Nyheter

Over­ras­kende funn i mys­te­riet på Skjold 

Det kommer fort­satt mel­din­ger om nese­blod fra sol­da­tene på mili­tær­lei­ren i Indre Troms, men fors­ke­ren som har gravd i sol­da­te­nes nese­pro­ble­ma­tikk har gjort et funn.

NYE FUNN: På Skjold leir har de sett nærmere på neseblodproblematikken
Publisert

Neseblodmysteriet i Skjold leir

Forsvarets forskningsinstitutt har avdekket at neseblodproblemet blant soldater ikke er unikt for Skjold leir, men også finnes i andre militærleirer.

Undersøkelser peker mot at tørre vinterforhold og økt aktivitet kan være årsaker, men det er en kompleks blanding av faktorer som bidrar til problemet.


Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

For det er ikke bare i nese­gre­vene blant sand­far­gede- og blå berettbærere i Øver­bygd det renner. Sjefsforsker og nå nese­detek­tiv, Frank Brundt­land Steder ved For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt har avslørt at det er på samme (nese)vis i andre mili­tær­lei­rer.

–Når ledel­sen spør oss om hva pro­ble­met på Skjold er, spør vi det samme. For de blør like mye i kon­troll­grup­pen, sier Steder.

I kon­troll­grup­pen, som er sol­da­ter fra kaserne Heg­ge­lia på Rusta leir og kaserne 2 i Tron­de­nes leir, er pro­sent­an­de­len som blør nese­blod like stor.

– Vi avdek­ket det ganske tidlig. De er ikke ene­stå­ende. Det skjer over­alt hvor vi måler, men sol­da­tene på Skjold er de som er flin­kest til å snakke høyt om det, sier sjefsforskeren.

Vinter­feno­men

Det hele star­tet da For­sva­rets forum meldte at 113 hadde blødd nese­blod på Skjold mili­tær­leir i 2023. Denne nyhe­ten ble der­et­ter pluk­ket opp av flere medie­ka­na­ler, blant annet av NRK, som fant ut at det var 150 blød­nin­ger i løpet av januar. Da VG kom ut med at det hadde vært 131 nese­blød­nin­ger i januar året etter ble det igjen en popu­lær «snak­kis». 

– En hypo­tese er at det er et slags vinter­feno­men, hvor den eks­tremt tørre luften som kommer på vin­ter­halv­å­ret tørker ut slim­hin­nene, og blant annet sammen med høyt akti­vi­tets­nivå kan føre til nese­blød­ning, sier sjefsforsker Steder. 

Neseblodproblematikken i nord ble tatt på (blodig) alvor etter flere år med innmeldinger fra forskjellige leire i nord og etter den store oppmerksomheten i mediene. FFI fikk derfor opp­drag av Hæren og For­svars­bygg å finne ut hvor­for sol­da­tene har blo­dige neser. Under­sø­kel­sen star­tet sommeren 2023, og skal pågå fram til april 2025.

– For­sva­ret har over flere år rap­por­tert om neseblodproblematikk i ulike leirer i Øst-Finn­mark, Vest-Finn­mark og Indre Troms, men det er klart at det er Skjold som har vært i fokus i det siste, sier Erlend Kroken som er regio­nal kun­de­kon­takt i For­svars­bygg Nord og leder sam­ar­bei­det med FFI.

Hys­teri?

Steder vil ikke stemple det som «panikkstemning», men forteller at vernepliktige sier at de tror at man begynner å blø neseblod dersom man bor på kasernen som heter Sannan.

Bjørn Andreassen, sjef for 2. bataljon.

– Vil du si at det har vært litt hys­teri rundt det?

– Nei, det vil jeg ikke. Som sjef føler jeg et ansvar for at sol­da­tene skal bo et sted som er trygt og godt. Det skal være frem­mende for helsa å være i For­sva­ret. Vi må ta det på alvor, så derfor har vi tatt ordent­lig tak i det, sier Bjørn Andre­as­sen som er sjef for 2. batal­jon.

Neste uke flytter sol­da­tene ut av kaserne Sannan på Skjold. Steder hevder at «panik­ken» kan være en av grun­nene til dette.

– De vil til den ledige nyoppus­sede kaser­nen, for de syns at den andre er gammel, ned­slitt og der blør man nese­blod, sier fors­ke­ren.

Bataljonsjefen flytter soldatene til en ny kaserne, men han sier at det ikke bare er fordi denne kasernen har hatt flest neseblodstilfeller i Skjold garnison.

– Vi må jo tilby dem de beste bofor­hol­dene vi kan, så når vi har en nyoppus­set kaserne så må vi utnytte det og få dem over. Det er ikke i direkte sam­men­heng med nese­blod, for vi har ikke fått svar på om det er kaser­nen, sier Andre­as­sen.

– Man kan ikke kjøpe seg ut av det

TØRR LUFT: Sannan er en av kasernene som er

I tre av de eldre kasernene er det flere sensorer som blant annet måler luftfuktighet og mengden flyktige organiske forbindelser. Disse er satt opp av FFI.

Det har blitt spekulert at det er tett luft som er hovedgrunnen til blød­nin­gen, men under­sø­kel­sene viser at dette ikke nød­ven­dig­vis stem­mer. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er ikke én årsak til nese­blod. Det er et ganske sam­men­satt årsaks­bilde, finner vi nå. Det er en blan­ding av luft­fuk­tig­het, fysisk form, dårlig søvn, osv. Det er mange grunner til at noen blør og andre ikke blør nese­blod, sier sjefsforsker Steder. 

Pro­ble­mene opp­står ikke kun i gamle kaser­ner.

– Selv i en helt ny kaserne skjer det ting, nye og gamle mate­ri­a­ler, ren­holds­midler, par­fyme og såpe avgir flyk­tige orga­niske for­bin­del­ser. Disse kan bidra til nese­blod. Så det spil­ler ingen rolle om man er i en helt ny kaserne eller ikke. Man kan ikke kjøpe seg ut av dette, sier Steder.

Dårlig med svar

Under­sø­kel­sen, skulle være ferdig høsten 2024, men ble utvi­det til april 2025. Dette er fordi for få av de som ikke har blødd neseblod svarer på undersøkelsen.

– Det vi har hatt pro­ble­mer med, er at kon­troll­grup­pen, de sol­da­tene som ikke bor på Skjold, som vi bruker for å sammenligne, har vært veldig dårlig til å svare. Jeg er stadig i kon­takt med ledel­sen og batal­jons­sje­fene, og ber de mase på sol­da­tene, sier prosjektlederenle­de­ren.

De har problemer med å få folk til å svare. 

– Vi møter de ansikt til ansikt, og sol­da­tene er inter­es­serte, men alli­ke­vel er svar­pro­sen­ten litt lav, sier Steder.

Under­sø­kel­sen er ikke ferdig, men nese­blød­nin­gene i mili­tær­lei­rer har ikke én enkel for­kla­ring. 

Powered by Labrador CMS