MAZAR-E SHARIF: Norske soldater på patrulje i Maza e-Sharif. Nå føler flere afghanere som har jobbet for norske styrker seg utrygge ettersom Taliban erobrer stadig større områder.Foto: Alexander Hage/Forsvaret
NVIO: – Vi har et moralsk ansvar for å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt
– Norge har en forpliktelse til å ta sakene opp til en ny vurdering, ettersom situasjonen i Afghanistan har endret seg betraktelig, sier generalsekretær Bjørn Robert Dahl.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi har et moralsk ansvar for å vurdere sakene på nytt i lys av at situasjonen har forverret seg i Afghanistan. I så måte kan man nok si at man har en forpliktelse til å ta dette personellet inn i Norge.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Det sier Bjørn Robert Dahl, generalsekretær for Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).
Forsvarets forum har skrevet om afghanere som jobbet for norske styrker i Mazar-e Sharif i perioden 2006-2014. Flere av dem har tidligere søkt om opphold i Norge, men fikk avslag på søknaden. Nå frykter de at Taliban vil hevne seg på dem, når Nato forlater Afghanistan.
– Hvis man går tilbake og ser på prosessen den gang, så var situasjonen annerledes i Afghanistan enn den er nå. Det ikke tvil om at Taliban har et momentum, noe som får betydning for både afghanere som jobbet som tolker og de utførte andre oppgaver for norske styrker, sier Dahl.
– Jeg mener at Norge har en forpliktelse til å ta sakene opp til en ny vurdering. Vi kan ikke bare si at vurderingene fra 2014 er avgjort, ettersom situasjonen på bakken har endret seg betraktelig, fortsetter generalsekretæren.
Bør vurdere sakene på nytt
Han har tidligere jobbet med saken om afghanske tolker som har søkte opphold i Norge. Han bidro i dette arbeidet som representant fra Forsvarsstaben.
– Jeg var del av en gruppe med representanter fra ulike departement og etater som jobbet med disse spørsmålene, men det var UDI som styrte prosessen. Jeg husker ikke helt antallet, men det var snakk om over hundre personer som hadde søkt opphold. Jeg var Forsvarets representant i dette arbeidet, forteller han.
Dahl har selv tjenestegjort i Afghanistan, som senior mentor for en afghanske brigadesjef i 2008-2009. I den sammenheng jobbet han tett sammen med en afghansk tolk, som var ansatt av det tyske forsvaret.
– Uten min tolk, hadde jeg ikke vært i stand til å gjøre jobben min. Det gikk ut på å være rådgiver for en afghansk brigadegeneral som kun snakket pashto og dari. Jeg var ikke i stand til å kommunisere med ham uten denne hjelpen, sier Dahl.
Tolken fikk senere opphold i Tyskland sammen med den nærmeste familien. Nå mener generalsekretæren i NVIO at norske politikere bør vurdere sakene som omhandler afghanere som jobbet for norske styrker på nytt.
– Istedenfor at politikerne bare sier nei, bør de sette seg ned og vurdere sakene en gang til. Man kan ikke si at man er ferdig etter forrige runde, ettersom situasjonen på bakken har forandret seg vesentlig siden den gang.
Kan ikke uttale seg
Forsvarets forum har kontaktet flere organisasjoner om sakene som omhandler afghanere som har jobbet for norske styrker i Afghanistan. Leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens Jahren, skriver i en e-post:
– Dette er en sak vi ikke har vært særlig involvert i. Gitt det alvoret som ligger i saken, ønsker vi ikke å uttale oss på generelt grunnlag.
Generalsekretær i Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS) skriver til i en e-post til Forsvarets forum at de ikke ønsker å uttale seg i saken.
– Dette er et saksområde som er utenfor vårt virkeområde som veteranforbund, og som vi derfor ikke finner det naturlig at vi skal kommentere konkret på.
Norges offiser- og spesialistforbund (NOF) kan heller ikke uttale seg. Nestleder Tor Egil Vangstad skriver til Forsvarets forum at saken fortjener og krever at de har satt seg godt inn i problemstillingen før de uttaler seg, og at dette blir vanskelig grunnet ferieavvikling.