Nyheter:
Har ikke informert om erstatningsordning for FN-veteraner
Veteraner fra FN-operasjoner kan søke om erstatning på rundt 700 000 kroner. Forsvarsdepartementet kjente ikke til regelendringen som gjør at norske veteraner kan søke om kompensasjon direkte fra FN.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jeg fikk vite om ordningen fra en dansk kollega. Det danske Forsvaret har en side på nettet hvor det ligger informasjon om hvem som kan søke og hvordan man gjør dette. Jeg hadde aldri hørt om FN-erstatningen før dette.
Det sier Bjørn Dåvøy til Forsvarets forum. Han har tjenestegjort i Libanon og har jobbet med veteransaken i mange år. I fjor ble han tildelt Veteranprisen for 2018 sammen med Arild Lihaug.
Det var VG som først omtalte saken. Forsvarsdepartementet (FD) opplyste om at det ikke kunne gis erstatning for samme skade fra både FN og Norge. Flere måneder senere snudde departementet og skrev i en epost til avisa at de nå vil be Forsvaret informere om denne ordningen, og etablere et system for å fremme eventuelle krav til FN.
– Noen har sovet
Fra juli 1997 ble det etablert en ordning som gav særskilt erstatnings-grunnlag for personell som utførte oppdrag for FN i en FN-operasjon. Denne endringen var FD ikke klar over.
– Hva tenker du om at FD ikke var klar over endringen i regelverket?
– Jeg skal ikke spekulere i hva som har skjedd, men noen må ha sovet i timen. Skaden er skjedd i FD, som har glemt å informere våre kvinner og menn om at FN-veteraner har denne rettigheten.
– FD vil be Forsvaret informere om denne ordningen – har dette kommet på plass?
– Jeg har ikke sett noe ferdig arbeid som danskene har. Jeg tenker at FD må få lov til å jobbe saken ferdig. Jeg tror dette kom som en overraskelse på dem. Noen må ha slurvet på jobben.
Det danske forsvaret har opprettet et skriv med detaljerte beskrivelser av hvordan man går fram, og hvilke FN-misjoner som landet har deltatt i. Dåvøy mener erstatningen fra FN kan komme godt med for mange norske veteraner. Den norske kompensasjonsordningen kom ikke før i 2010 med 35 G og 65 G i 2012.
– De pengene kunne hjulpet mange veteraner og deres familier fram mot disse ordningene kom på plass, mener Dåvøy.
– Det er beklagelig at vi ikke har visst om denne ordningen tidligere. Vi er opptatt av å gi økt anerkjennelse til alle veteraner, og at de veteranene som har behov for det skal få den oppfølgingen de trenger. I Norge er det etablert erstatningsordninger for veteraner, og vi har derfor ikke hatt fokus på å se etter internasjonale alternativer. Vi har forståelse for at en slik ordning vil kunne være viktig, selv om det er få den gjelder.
– Når vi får noe mer oversikt over ordningen, vil vi publisere informasjon om dette på Forsvarets nettsider. Detaljene om dette må vi få komme tilbake til, når systemet for dette er på plass. Da vil vi også ha informasjon om hvem som skal kontaktes om ordningen.
DISKUTERES PÅ NETTET
For ett år siden møtte Forsvarets forum Bjørn Dåvøy og Arild Lihaug noen uker etter at de mottok Veteranprisen. Sammen har de startet veteranforeningen IntOps Bergen og Omland – Opp og Ut.
– Tenk at det er veteraner i dag som ikke har råd til å sette mat på bordet, eller som ikke kommer seg ut av leiligheten eller huset de bor i. Det er mange av de same veteranene som kjemper mot staten, Statens pensjonskasse og NAV. Det er de som bruker sine siste kroner eller innsamla penger på å kjempe i retten for å prøve å få ei erstatning for et ødelagt liv – og som stadig får avslag, sa Arild Lihaug den gangen.
Nå sier Dåvøy at erstatningsordningen fra FN er et tema som diskuteres på ulike veteransider på nettet.
– Det går mye i hvem som kan søke og hvordan dette gjøres. Det kan ikke jeg svare på. Det må FD eller Forsvaret gjøre..
Dåvøy sier han er skuffet etter at saken sprakk i VG og lurer på hvordan dette kunne forbli uoppdaget i så mange år.
– Jeg ble helt satt ut. Her har noen tydeligvis mistet kontrollen. Så håpe at det skjer noe raskt og at de snart kommer med en uttalelse.
Forsvarets forum har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet. Statssekretær Tone Skogen svarer følgende i en epost: