Nyheter:
Forsvaret deltok i redningen av «Viking Sky»
Personell, kystvaktskip og helikopter bidro, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er Hovedredningssentralen som styrer hvilke kapasiteter som trengs for å støtte en slik aksjon, opplyser Sigurd Tonning-Olsen, pressevakt i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), i en e-post til Forsvarets forum.
Han skriver at Forsvaret har bidratt med 90 personer fra Møre og Fjordanes heimevernsdistrikt 11, to Sea King-helikopter, samt kystvaktskipet KV «Njord» i redningsaskjonen av cruiseskipet «Viking Sky».
FOH opplyser også at andre kapasiteter som Bell og NH90-helikopterene ble vurdert, men ikke ble tatt i bruk.
Ved 16.20-tiden søndag la cruiseskipet Viking Sky omsider til kai etter et strabasiøst døgn.
– We made it, ropte noen av passasjerene da de ankom Molde.
Store bølger
Det hele startet i 14-tiden lørdag 23. mars når cruiseskipet Viking Sky sendte ut en mayday-melding på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. De meldte om motorstans. Det var svært høye bølger rundt skipet og vind opp mot liten storm i området.
Om bord i skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, var det 1.373 personer – 915 passasjerer og 482 fra mannskapet. De fleste passasjerene kommer fra USA og Storbritannia.
Søndag morgen begynte slepingen til Molde. Da ble også evakueringen med helikopter satt på vent. Rundt 470 personer ble hentet i land med helikopter.
Det ble også innført et flyforbud i en radius på 5 nautiske mil rundt skipet som var under slep. Dette gjaldt også droner, opplyste Hovedredningssentralen.
Se video av redningsoperasjonen under (saken fortsetter etter videoen):
Kutt og brudd
Over 100 frivillige fra Røde Kors jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.
– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sa Larsgård.
Søndag ettermiddag var siste status fra Helse Møre og Romsdal at de hadde tatt imot totalt 25 pasienter, 13 er fremdeles på sykehus og for én av pasientene er tilstanden alvorlig.