Forsvarets forums julekalender 2020:
Trippel S er Forsvarets heteste tjeneste
For å bli røykdykker, må du innom Sjøforsvarets sikkerhetssenter - også kalt Trippel S.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne saken ble opprinnelig publisert i Soldatnytt nr 2 2020. Nå publiseres den for første gang på nett i anledning Forsvarets forums julekalender 2020.
Dette er luke 12. Les flere luker lengre ned i artikkelen.
***
- Vi utdanner mellom 500-600 røykdykkere i året, og vi har ca. tjuefire personer på hvert kurs. Det er bare grunnleggende røykdykkerkurs, vi har også andre kurs utenom også, sier Daniel Steensæth Tørum.
Det er røykdykkerkurset vi skal følge over fem dager. Soldatnytt er på Haakonsvern for å besøke Sjøforsvarets sikkerhetssenter, mer kjent som Trippel S. Her utdannes Forsvarsannsatte og vernepliktige året rundt. Flere er akkurat ferdig med rekrutten på Madla og klar for stilling, som krever røykdykkerkrav. De må innom vernepliktige instruktører på Trippel S.
– Det er mest menige som skal kurses. Men det kommer også offiserer og befal på kursene våre. Blant annet har vi ett kurs som heter RDO, røykdykker oppdateringskurs, hvor det er bare befal og offiserer, forteller Tørum.
En viktig oppgave som utføres av de vernepliktige, det er ingen tvil om. På kurset skal de få det grunnleggende på plass. Det er mye teori, men også masse flammer.
– Det er grunnleggende røykdykker- kurs, det er ikke meningen at de skal bli verdensmestere. Det arbeidet som gjø- res nå er for å få ett godt fundament når de skal ut på sitt fartøy, forteller Philip F. Willassen som er vernepliktig instruktør sammen med Tørum.
Kurset skal hjelpe forskjellige fartøy å lettere samarbeide i en eventuell nødssituasjon. Om ett annet fartøys røykdykkere skulle komme om bord for å behjelpe, skal de kunne snakke samme språk.
– Kurset går ut på å få grunnkurs i brannslukking. Om det skulle skje noe på fartøyet skal de kunne håndtere det, forteller han.
Ute på fartøy har alle sin stilling. Noen er takkelgast, våpenteknikker eller kokk. Men alle har en sekundærstilling. Dette er det flere av de som skal på båt må forholde seg til. Om det skjer noe, så er det røykdykker de funger som.
- Det er veldig bra på vår avdeling, og vi har det sykt gøy sammen, forteller han.
Les flere luker:
-
Kjell Aukrust erindrer tiden som vernepliktig i Mannskapsavisa
Hadde hybel på Vinderen, spiste på Theatercafeen og fikk 35 kroner vitsetegningen.
-
MINNERIKT
60 år etter tjeneste for Normash strømmet minnene på da norske Korea-veteraner tok turen tilbake.
-
Kald krig
For mange soldater var regn og kulde den farligste fienden under øvelse Cold Response.
-
Veien tilbake
– Som prest har jeg for lengst forsonet meg med døden. Men voldsomheten i Utøya-tragedien var jeg ikke forberedt på, sier Roald Linaker.
-
Drageløparane
På Varangerhalvøya vert 80 vingar fylte med frisk nordavind.
-
De allierte
Veteranrådgiverne Gunn Strand og Guri Hammervold Johansen vil ikke være «store, stygge NAV» og tror det er en fordel at de er «litt oppi åra».
Det er ingen tvil på trivselen, og det er kanskje grunnen til at flere utvider sin tjeneste på Trippel S. Men er det noe som utpekte seg til å være selgepunkt for å bli værende, så er det flammene.
– Jeg var 1901-kontingent. Om jeg dimmet i januar så er det ingen skole jeg kan starte på. Det er litt derfor jeg har utvidet. Jeg kunne jobbet ett annet sted frem til sommer og skolestart, men siden jeg trivdes så godt her valgte jeg å utvide, forteller Tørum.
– Jeg skal ikke utvide, men skal fortsette i Forsvaret var planen. Hvor jeg havner er usikkert. Men for meg har det alltid vært – «at jeg skal inn i Forsvaret», forteller Willassen.
I rekrutten sto Trippel S øverst på listen for begge guttene. For i rekrutten har du litt kontroll over hvor du havner, ved å søke på de fem stillingene du har mest lyst på.
– Det var litt spesielt for meg. Jeg spilte fotball på et relativt høyt nivå, så for meg sto det alltid i tankene å søke meg inn som idrettssoldat. Jeg så på både brannsoldat og idressoldat når jeg satt på Madla. Når jeg skulle inn på intervjuet for å velge, hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle velge. Men til slutt falt det meg inn at jeg skulle prøve noe nytt, forteller Tørum.