Nyheter
Overraskende funn i mysteriet på Skjold
Det kommer fortsatt meldinger om neseblod fra soldatene på militærleiren i Indre Troms, men forskeren som har gravd i soldatenes neseproblematikk har gjort et funn.
For det er ikke bare i nesegrevene blant sandfargede- og blå berettbærere i Øverbygd det renner. Sjefsforsker og nå nesedetektiv, Frank Brundtland Steder ved Forsvarets forskningsinstitutt har avslørt at det er på samme (nese)vis i andre militærleirer.
–Når ledelsen spør oss om hva problemet på Skjold er, spør vi det samme. For de blør like mye i kontrollgruppen, sier Steder.
I kontrollgruppen, som er soldater fra kaserne Heggelia på Rusta leir og kaserne 2 i Trondenes leir, er prosentandelen som blør neseblod like stor.
– Vi avdekket det ganske tidlig. De er ikke enestående. Det skjer overalt hvor vi måler, men soldatene på Skjold er de som er flinkest til å snakke høyt om det, sier sjefsforskeren.
Vinterfenomen
Det hele startet da Forsvarets forum meldte at 113 hadde blødd neseblod på Skjold militærleir i 2023. Denne nyheten ble deretter plukket opp av flere mediekanaler, blant annet av NRK, som fant ut at det var 150 blødninger i løpet av januar. Da VG kom ut med at det hadde vært 131 neseblødninger i januar året etter ble det igjen en populær «snakkis».
– En hypotese er at det er et slags vinterfenomen, hvor den ekstremt tørre luften som kommer på vinterhalvåret tørker ut slimhinnene, og blant annet sammen med høyt aktivitetsnivå kan føre til neseblødning, sier sjefsforsker Steder.
Neseblodproblematikken i nord ble tatt på (blodig) alvor etter flere år med innmeldinger fra forskjellige leire i nord og etter den store oppmerksomheten i mediene. FFI fikk derfor oppdrag av Hæren og Forsvarsbygg å finne ut hvorfor soldatene har blodige neser. Undersøkelsen startet sommeren 2023, og skal pågå fram til april 2025.
– Forsvaret har over flere år rapportert om neseblodproblematikk i ulike leirer i Øst-Finnmark, Vest-Finnmark og Indre Troms, men det er klart at det er Skjold som har vært i fokus i det siste, sier Erlend Kroken som er regional kundekontakt i Forsvarsbygg Nord og leder samarbeidet med FFI.
Hysteri?
Steder vil ikke stemple det som «panikkstemning», men forteller at vernepliktige sier at de tror at man begynner å blø neseblod dersom man bor på kasernen som heter Sannan.
– Vil du si at det har vært litt hysteri rundt det?
– Nei, det vil jeg ikke. Som sjef føler jeg et ansvar for at soldatene skal bo et sted som er trygt og godt. Det skal være fremmende for helsa å være i Forsvaret. Vi må ta det på alvor, så derfor har vi tatt ordentlig tak i det, sier Bjørn Andreassen som er sjef for 2. bataljon.
Neste uke flytter soldatene ut av kaserne Sannan på Skjold. Steder hevder at «panikken» kan være en av grunnene til dette.
– De vil til den ledige nyoppussede kasernen, for de syns at den andre er gammel, nedslitt og der blør man neseblod, sier forskeren.
Bataljonsjefen flytter soldatene til en ny kaserne, men han sier at det ikke bare er fordi denne kasernen har hatt flest neseblodstilfeller i Skjold garnison.
– Vi må jo tilby dem de beste boforholdene vi kan, så når vi har en nyoppusset kaserne så må vi utnytte det og få dem over. Det er ikke i direkte sammenheng med neseblod, for vi har ikke fått svar på om det er kasernen, sier Andreassen.
– Man kan ikke kjøpe seg ut av det
I tre av de eldre kasernene er det flere sensorer som blant annet måler luftfuktighet og mengden flyktige organiske forbindelser. Disse er satt opp av FFI.
Det har blitt spekulert at det er tett luft som er hovedgrunnen til blødningen, men undersøkelsene viser at dette ikke nødvendigvis stemmer.
– Det er ikke én årsak til neseblod. Det er et ganske sammensatt årsaksbilde, finner vi nå. Det er en blanding av luftfuktighet, fysisk form, dårlig søvn, osv. Det er mange grunner til at noen blør og andre ikke blør neseblod, sier sjefsforsker Steder.
Problemene oppstår ikke kun i gamle kaserner.
– Selv i en helt ny kaserne skjer det ting, nye og gamle materialer, renholdsmidler, parfyme og såpe avgir flyktige organiske forbindelser. Disse kan bidra til neseblod. Så det spiller ingen rolle om man er i en helt ny kaserne eller ikke. Man kan ikke kjøpe seg ut av dette, sier Steder.
Dårlig med svar
Undersøkelsen, skulle være ferdig høsten 2024, men ble utvidet til april 2025. Dette er fordi for få av de som ikke har blødd neseblod svarer på undersøkelsen.
– Det vi har hatt problemer med, er at kontrollgruppen, de soldatene som ikke bor på Skjold, som vi bruker for å sammenligne, har vært veldig dårlig til å svare. Jeg er stadig i kontakt med ledelsen og bataljonssjefene, og ber de mase på soldatene, sier prosjektlederenlederen.
De har problemer med å få folk til å svare.
– Vi møter de ansikt til ansikt, og soldatene er interesserte, men allikevel er svarprosenten litt lav, sier Steder.
Undersøkelsen er ikke ferdig, men neseblødningene i militærleirer har ikke én enkel forklaring.