Brannen på Festningen Restaurant
Soldater reddet vin for millioner
Etter brannen på Akershus festning fikk to vernepliktige i militærpolitiet en litt spesiell oppgave. For i kjelleren på bygget stod det kasser på kasser med varer verdt millioner.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Jim Varhaug og Elias Berrefjord er inne til førstegangstjeneste i militærpolitiet (MP) på Akershus festning. Til vanlig går dagene til å jobbe med saker og rapportskriving, men etter brannen, som etterlot Festningen restaurant totalskadd, fikk de et litt annerledes oppdrag.
Da brannen brøt ut var Varhaug på Holmenkollen, og fra der han stod kunne han se røyken fra restauranten stige over festningen.
Han ble da omdirigert til festningen for å hjelpe brannvesenet der.
Fremme på festningen hadde vaktsoldatene på festningen forsikret seg om at alle hadde kommet seg ut av bygningen, og satt i gang med vakthold.
Det var mange mennesker i området på tidspunktet for brannen, på grunn av de nesten 1000 påmeldte løperne til Winter Run Oslo som gikk rett forbi den brennende restauranten.
Derfor var det viktig med vakthold for å holde menneskene unna den farlige røyken som kom fra bygningen.
Skatt i kjelleren
Brannvesenet ankom brannstedet og sendte inn røykdykkere som identifiserte hvor den sorte røyken kom fra, nemlig ventilatorrøret på kjøkkenet. Selve røret var rødglødende, skriver brigadesjef og innsatsleder i etaten, Eirik Håheim Pedersen.
Inne i serveringsdelen av restauranten kunne røykdykkerne høre knitring fra kneveggene.
Til tross for innsatsen til brann- og redningsetaten ble restauranten totalskadd.
Elias Berrefjord hadde permisjon og kom tilbake to dager etter at brannen hadde brutt ut, til et oppdrag litt utenom det vanlige. Dypt nede i kjelleren på restauranten stod det, etter det soldatene fikk opplyst, mellom 3000 og 5000 flasker vin til flere millioner.
Sammen med Varhaug ble de to MP-soldatene sendt til restauranten for å hjelpe til med å bære ut de dyrebare kassene.
De kunne fremdeles se røyk sive ut fra det nesten utbrente treverket og gulvet i kjelleren var fylt med vann og skum etter slokningsarbeidet som hadde foregått i to døgn.
Dyrebar last
Iført verneutstyr og med streng beskjed om at ingen skulle bevege seg i etasjen over, gikk de i gang med bæringen. Det var fremdeles fare for at panelet på taket kunne rase, så arbeidet måtte være effektivt.
Ved restauranten møtte soldatene vineksperter som fortalte at hver kasse kunne ha en verdi på flere hundre tusen kroner.
– Når de sa hvor mye flaskene kunne koste, så tenkte du at nå må du ikke miste eller knuse dem, sier Varhaug til Forsvarets forum.
I over to timer var soldatene med på å laste vinflasker fra kjelleren over til små lastebiler.
– De var med å bære kasse på kasse med verdier for eierne, bekrefter brigadesjef Pedersen overfor Forsvarets forum.
I samme kjeller hang det fisk til en halv million som egentlig skulle serveres i restauranten, som ikke ble hentet ut, sier Varhaug og Berrefjord.
– Det var et sånt fint skap der det hang ganske lange fisker, sier Varhaug mens han måler opp lengden på fisken med hendene og ler lett.
– Det var fett å få være med i starten, men så ble vi litt lei etterhvert, innrømmer Berrefjord.
Vil gjenoppbygge
I etterkant av brannen har politiet hentet ut overvåkningsvideo og holdt avhør for å finne relevant informasjon til saken. I februar kunne ikke politiet utelukke lovbrudd. To måneder senere er ikke noe nytt å meddele fra etterforskningen, skriver påtaleansvarlig til Forsvarets forum.
Etter brannen skrev Forsvarsbygg i en pressemelding at de mener restauranten kan gjenoppbygges selv om skadene på interiøret var omfattende.
– Vi er først og fremst veldig glade for at ingen mennesker kom til skade, og takknemlige for at Oslo brann- og redningsetats innsats bidro til å redusere skadeomfanget og ikke minst redusere risikoen for spredning, sa regionsjef Ove Haukåssveen i Forsvarsbygg i pressemeldingen.
Bygningen ble bygd i 1836 og har vært fredet siden 2014.
Mer fra våre vernepliktige journalister:
-
Overraskende funn i mysteriet på Skjold
-
Har ikke plass til soldatene
-
Soldater i Finnmark får samisk-opplæring etter «uheldige hendelser»
-
Soalddáhat Finnmárkkus ožžot oahpahusa sápmelaččaid birra maŋŋá «unohis dáhpáhusaid»
-
Sommervarmen i Finnmark: –Vi foretrekker vinteren
-
Dei som reiser ut
-
Da Festningen restaurant brant, var vaktsoldatene først på stedet
-
Vernepliktig dømt i tingretten: Tok kvelertak på mann og spyttet på politiet
-
«Odel og eie» forsvinner: – Kan ikke forvente å beholde PBU etter endt tjeneste
-
Vernepliktsundersøkelse i Sverige: – Vi er på riktig vei