Nyheter

BYGGEPLASS: Vaktsoldatene tok med Forsvarets forum til branntomta for å vise hvordan de responderte da alarmen gikk. Forsvarsbygg jobber nå på stedet, som er blitt en byggeplass og området er sperret av.

Da Festningen restaurant brant, var vaktsoldatene først på stedet

Det gikk seks minutter fra brannen brøt ut, til soldatene var ved restauranten. Deretter gikk de til verks for å hjelpe gjester og ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 18.29 lørdag kveld fikk operasjonssentralen på Akershus festning melding om at brannalarmen hadde gått i en restaurant ved festningsmuren. Operasjonsassistent Alexander Kristiansen satt på tidspunktet alene da meldingen kom inn. Hans første oppgave var da å melde til sin sjef og få sendt ut responseenheten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Og seks minutter etter at brannalarmen hadde gått, var soldatene på plass ved restauranten. Tord Erlen Andreassen var vognfører, Adrian Solheim var lagfører og til oppdraget fikk de med seg Carsten Holter og Ermal Seljmani som egentlig hadde hviletid.

Etter en liten stund fikk Kristiansen også bistand fra operasjonsassistent Gustav Lillerud, som kom løpende fra trening da han fikk høre at brannalarmen hadde gått.

RASK: Fra alarmen gikk på Operasjonssentralen gikk det ikke mange minutter før vaktsoldatene var på Festningen restaurant.

Utviklet seg raskt

Første oppgaven på stedet var å se til at alle hadde kommet seg trygt ut av bygget. Når soldatene var på plass hadde de fleste gjestene kommet seg ut, men det var fremdeles ansatte som var inne på kjøkkenet.

Solheim og Seljmani, hadde oppgaven med å klarere bygget.

På det tidspunktet var det såpass mye røyk inne i bygget at de måtte be dem komme seg ut, forteller vaktsoldatene til Forsvarets forum. Men det var en ansatt som hadde gått ned i kjelleren. Solheim og Seljmani fulgte etter mannen, og nede i kjelleren kunne han vise hvor røyken kom fra, nemlig ventilasjonssystemet.

Samtidig stod Holter vakt utenfor det brennende bygget og Andreassen satt klar i bilen, dersom det skulle skje noe.

Fra bilen kunne Andreassen se den raske røykutviklingen fra bygget. På kort tid gikk det fra å være litt røyk ut fra et vindu i andre etasje, til å ligge en tykk sky over området, sier han til Forsvarets forum.

Da Oslo brann- og redningsetat ankom kunne de lukte brannrøyk utenfor bygget, skriver brigadesjef og innsatsleder i etaten, Eirik Håheim Pedersen, til Forsvarets forum.

– Vi sender raskt inn røykdykkere og den første tilbakemeldingen fra dem var at det pumper svart røyk ut av ventilatorrøret på kjøkkenet og selve røret var rødglødende, fortsetter han.

Inne i serveringsdelen som er på loftet, kunne røykdykkerne høre knitrelyder fra kneveggene.

– Det var ingen tvil om at det pågikk en kraftig brann inne i bygningskonstruksjonen.

Ikke uten problemer

Etter at alle var ute av bygget gikk det ikke lang tid før nødetatene var på plass, men det hadde ikke gått helt slik de hadde sett for seg. For på samme tid løp de nesten 1000 påmeldte til Winter run Oslo forbi. Deltakerne begynte på rådhusplassen og deler av løypa gikk inn på Akershus festning akkurat forbi den brennende restauranten. Og for både bilen til responseteamet og brannbilene, er det bare én vei inn og ut. Responsebilen måtte bruke både lys og lydsignaler for å komme seg frem mellom alle menneskene.

Responseenheten fortsatte å følge med på røyken fra bygningen og flyttet folkene fra restauranten lengre og lengre unna etterhvert som situasjonen utviklet seg.

På grunn av beliggenheten til restauranten, etablerte brannvesenet også stigebiler på Akershusstranda.

– På det meste kom det 13 brannbiler, sier Lillerud til Forsvarets forum.

FULL FART: Gustav Lillerud kom løpende da han hørte om brannen i Festningen restaurant.

Fire problemer for brannvesenet

For brannvesenet ble mosjonsløpet som gikk gjennom området som en ekstra utfordring til at adkomsten til bygget var trang og kanaliserende, forklarer innsatsleder til Forsvarets forum.

– I Oslo er det mange områder med utfordrende beliggenhet, så dette er en problemstilling vi står i ofte. Det som ble særlig utfordrende på dette oppdraget var at oppmarsjområde var svært røykfylt.

Oppdragets andre utfordring var at bygget hadde høy takhøyde i loftsetasjen, noe som gjorde det krevende å få inn slokkespyd i taket for røkdykkerne som jobbet på loftet, skriver Pedersen videre.
På grunn av restaurantens beliggenhet måtte stigebilene bli plassert omtrent 20 meter lavere enn selve bygningen, nede på Akershusstranda. Stigebilenes rekkevidde be derfor en ytterligere utfordring.

– Vi kom høyt nok, men ikke langt nok ut i siden på grunn av begrensninger på bilene.

På et tidlig tidspunkt måtte det innvendige arbeidet avsluttes, fordi det ble utrygt på grunn av stor brannpåvirkning.

– I sum førte disse utfordringene til at vi ikke fikk god nok effekt av de tiltakene vi normalt iverksetter under oppdragsløsning.

– Hvordan ble utfordringene løst?

– Hvert oppdrag har ulike utfordringer, og de må løses. I dette tilfelle ble vi tvunget til å slokke med vannkanoner fra stigebilene. Det er ikke en ønskelig løsning fordi vi da vet at vi påfører bygget mye vann med påfølgende vannskader. Slik forutsetningen i dette oppdraget var og utviklet seg ble dette løsningen vi måtte benytte til slutt.

– Alltid være på

Vaktsoldatene på festningen bistod med vakthold på nettene helt frem til tirsdag morgen, for å overvåke branntomta med slukkemulighet på stedet, dersom det skulle blusse opp igjen.

Slukkingsarbeidet er nå avsluttet og Forsvarsbygg er på stedet.

Soldatene fra responseenheten blir med Forsvarets forum til restauranten. Der de forteller at de er godt fornøyd med hvordan de utførte oppdraget.
– Du må alltid være på og holde hode kaldt. Alltid tenke beste løsning slik vi gjorde, avslutter Solheim.

Soldater fra Militærpolitiet har også bistått med å redde et vinlager med vin til flere millioner på søndagen.

– De var med å bære kasse på kasse med verdier for eierne, skriver Pedersen.

OPPRYDNING: Arbeidet med å rydde opp på branntomta er i gang.

Totalskadd

– Vi er fortsatt i en akutt fase for å sikre bygget og redde verdier så langt som mulig, så vil snart gå i gang med opprydding og sanering i samarbeid med leietager, skriver regionssjef i Forsvarsbygg Ove Haukåssveen, i en e-post til Forsvarets forum.

Videre skriver han at det er en trist hendelse som har funnet sted og at de har som mål å få bygget opp igjen slik at de kan drive restaurantdrift. De materielle skadene er omfattende, men eksteriøret, som er fredet, er bevart. Forsvarsbygg arbeider nå med å få en oversikt og et faktagrunnlag for å kunne vurdere det videre arbeidet.

– De materielle skadene er omfattende, samtidig er vi er veldig glade for at ingen mennesker kom til skade. Festningen restaurant ble totalskadd i brannen 4. februar, skriver Haukåssveen.

Powered by Labrador CMS