: I forsvarssjefens anbefaling for et framtidig forsvar er prisen høy. Det vil føre til en årlig økning på flere milliarder kroner over forsvarsbudsjettene hvert eneste år, til 2028. Da er den samlede potten i forsvarsbudsjettet på 85 milliarder kroner – hvis admiralen får det som han vil.

St. Olavs orden: Generalmajor Kristin Lund blir utnevnt til Kommandør av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin «fremragende innsats for likestilling»

Lund ga seg som UNTSO-sjef i høst. Les vårt intervju med henne her.

2000 allierte: – Den allierte interessen for å øve og trene i Norge er økende. I 2020 forventes i overkant av 2.000 marineinfanterisoldater fra USA, Storbritannia og Nederland på periodevis trening i Indre Troms, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et brev til Stortinget 16. oktober.

FN-ordning for veteraner: Veteraner fra FN-operasjoner kan søke om erstatning på rundt 700 000 kroner. Forsvarsdepartementet kjente ikke til regelendringen som gjør at norske veteraner kan søke om kompensasjon direkte fra FN, skriver Forsvarets forum i oktober.

Helikopter-fri Kystvakt: Kystvakten har bestemt at enkelte skip ikke skal bruke helikopter lenger fordi det går så lang tid mellom hver gang de får tilgang på et. Alle NH90-helikoptrene ble tatt ut av drift nærmere to uker i midten av oktober etter at det ble oppdaget svikt i både rutiner og prosedyrer. Ifølge Luftforsvaret er det imidlertid ingenting som tyder på at det er noe galt med helikopteret i seg selv, men at det trengs tiltak for å fjerne avvikene.

Fortsetter i Irak: Den norske militære styrken som er utplassert i Irak, vil fortsette sitt arbeid i landet gjennom hele 2020. Det norske bidraget i Irak er på omkring 70 personer.

75-årsmarkering: I slutten av oktober ble 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark markert. Blant gjestene var kong Harald, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg. 

Våpenfunn: To menn blir pågrepet etter funn av store mengder våpen i Bamble og i Asker. Politiet fikk nyss om saken etter informasjon fra Forsvaret. Påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i Sørøst politidistrikt opplyste til Forsvarets forum at en av mennene tildligere har hatt en tilknytning til Forsvaret. Det avviser Militærpolitiet.

November

Heimevern-sjef: Elisabeth Michelsen blir ny sjef i Heimevernet. Hun tar over etter Eirik Kristoffersen, som er ny sjef for Hæren.

F-35 operative: Som siste steg i to år med testing ble F-35-flyene 6. november prøveflyttet fra Ørland til Luftforsvarets base på Rygge. Flyene er klare for sine første oppdrag, skriver NTB i november.

Havarikommisjonens Ingstad-rapport: På ettårsdagen for havariet legger Havarikommisjonen fram rapporten som omhandler hendelsesforløpet fram til kollisjonen mellom fregatten og tankskipet. 

1000 Colt-pistoler: Politiet mener Forsvaret ikke har kontroll på 1.600 Colt-pistoler. Flere av disse pistolene er funnet hos kriminelle eller i ulovlige våpensamlinger, skriver VG i november. 

Bell II: Etter anmodning fra Helsedirektoratet stiller Forsvaret et Bell 412-helikopter med mannskap i ambulanseberedskap i Finnmark. Anmodningen kom 6. november.

Aulie død: Den siste gjenlevende grenselosen fra 2. verdenskrig, Åge Aulie, dør 13. november, 85 år gammel.

Frode Berg: Klokken 11 15. november blir spiondømte Frode Berg overlevert til norske myndigheter i Litauen. Han har da sittet fengslet i Moskva siden desember 2017.

Hercules blir brannfly: Fem norske transportfly er solgt til det amerikanske selskapet Coulson Aviation. Flyene skal brukes til brannslukking, ifølge NTB.

Fler rapporterer trakassering: Totalt oppgir 6,23 prosent av kvinnene i Forsvaret at de har blitt utsatt for «uønsket seksuell oppmerksomhet», mot 4,51 prosent i 2017. Økningen blant menn er mindre: Fra 1,37 prosent i 2017 til 1,79 prosent i år. Det viser Forsvarets medarbeiderundersøkelse (FMU) for 2019, skriver ABC Nyheter i november.

Desember

Hemmelig jagerflykritikk: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har bedt om at Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye kampfly F-35 holdes hemmelig. Riksrevisjonen leverte i mai i år en rapport om de nye kampflyene der regjeringen får kritikk, ifølge Klassekampen.

Maud får ikke seile: Forsvarets nye, og største, skip, KNM Maud, må ligge til kai etter at det er avdekket flere avvik ved skipet– Avvikene har blitt avdekket i forbindelse med at fartøyet måtte sertifiseres på nytt. De var av en slik karakter at det anbefales at fartøyet legges til kai, sier kommunikasjonssjef Torill Herland i Sjøforsvaret til Bergens Tidende.

Feriepenger: En heimevernssoldat som måtte betale skatt, men ikke fikk feriepenger, vant mot staten i lagmannsretten. Saken kan føre til gigantregning for Forsvaret, ifølge Fædrelandsvennen.

Likte du denne oversikten? Vi sender ut morgenbrif i omtrent dette formatet hver morgen med de viktigste forsvarssakene fra foregående døgn. Meld deg på her.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Sergej Lavrov legger ned krans i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix
KNM Maud utenfor Haakonsvern. Foto: Ylva Seiff Berge
Powered by Labrador CMS