Nyheter

AFGHANISTAN: Flere lokalt ansatte afghanere jobbet for Norge i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif.

Ap om lokalt ansatte afghanere: – Forventer at regjeringen tar gode beslutninger

– De som var ansatt for Forsvaret fra 2006 til 2014 i ISAF, har hatt god tid til å søke om opphold, sier Høyre.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en viktig praksis at Norge vil ta vare på ansatte som har jobbet for norske sivile eller militære myndigheter og som av den grunn kan få utsatt sikkerhetssituasjon, skriver Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhan i e-post til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere afghanere som har vært lokalt ansatte for Forsvaret i Afghanistan forteller at de frykter for sine liv når Nato trekker seg ut av og den islamistiske bevegelsen Taliban er på fremmoars over store deler av landet.

– Enten henretter de deg ved å skyte deg, eller å skjære av hodet ditt., sier en afghaner som jobbet med renhold i den norske leiren i Mazar-e Sharif fra 2006 til 2014 til Forsvarets forum.

Regjeringen har gitt instruks til Utlendingsdirektoratet om at lokalt ansatte afghanere med pågående kontrakter med Norge skal få opphold i Norge. Afghanere som tidligere har jobbet for Norge har ikke lenger mulighet til å søke om opphold.

STORTINGSREPRESENTANT: Masud Gharahkhani (A) under en debatt på Stortinget.

– Regjeringen sitter her på det fulle kunnskapsgrunnlaget, og vi forventer at de kjenner sitt ansvar og tar gode beslutninger som ivaretar sikkerheten til dem som har vært ansatte hos oss, skriver Gharahkhan.

Forsvarets forum spurte stortingspartiene om hva de mener om at dagens ordning ekskluderer afghanere som har hatt arbeidsforhold med Norge tidligere, og hvordan de mener saken bør håndteres.

– Har hatt god tid

Høyre sier er at de vil ta være på lokalt ansatte som har jobbet for norske sivile eller militære myndigheter og som av den grunn kan få en utsatt sikkerhetssituasjon. Likevel mener partiet at afghanere med tidligere arbeidsforhold har hatt god tid til å søke asyl.

– Hva tenker Høyre om situasjonen til de som ikke har fått opphold tidligere og som ikke omfattes av dagens ordninger. Bør de få en ny vurdering for opphold i Norge, basert på den endrede sikkerhetssituasjonen i Afghanistan?

– Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Likevel forholder saken seg slik at lokalt ansatte gjennom flere år har hatt anledning til å søke om opphold i Norge etter den til enhver tid gjeldende ordningen, skriver politisk rådgiver i Høyre Eirik Sætre i en e-post til Forsvarets forum.

Les også: Tidligere forsvarssjefer: Dette bør Norge gjøre for afghanerne som jobbet for Forsvaret

– De som var ansatt for Forsvaret fra 2006 til 2014 i ISAF, har hatt god tid til å søke om opphold. De som søkte og fikk avslag, har naturligvis fått søknadene sine grundig vurdert, skriver Sætre.

– Vi oppfatter at vi har et moralsk og etisk ansvar for dem som har jobbet for Norge. Derfor følger vi situasjonen nøye og jobber med å finne praktiske løsninger, fortsetter han.

Sætre sier ikke noe konkret om hva Høyre mener Norge bør gjøre for afghanerne som har søkt om opphold og fått avslag tidligere, og som nå frykter Taliban.

Skammelig, merkelig, og trist

Venstre, Sosialistisk venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne mener at det er skammelig, merkelig og trist at afghanere som tidligere har hatt arbeidsforhold med Norge i Afghanistan ikke får opphold.

– Vi skal ikke undervurdere Talibans vilje til terror, sier stortingsrepresentant for regjeringspartiet Venstre, Ola Elvestuen, til Forsvarets forum.

Les mer: NVIO: – Vi har et moralsk ansvar for å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt

JOBBET FOR NORGE: Afghaneren sammen med to norske soldater i Afghanistan.

– Norge styrker har vært helt avhengig av lokalt ansatte, og vi skylder dem å kunne gi dem tryggheten nå som de norske styrkene har trukket seg ut, sier Kari Elisabeth Kaski i Sosialistisk venstreparti (SV).

Les mer om hva partiene mener her.

– I Talibans øyne er vi vantro. Vi er spioner, sier en afghaner som jobbet med renhold i den norske leiren i Mazar-e Sharif fra 2006 til 2014.

Flere av dem som jobbet i Mazar-e Sharif søkte om asyl i Norge etter at den norske leiren ble nedlagt i 2014. Bare de som jobbet som tolker og deres familier fikk opphold i Norge.

I forrige måned hentet Norge ut seks nåværende lokalt ansatte afghanere med deres familier.

– Vi oppfatter at vi har et moralsk og etisk ansvar for dem som har jobbet for Norge, uttalte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Men regjeringen vil ikke vurdere sikkerhetssituasjonen til afghanerne som jobbet for Forsvaret tidligere på nytt.

Les mer:

Taliban har lagt en mine utenfor huset mitt

Robert Mood: Norge har et ansvar for lokale ansatte når vi trekker oss ut av Afghanistan

Kronikk: I nederlagets time

Powered by Labrador CMS