Nyheter
Robert Mood: Norge har et ansvar for lokale ansatte når vi trekker oss ut av Afghanistan
– Når vi ansetter lokale afghanere så påtar vi oss et ansvar for disse personene - også etter at konflikten er over eller at vi trekker oss ut, sier Robert Mood.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– For meg er det ganske opplagt at de som har jobbet for Nato-styrker i Afghanistan risikerer å bli drept når Taliban får kontroll. Det gjelder både tolker og sivilt ansatte. I den sammenheng har vi tatt på oss et ansvar som vi ikke kan løpe fra, sier tidligere sjef for Hæren, Robert Mood.
I forrige uke skrev Forsvarets forum om afghanere som har jobbet for norske styrker. Flere frykter for livene sine når Nato trekker seg ut av Afghanistan og Taliban stadig erobrer nye områder.
– I Talibans øyne er vi vantro. Vi er spioner, sier en afghaner som jobbet med renhold i den norske leiren i Mazar-e Sharif fra 2006 til 2014.
Nå frykter han for livet sitt og har skrevet et åpent brev til den norske regjeringen hvor han ber om at Norge tar imot ham og 13 andre afghanere i samme situasjonen.
– Min oppfordring vil være krystallklar, nemlig at når vi ansetter lokale afghanere så påtar vi oss et ansvar for disse personene - også etter at konflikten er over eller at vi trekker oss ut. Det må vi ta konsekvensen av, sier Mood.
Les mer: Taliban tvinger afghanske soldater til å flykte til Tadsjikistan
Reagerer på forskjellsbehandling
I perioden mellom 2002 - 2009 besøkte han Afghanistan mellom 10 og 20 ganger. Som hærsjef hadde Mood ansvar for å utruste, trene og følge opp soldater fra Forsvarets spesialkommando, Telemark bataljon og andre avdelinger fra Hæren.
– I Afghanistan møtte jeg lokalt ansatte som jobbet som tolker og med ulike arbeidsoppgaver i leir, sier Mood.
Han mener det fremstår som en underlig praksis å forskjellsbehandle mellom afghanere som var tolker og de som utførte andre oppgaver for norske styrker.
– Tolkene var i kampsituasjoner sammen med norske soldater. Det er ikke rart at man fra et norsk ståsted ser på de som mer utsatt enn de som utførte renhold og annet arbeid inne i leir. Men fra Talibans ståsted har disse solgt seg til fienden og vil være akkurat like utsatt.
– Alle de lokalt ansatte blir av Taliban sett på som overløpere, sier han.
Frykter kollaps i Afghanistan
Afghanere som tidligere jobbet for den norske styrken i Mazar-e Sharif har ikke lenger mulighet til å søke opphold i Norge. I en epost til Forsvarets forum skriver underdirektør i Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Bergit Salbuvik, at det ikke legges opp til noen fornyet vurdering for ansatte som tidligere har søkt opphold.
– Utgangspunktet nå er at ordningene for Forsvarets lokalt ansatte er avsluttet. De som var ansatt for Forsvaret fra 2006 til 2014 i forbindelse med ISAF har hatt god tid til å søke. De som søkte og fikk avslag, har fått søknadene sine vurdert, skriver Salbuvik.
Mood påpeker at situasjonen i Afghanistan er betydelig endret siden den gang. Han sier at man kan se konturene av at sentralmyndighetene i Afghanistan kollapser og at Taliban tar over makten.
– Det er helt endrede omstendigheter, men byråkratiet er flinke til å gjemme seg bak slike prosedyrer og betraktninger. Jeg synes det fremstår som smålig, sier Mood.
Mood trekker fram et sitat fra den tidligere amerikanske forsvarsministeren Colin Powell. I forbindelse med invasjonen i Irak konfronterte Powell daværende president George W. Bush med; «If you break it, you own it».
– Det lærer vi også i disse dager, sier Mood.
– Hvor avhengig var norske styrker av afghanske ansatte for å utføre oppdraget?
– Jeg er hundre prosent sikker på at mange flere norske liv ville gått tapt, hvis det ikke hadde vært for innsatsen til tolker og lokalt ansatte, avslutter Mood.
Les også: Alle Nato-soldater har forlatt Bagram-basen