Nyheter:

Regjeringen vil videreføre støtten til operasjoner i Irak og Afghanistan

Samtidig vil de øke innsatsen i Sahel.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Mandag 7. oktober ble regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 lagt frem. Regjeringen foreslår en økning på 2,5 milliarder i forsvarsbudsjettet, som dermed vil vil bli på nærmere 61 milliarder kroner.

I forslaget til forsvarsdepartementets budsjett, skriver regjeringen at de vil videreføre norsk innsats i koalisjonen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak, som Norge har deltatt i siden 2014. 

I sommer ble det klart at Norge skulle sende 60 nye soldater til Irak i august som skal støtte USA i kampen mot IS. SVs Audun Lysbakken sa da at det var på høy tid å avvikle bidraget i Irak.

Fortsetter i Afghanistan

I forsvarsbudsjettet legger regjeringen nå opp til at Norge også skal stille med et mindre bidrag til NATO Mission Iraq (NMI). Dette er en ny treningsoperasjon i Irak, som ble til på etterspørsel fra irakiske myndigheter på tampen av 2018.

Norske soldater er også i Afghanistan. Forsvaret har bidratt med styrker i Afghanistan siden 2001. I dag er Forsvaret til stede med stabsoffiserer og et bidrag fra Forsvarets spesialstyrker som trener det afghanske spesialpolitiet. Totalt utgjør bidraget rundt 60 personer. 

Regjeringen skriver at de ønsker å videreføre trening, rådgivning og støtte til afghansk kontraterrorpoliti i Kabul i rammen av NATO-operasjonen Resolute Support Mission (RSM). 

Har du innspill, meninger eller noe du lurer på i forbindelse med forsvarsbudsjettet? Send en e-post til tips@fofo.no.

Øker i Afrika

I dag bidrar norske soldater i tre land i Afrika. I Mali deltar Norge med ett Hercules C-130J transportfly og omlag 60 kvinner og menn, i FN-operasjonen United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). 

I Sør-Sudan deltar Norge med tilsammen 17 stabsoffiserer i FN-operasjonen United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS). 13 av offiserene jobber ved FN-operasjonens hovedkvarter i Juba mens de resterende er stasjonert ved operasjonens sektorhovedkvarter. I tillegg har Norge tre stabsoffiserer som overvåker fredsavtalen mellom Egypt og Israel gjennom Multinational Force and Observers (MFO) i Egypt.

I statsbudsjettet skriver regjeringen at de vil øke den militære innsatsen i Sahel-regionen i Afrika. Innsatsen vil rettes inn mot kapasitetsbygging av regionale lands sikkerhetsstyrker, og vil være en del av den helhetlige norske målsettingen om å fremme stabilitet og utvikling til et område som kjennetegnes av fattigdom og voldelig ekstremisme. 

«Vi vil gjøre dette i nært samarbeid med aktuelle vertsland, i første rekke Mali, Niger og Elfenbenskysten. Innsatsen vil skje i rammen av amerikansk-ledede og franskledede initiativ.» skrives det.

Forsvarets forum var i Mali tidligere i år. Les saken:
Mali er en av FNs dyreste og dødligste mijsoner. Nå vil FN at Norge skal bidra mer.

Afghansk spesialpoliti Crisis Response Unit 222 (CRU222) blir trent av den norske Marinejegerkommandoen i Kabul, Afghanistan. Bildet er fra våren 2018. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Vurderer fortløpende

Norsk deltakelse i FN-operasjonene United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA), United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) og United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO) vil fortsette, likeledes et begrenset bidrag til fredsoperasjonen Multilateral Force and Observers (MFO) i Sinai i Egypt. 

Norge bidrar også til NATOs partnerskap ved å støtte utvikling av effektive og demokratisk kontrollerte forsvarssektorer i Bosnia-Hercegovina, Georgia, Jordan, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia og Ukraina. Regjeringen vil løpende vurdere behov for norske militære bidrag til kommende internasjonale operasjoner og programmer.


Powered by Labrador CMS