Nyheter

TOTALSKADD: Den 4. februar tok det fyr i Festningen restaurant. Nå mener Forsvarsbygg det er mulig å gjennoppbygge restauranten.

Politiet henter ut overvåkingsvideo etter brann: – Lovbrudd er ikke utelukket

Etter at Festningen restaurant tok fyr i starten av februar har politiet startet etterforskning. Det er foreløpig ikke konkludert hva brannårsaken var.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtaleansvarlig Eric Lindset i Oslo politidistrikt skriver i en e-post til Forsvarets forum at politiet har hentet inn overvåkingsvideoer fra hendelsen og at de søker etter informasjon som kan være relevant for oppklaring i saken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Saken etterforskes fortsatt bredt, og lovbrudd er på nåværende tidspunkt ikke utelukket som brannårsak, skriver han.

Lindset bekrefter at brannårsaken er ukjent og at de har gjennomført flere avhør, men at det er foreløpig er for tidlig å gå ut med hva som er funnet på åstedet.

Restauranten regnes som et særskilt brannobjekt og har særskilte krav i forhold til tilsyn. Siste tilsynet ble utført av Oslo brann- og redningsetat (OBRE) i 2019.

– Vi vil ikke spekulere i hva som var årsaken til brannen. Vi avventer rapport fra OBRE, og når den foreligger vil det være viktig for Forsvarsbygg å gjennomgå rutiner og sikringstiltak for å se hvordan man kan ytterligere redusere faren for brann i andre bygg, sier regionssjef Ove Haukåssveen i Forsvarsbygg.

Mulig å gjenoppbygge

Etterarbeidet etter brannen som endte med at Festningen restaurant ble totalskadd, går nå over i en ny fase og etter første vurdering vil det være mulig å gjennoppbygge. Det skriver Forsvarsbygg (FB) i en pressemelding.

FB skriver i pressemledingen at de fremdeles er i første fase der de prioriterer å sikre bygget som nå er pakket inn i et telt og redde de verdiene de kan. Forsvarets forum har tidligere skrevet at soldater fra Militærpolitiet blant annet var med å hente ut et vinlager med vin, til flere millioner.

– Ikke en lovlighetsmangel

Haukåssveen forklarer videre at det ble gjort flere vurderinger under ombyggingen i 2013, hvorvidt det skulle installeres sprinkleranlegg. Brannprosjekteringen og brannkonseptet for bygningen den gangen la til grunn branntekniske forhold tilpasset nettopp dette bygget. Det ble også ansett som et komplisert inngrep fra et vernefaglig ståsted.

– Når det gjelder sprinkling av bygget så var ikke det av flere årsaker aktuelt ved ombyggingen i 2013 og er ikke en lovlighetsmangel, forklarer Haukåssveen.

Det ble godkjent av Plan- og bygningsetaten, Riksantikvaren, Byantikvaren og Forsvarsbygg.

– Faglige uttalelser fra Oslo brann- og redningsetat antyder at sprinkleranlegg i denne bygningen ville hatt liten eller begrenset effekt, ettersom brannen trolig startet i et hulrom eller på et utilgjengelig sted, avrunder Haukåssveen.

Fredet fasade

Forsvarsbygg skriver at restauranten fikk omfattende materielle skader under brannen der både tak og innside er sterkt skadet av brannen. Eksteriøret, som er fredet, er påført mindre skade og vurderingen er derfor at gjennoppbygging er mulig.

Det videre arbeidet med gjennoppbygging vil foregå i samarbeid med leietager Fauna Eiendom, skriver Forsvarsbygg i pressemeldingen.

– Festningen Restaurant var helt unik ikke minst på grunn av de historiske omgivelsene, og en av Oslos mest populære restauranter. Vi håper å kunne invitere nye og gamle gjester tilbake så snart det er mulig, sier Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen.

«Akershus festning besøkes årlig av 1,5 millioner mennesker og er et av landets fremste kulturminner og attraksjoner for Oslofolk og tilreisende» står det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS