Nyheter

SENGEMANGEL: Feltsenger settes inn på rommene for å gi alle soldatene en sengeplass.

Har ikke plass til soldatene

I en tid hvor Forsvaret satser på oppbemanning og rekruttering, møter soldatene på Sørreisa lukkede dører.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Kasernen fra 1962 har kun 76 sengeplasser, men huser ofte over 80 soldater ved innrykk og dimisjon, noe som krever ekstra feltsenger og omgjøring av TV-stue til soverom.
  • Det over 60 år gamle bygget lider av dårlig inneklima, er nedslitt og mangler tilstrekkelig brannsikkerhet, noe som skaper utfordringer for både sikkerhet og beredskap.
  • Tolv soldater er sendt til Bodø grunnet plassmangel, noe som påvirker stasjonens operative evne og fordeler arbeidsoppgaver på færre personer.
  • Forsvarsombudet har rapportert til Stortinget om de utfordrende forholdene, og det er satt av tre millioner kroner til et nytt ventilasjonssystem.
  • Soldatene og ledelsen på Sørreisa opplever derimot at saken står helt stille.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er mange her som ønsker å forlenge. Det er vi kjempeglade for. Men vi kan ikke si ja til flere enn kanskje én eller to, fordi vi ikke har plass på kasernen, forteller avdelingstillitsvalgt Mina Titlestad. 

Tvert imot er avdelingen nødt til å førtidsdimmitere soldater for å få plass til de nye som kommer inn. 

Inne i fjellet på Sørreisa i Troms følger Air Operations Sørreisa konstant med på alt som beveger seg i norsk luftrom. 

I dagens sikkerhetspolitiske bilde er stasjonens rolle viktig, og de får mange nye oppgaver, men har sprengt kapasiteten på sin ene kaserne.

Syns det er flaut

Kasernen fra 1962 har 76 sengeplasser for vernepliktige, men når det er innrykk og dimisjon ved stasjonen kan de være godt over 80 soldater. 

For at regnestykket skal gå opp, må de fylle firemannsrommene så godt de kan, og ofte er det presset inn både én og to ekstra feltsenger. 

Dessuten er TV-stuen blitt soverom, men der skorter det på både luftkvalitet og brannsikkerhet, forteller de tillitsvalgte Mina Titlestad og Katja Lorentzen. 

Rommet har ikke brannklokke.

DÅRLIG LUFT: TV-stuen gjort til soverom byr på flere utfordringer for soldatene. I et forsøk på å bedre luftkvaliteten er soldatene nødt til å holde vinduene åpne konstant.

– Vi har kjørt noen brannøvelser i sommer og de våkner ikke av at brannalarmen går. De våkner av alt kaoset som skjer når vi andre løper ut, sier Titlestad.

Det mer enn 60 år gamle bygget har bare fått overfladisk oppussing siden dørene først ble åpnet. Det er dårlig inneklima, nedslitt og veldig kaldt på vinteren, sier baseforsvarsskvadronsjef Dag Rune Hagen. 

Han syns det er flaut at soldatene må bo der.

– Det er ikke noe hyggelig å skulle tilby de vernepliktige som kommer hit den forlegningsmodell som vi har. Det er ikke noe vi er særlig stolte av.

Påvirker operativ evne

Det er blitt så ille ved leiren at tolv soldater er sendt til Bodø, fordi det ikke er plass til dem. Det gjør at arbeidsoppgavene inne i fjellet må fordeles på færre hoder.

– Vernepliktige var tiltenkt å skulle avlaste en del av funksjonene. Det har vi nå ikke muligheten til, forteller skvadronsjef Hagen.

Han sier at selv om de leverer på oppdraget sitt om konstant overvåkning, påvirker tolv soldater i manko stasjonens operative evne. 

PRIVATLIV: De tillitsvalgte får tilbakemeldinger om at soldatene føler de mangler privatliv når de bor så tett som de gjør.
KLESTØRK: Et tørkerom uten ordentlig luftsirkulasjon tvinger soldatene til å henge de fuktige uniformene på soverommet om de skal ha en sjanse til å bli tørre.

Forsvarsombudet er en av dem som har varslet om situasjonen. Forsvarsombud Roald Linaker besøkte selv stasjonen i fjor sommer og skrev siden en rapport til Stortinget. 

Han beskrev at avdelingen stadig får nye og tunge oppdrag, men at det ikke var nok plass til å huse soldatene som skal løse dem. Han skrev at soldater regelmessig måtte sove på feltsenger i opp mot to måneder. 

I et svar fra generalløytnant Ingrid Gjerde skriver hun at det ikke blir flere soldater ved stasjonen før de har fått nok sengeplasser. Etter forsvarsombudets rapport er det satt av tre millioner kroner til HMS-tiltak. Hun anslår at dersom det blir vedtatt, kan det ta fire til fem år å få på plass en ny kaserne. 

Soldatene, de tillitsvalgte og ledelsen diskuterte hva de ville bruke pengene til, og landet på nytt ventilasjonssystem, får Forsvarets forum opplyst. 

Forsvarsbygg mener imidlertid at det vil koste mer enn tre millioner kroner. I tillegg må soldatene flytte ut av kasernen. Derfor skal Forsvaret og Forsvarsbygg reevaluere prosjektet.

– Dette gir oss muligheten til å se mer helhetlig på tiltakene, noe som vil gi et bedre sluttresultat for soldatene og være mer kostnadseffektivt, skriver regionsjef i Forsvarsbygg Signe W. Søreng i en e-post.

Ikke blitt prioritert

Forsvarsbygg er i dialog med Forsvaret om midlertidige soveplasser for soldatene mens arbeidet pågår. De håper på å kunne starte arbeidet i løpet av året.

Som midlertidig kaserne under oppussingen har det blitt foreslått en teltløsning. Samme type telt som Forsvaret har brukt til å bosette allierte styrker.

STÅR STILLE: – Det har vært befaringer. Det har vært i Luftforsvarsstaben, staben til Forsvarsbygg, i departementet. Men det er ikke kommet noen ting ut til oss som er forbrukere. Nå ligger det litt på stedet hvil, sier Baseforsvarsskvadronsjef Hagen.

Hagen forteller at en slik teltløsning er spesielt utfordrende på Sørreisa, grunnet snøforholdene på vinterstid. Både ledelsen og soldatene mener det blir for lenge å bo i telt, og ønsker heller å få på plass en brakkerigg.

Baseforsvarsskvadronsjefen sier at saken har blitt behandlet altfor dårlig. Han mener Sørreisa ikke har nådd opp på prioriteringslista.

TILLITSVALTGTE: Sengemangelen på Sørreisa har blitt tatt opp hvert år det har kommet nye avdelingstillitsvalgte til stasjonen. Nå håper Titlestad og Lorentzen at Forsvaret prioriterer saken.

– Innsatsen legges på de andre luftvingene Evenes, Bardufoss, Rygge og andre. For de skal jo bygges opp. Når det gjelder forlegning, så har vi det største behovet for å fornye.

De tillitsvalgte ramser opp ulike utvalg og ledere som har blitt koblet på saken. De nevner blant annet at det har vært oppe hos ledelsen i Joint Air Operations Center (JAOC), forsvarssjefen, Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet.

– Det kommer aldri ned igjen. Vi får høre at det går skritt oppover, men vi får aldri en klarhet i det, forteller avdelingstillitsvalgt Titlestad. 

Skvadronsjefen mener det er bra at det blir satt av penger til å gjøre boforholdene bedre, men at man heller burde bygge ny kaserne på stasjonen.

– Det løser bare luftproblematikken. Hvorfor ikke bruke midlene inn i et nytt bygg? Istedenfor å bruke midlene på en sånn midlertidig løsning som egentlig ikke løser utfordringen med forlegning, sier Hagen. 

NY KASERNE: Skvadronssjefen mener man heller burde bruke penger på å bygge ny kaserne på Sørreisa. Noe han mer det er nok med plass til innenfor skredvollen.
Powered by Labrador CMS