Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ved inngangen til et nytt tiår tar vi en fot i bakken og ser tilbake på året som er gått.
Annonse
I en oversikt som denne vil det alltid være saker journalisten ikke har fått med. Dersom det er noen grove forglemmelser, må leseren gjerne sende innspill til ar@fofo.no. Ellers også er tips fra våre lesere gull verdt, de kan sendes til tips@fofo.no.
Januar
KNM Helge Ingstad I: Mot slutten av 2018 skjer det som ikke skulle skje. Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderer med Sola TS utenfor Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen, og havarerer. I løpet av julen sank fregatten ytterligere 30 centimeter på grunn av uvær.
Maud på vei: Tre år forsinket forlater Forsvarets største skip noensinne, KNM Maud, verftet i Busan i Sør-Korea, 3. februar. Logistikkfartøyet har en prislapp på 2 milliarder kroner.
Kina og Russland: Etterretning fra Russland og Kina er den største sikkerhetstrusselen mot Norge, og operasjonene blir stadig mer koordinerte og effektive, informerer E-tjenesten om i sin ugraderte vurdering av aktuelle sikkerhetstrusler mot Norge i 2019.
Mobbing og seksuell trakassering: Tallene fra Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering blir offentliggjort tirsdag 19. februar. 8805 har svart, 24 prosent er kvinner. 1,1 prosent av kvinnene sier at de har blitt tvunget til seksuelt samleie. Blant mennene er prosentandelen 0,3. 3,7 prosent av kvinnene sier at de har blitt forsøkt tvunget til seksuelt samleie. Det har 1,2 prosent av mennene opplevd.
Ingstad på Haakonsvern:
Søndag 3. mars kommer den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad tilbake til
marinebasen Haakonsvern.
Toprosentmålet: Det vil være vanskelig for Norge å nå Natos mål om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret innen 2024 uten å kutte andre utgifter, sier statsminister Erna Solberg til Dagsavisen i mars.
Kebnekaise-kritikk: Flyulykken i fjellet Kebnekaise i Sverige i 2012 har blitt gransket av en rekke enheter, men en tidligere ansatt i Luftforsvaret sendte i desember 2017 et ti sider langt brev til ledelsen i forsvarsgrenen der han varslet om kritikkverdige forhold rundt ulykken som ikke har kommet fram, ifølge Klassekampen.
Renholds-feide: Det har vært store misnøye med renholdet i Forsvaret etter at regjeringen påla Forsvaret å outsource sine renholdstjenester for noen år tilbake. Arbeiderpartiet kritiserer i april forsvarsministeren for å ha sagt opp renholdskontrakten med ISS i departementet, men ikke resten av Forsvaret.
Fagmilitært råd: 5. april får forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i oppdrag å levere inn sitt fagmilitære innspill innen 8. oktober, før regjeringen legger fram sin neste langtidsplan våren 2020.
Russisk missiltest: Den russiske lufttrafikktjenesten melder inn at Russland planlegger å utføre en missiltest fra fartøy i Norskehavet utenfor Andøya mellom 11. og 14. april, ifølge luftfartsoversikten Notice to Airmen (NOTAM), skriver VG.
Ingstad-granskning: En enstemmig forsvarskomité på Stortinget vedtar 10. april å kreve en ekstern gransking av prosessen rundt bergingen av fregatten Helge Ingstad, ifølge NTB.
Årsrapport: 23. april legger forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fram årsrapporten for 2018. Der legger han vekt på at den sikkerhetspolitiske situasjonen sett med norske øyne ble forverret året i forveien, særlig grunnet russisk aktivitet.
Amerikanere i Vardø: Til sammen er minst 14 amerikanske statsborgere bosatt i Vardø i forbindelse med etterretning, ifølge NRK. Vardø ligger bare 28 kilometer fra Russland, nært de viktigste militære anleggene i landet på Kolahalvøya.
Våpenbeslag: I alt 67 personer er siktet og 2.361 våpen beslaglagt etter en politiaksjon mot ulovlige våpen. Flere av straffesakene gjelder ansatte i politiet og Forsvaret, meldte NTB 22. mai. Etterforskningen avdekket mangelfulle rutiner i både politiet og Forsvaret, og det er opprettet straffesaker mot flere som arbeider i begge felt.
Lavere oppslutning: To av tre spurte svarer i Forsvarets innbyggerundersøkelse at de mener det er svært nødvendig med et forsvar. Det er 3 prosentpoeng lavere enn i 2018.
Russisk varsel: Russland varsler i begynnelsen av august at de i perioden 14. til 17. august vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms. Dette indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene, skriver Forsvarsdepartementet.
Russisk missilsystem: Den russiske nordflåten har plassert ut det nye Bal-kystmissilsystemet på Sredny-halvøya ved Barentshavet, ifølge NRK. Kystmissilsystemet er designet for å ødelegge overflatemål i en avstand på opptil 150 kilometer. Missilsystemet ligger 70 kilometer fra Vardø.
Kampflyprosjekt stanset:Kampflyprosjektet på Rygge flyplass i Østfold stoppes inntil videre for å finansiere president Donald Trumps mur mot Mexico, meldte NTB i begynnelsen av september.
Tre nye F-35: Tre nye norske F-35 ankommer Norge i september, meldte NTB. Dermed hadde Norge mottatt tolv slike fly i Norge og sju i USA.
Oktober
1,8 prosent: Regjeringen har gjort justeringer i budsjettet som har ført til at beregningen av Forsvarets andel av BNP lander på 1,8 prosent. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til VG at regjeringen vil bruke 1,8 prosent av BNP på forsvar i 2019, og at prognosene sier det samme for 2020.
Fagmilitært råd:I forsvarssjefens anbefaling for et framtidig forsvar er prisen høy. Det vil føre til en årlig økning på flere milliarder kroner over forsvarsbudsjettene hvert eneste år, til 2028. Da er den samlede potten i forsvarsbudsjettet på 85 milliarder kroner – hvis admiralen får det som han vil.
2000 allierte: – Den allierte interessen for å øve og trene i Norge er økende. I 2020 forventes i overkant av 2.000 marineinfanterisoldater fra USA, Storbritannia og Nederland på periodevis trening i Indre Troms, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et brev til Stortinget 16. oktober.
FN-ordning for veteraner: Veteraner fra FN-operasjoner kan søke om erstatning på rundt 700 000 kroner. Forsvarsdepartementet kjente ikke til regelendringen som gjør at norske veteraner kan søke om kompensasjon direkte fra FN, skriver Forsvarets forum i oktober.
Helikopter-fri Kystvakt: Kystvakten har bestemt at enkelte skip ikke skal bruke helikopter lenger fordi det går så lang tid mellom hver gang de får tilgang på et. Alle NH90-helikoptrene ble tatt ut av drift nærmere to uker i midten av oktober etter at det ble oppdaget svikt i både rutiner og prosedyrer. Ifølge Luftforsvaret er det imidlertid ingenting som tyder på at det er noe galt med helikopteret i seg selv, men at det trengs tiltak for å fjerne avvikene.
75-årsmarkering: I slutten av oktober ble 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark markert. Blant gjestene var kong Harald, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg.
Våpenfunn: To menn blir pågrepet etter funn av store mengder våpen i Bamble og i Asker. Politiet fikk nyss om saken etter informasjon fra Forsvaret. Påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i Sørøst politidistrikt opplyste til Forsvarets forum at en av mennene tildligere har hatt en tilknytning til Forsvaret. Det avviser Militærpolitiet.
F-35 operative: Som siste steg i to år med testing ble F-35-flyene 6. november prøveflyttet fra Ørland til Luftforsvarets base på Rygge. Flyene er klare for sine første oppdrag, skriver NTB i november.
1000 Colt-pistoler: Politiet mener Forsvaret ikke har kontroll på 1.600 Colt-pistoler. Flere av disse pistolene er funnet hos kriminelle eller i ulovlige våpensamlinger, skriver VG i november.
Hercules blir brannfly: Fem norske transportfly er solgt til det amerikanske selskapet Coulson Aviation. Flyene skal brukes til brannslukking, ifølge NTB.
Fler rapporterer trakassering: Totalt oppgir 6,23 prosent av kvinnene i Forsvaret at de har blitt utsatt for «uønsket seksuell oppmerksomhet», mot 4,51 prosent i 2017. Økningen blant menn er mindre: Fra 1,37 prosent i 2017 til 1,79 prosent i år. Det viser Forsvarets medarbeiderundersøkelse (FMU) for 2019, skriver ABC Nyheter i november.
Maud får ikke seile: Forsvarets nye, og største, skip, KNM Maud, må ligge til kai etter at det er avdekket flere avvik ved skipet. – Avvikene har blitt avdekket i forbindelse med at fartøyet måtte sertifiseres på nytt. De var av en slik karakter at det anbefales at fartøyet legges til kai, sier kommunikasjonssjef Torill Herland i Sjøforsvaret til Bergens Tidende.
Feriepenger: En heimevernssoldat som måtte betale skatt, men ikke fikk feriepenger, vant mot staten i lagmannsretten. Saken kan føre til gigantregning for Forsvaret, ifølge Fædrelandsvennen.
Likte du denne oversikten? Vi sender ut morgenbrif i omtrent dette formatet hver morgen med de viktigste forsvarssakene fra foregående døgn. Meld deg på her.