Forsvarets forums julekalender 2020

Geir Magne Trøyterud (t.v.) og Oddbjørn Dalsbø setter tennene i hamburgeren som kalles «Bjerkvikingen». Under militærøvelser øker omsetningen betydelig for Det lille kjøkken i Bjerkvik.

Forsvars-burgeren fra Bjerkvik

Under vinterøvelser serverer «Det lille kjøkken» i Bjerkvik 900 hamburgere – hver eneste dag.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken ble opprinnelig publisert i papirutgaven av Forsvarets forum utgave 3, 2014. Nå publiseres den for første gang på nett i anledning Forsvarets forums julekalender 2020.

Dette er luke 7 i julekalenderen. Les flere luker lengre ned i artikkelen.

– Vi får vanligvis en ekstrainntekt på en halv million kroner. Under vinterøvelsen står det ofte soldater i kø helt ut av inngangsdøra som venter på å kjøpe hamburgere. Enkelte dager har vi solgt nok «Bjerkvikinger» til å fore en hel bataljon, forteller Asbjørn Olsen, innehaver av Det lille kjøkken.

Gatekjøkkenet er plassert midt i det som ofte omtales som Nord-Norges største veikryss. Med mye militærtransport gjennom tettstedet har det blitt et naturlig stoppested for soldater på øvelse.

– Dette er Forsvarsburgeren med stor F. Folk kjører over 80 km en vei fra Harstad eller Narvik for å spise her, forteller Geir Magne Trøyterud og Oddbjørn Dalsbø.

Begge jobber som operasjonsoffiserer i staben til HV-16 bare et steinkast unna. Nå har de tatt plass ved et av bordene. I hendene har de 155 gram med kjøtt rammet inn av to brød. De tar en bit så den sprøstekte løken knaser mellom tennene.

Dobler bemanningen under øvelser

Det er ikke bare Det lille kjøkken som tjener godt på vinterøvelsen. I Harstad trekkes Grillbua på havna frem som populær blant soldater. Og på Setermoen dobler Esso bemanningen.

– Vi dobler omsetningen på drivstoff og kanskje tredobler på varm mat, sier stasjonsinnehaver John Hanstad.

– Vinterøvelsen har veldig mye å si for oss i en ellers rolig periode på året. Mars er jo ellers lavsesong. Soldatene spør etter varm mat, brus og godteri. Det går også litt ekstra drivstoff, både til nordmenn og utlendinger, men der er jo ikke fortjenesten så stor, sier Hanstad.

Han pleier å legge vinterøvelsen inn i årsbudsjettet. Døgnåpent ble også vurdert, men han har nøyd seg med å tøye åpningstiden litt ut over natta når det er behov for det.

Rudi og Asbjørn Olsen selger 14 tonn hamburgere i året. Mange av dem går til sultne soldater.

Soldater er drømmekunder

I Bjerkvik står Rudi Olsen og produserer hamburgere i ekspressfart. En gruppe britiske soldater venter.

– «Bjerkvikingen» er flaggskipet. Jeg tror den står for nærmere 90 prosent av salget, sier han, og holder frem tallerkener med hamburgere og gyllenbrun pommes frites.

Under vinterøvelsen svetter fem medarbeidere over stekeplatene. Likevel hender det at køen strekker seg ut av lokalet.

– Det er ikke noe problem for soldatene har god kødisiplin. Soldater er drømmekundene. Det er ikke noe dilldall. Alle skal ha det samme, og det er ikke snakk om at de ikke liker noen av ingrediensene. Uten Forsvaret hadde nok omsettingen vår sunket med 25 prosent, sier Rudi Olsen.

Forsvarsfavoritten »Bjerkvikingen»

Bestselgeren oppsto ved en tilfeldighet

Den noe utradisjonelle oppskriften ble til ved en ren tilfeldighet. En kunde kom innom for mange år tilbake. På burgeren ville han ha salat, dressing, bacon og ost toppet med mye sprøstekt løk.

– Vi omsetter 14 tonn burgere i året til en verdi av 17 millioner kroner, forteller Asbjørn Olsen, som tidligere jobbet i Forsvaret som assisterende kjøkkensjef på Setermoen.

Nå har sønnen Rudi tatt over den daglige driften.

– Spiser dere ofte selv «Bjerkvikingen»?

– Ja, hva ser det ut som, ler Rudi Olsen, og klapper seg på magen.

Smuglet marinejegere

I tillegg til at forretningen går på skinner når soldater rykker innom også er en opplevelse å jobbe under øvelsene.

– Det har vært krig midt i sentrum. Når jeg kikker ut av vinduet, har det stått rekker med Leopard-stridsvogner parkert rett utenfor. En gang hørte vi også tramping på taket. Det var svenske soldater som hadde lagt seg i skjul bak reklameskiltet vårt for å spionere på trafikken, sier Rudi Olsen.

Hamburgere i felt. Bilen har også blitt brukt til smugling av marinejegere.

Tidligere solgte de også hamburgere ute i felt – fra en gammel sykebil malt i kamuflasjefarger.

– Vi fylte bilen med hamburgere og kjørte rundt. Soldatene kom løpende fra snøskavlene for å kjøpe mat. Når vi ble stoppet av vaktene som ba om passord, svarte vi bare «Bjerkviking».

– Men det ble også mange bomturer. En gang kjørte vi ut 150 menyer. Da vi kom fram, hadde alle soldatene løpt til skogs fordi fienden gikk til angrep, sier Asbjørn Olsen, og humrer.

– Jeg har også drevet hemmelig transport av marinejegere på overlevelseskurs i den bilen!

Amerikansk skryt

Ved bordet er kapteinløytnant Trøyterud og kaptein Dalsbø ferdig med måltidet. De er innom en gang i måneden. Men under vinterøvelsene holder de seg langt unna.

– Jeg har måtte snu i døra fordi det er så mye folk, sier Dalsbø.

– For noen år tilbake fikk jeg høre fra en amerikansk offiser at «bjerkvikingen» var hans beste opplevelse fra vinterøvelsen, sier Asbjørn Olsen.

– Det er god motivasjon for å fortsette å lage burgere.

Uten Forsvaret hadde omsettingen på Det lille kjøkken sunket med 25 prosent.
Powered by Labrador CMS