Nyheter
Overtar fagmyndigheten for militær idrett og trening
Samtidig fordeles fagansvaret mellom Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret, som får tilført to årsverk hver.
Fagmyndigheten for militær idrett og trening (MIT) skal innen 1. august 2025 overtas av sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal. Våpenskolene i Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret skal dele på fagansvaret.
Avgjørelsen kommer etter en felles anbefaling fra de tre grensjefene. Tidligere har fagmyndighet vært Forsvarsstaben (FST), mens fagansvaret har ligget hos Forsvarets høgskole (FHS).
Samtidig tilføres seks årsverk. Fire av disse er nye, mens to flyttes til våpenskolene fra FHS.
– Det har lenge vært en diskusjon om hvor dette fagområdet hører hjemme, sier oberst John Olav Fuglem.
Fuglem er fagleder for HR og kompetanse i Forsvarsstaben.
Allerede sterkt fagmiljø
Noen år tilbake i tid hadde Forsvaret en egen avdeling ved Norges idrettshøgskole. Denne ble etter vært flyttet til FHS, etter nedskjæringer og omorganiseringer.
– Denne flyttingen har vært krevende og FHS har nok ikke vært nok ressurssatt til å kunne styre fagområdet slik Forsvaret hadde satt seg som mål, sier Fuglem.
Det har heller ikke vært tilstrekkelig systematisk tilnærming på utvikling av fysisk form, ifølge obersten.
Nå er målet sterkere styring av fagområdet MIT og Sjøforsvaret er utpekt som fagmyndighet på bakgrunn av det militære idrettsmiljøet som allerede finnes der.
– De har Forsvarets største fagmiljø innen MIT, kraftsamlet og organisert som eget senter under Sjøforsvarets våpenskole på Haakonsvern, skriver Forsvarsstaben i et dokument om flyttingen.
Sjøforsvarets idretts- og treningssenter (SITS) holder til ved Militært treningsanlegg (MTA) på marinebasen, med fasiliteter for blant annet styrke- og kondisjonstrening, nærkamp, klatring, livredning og lagidrett.
I hovedsak vil virksomheten ved SITS på Haakonsvern fortsette som tidligere, men med mindre organisatoriske justeringer. Det skriver talsperson for Sjøforsvaret Kjartan Sildnes i en e-post til Forsvarets forum.
– For SITS sin del tilføres to årsverk som legges direkte under sjef for SITS og dedikeres til fagansvarsoppgaver, skriver Sildnes.
fikk du med deg disse sakene?
Optimistisk
– Dette blir en god løsning, sier Bjørnar Dullum.
Han er hovedlærer for militær idrett og trening på FHS og har utøvd fagansvaret for MIT siden 2018.
– I praksis går vi fra én person til tre våpenskoler som skal løse oppdraget. Det sier seg selv at dette blir bedre.
Selve fagfeltet skal sørge for at soldatene i Forsvaret har fysisk kapasitet og ferdigheter til å løse militære oppdrag. Fysisk robusthet er ifølge Forsvaret én av grunnpilarene for operativ evne og de har selv utviklet en strategisk plan for hvordan Forsvaret skal oppnå dette.
– Fysisk form er en helt grunnleggende ferdighet på lik linje med skyting, sanitet og samband, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen planen.
Ifølge Sildnes i Sjøforsvaret er også sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal positiv til avgjørelsen.
– Sjøforsvaret er opptatt av å ivareta både fagkompetanse og samarbeid på tvers av forsvarsgrenene og denne løsningen bidrar til dette, skriver han.
– Bonus og renter
Forsvaret har over lengre tid utredet hvordan MIT organiseres og de har sett på flere ulike løsninger, sier Fuglem.
– Det har vært en vurdering om man skal forsterke miljøet ved FHS eller se etter andre løsninger på hvor fagfeltet kan passe bedre inn.
Nå skal altså MIT-miljøet hos de tre våpenskolene styrkes. Det er disse som har ansvaret for andre fag- og funksjonsutdanninger, som sanitet, stridsteknikk eller samband.
Disse jobber også tett med FHS, for å sikre god og relevant MIT-utdanning på krigsskolene og befalsskolen, sier Fuglem.
– Styrkeprodusentene leverer fagutdanning til FHS daglig. De vet at det de putter inn av god og relevant utdanning i FHS, får de ut med bonus og renter som godt kvalifiserte befal og offiserer ved endt utdanning.