Nyheter
Nesten 15.000 amerikanere prøvde seg på norsk feltmarsj i 2022
«Norwegian foot march» ble arrangert i 38 amerikanske delstater i fjor. Som følge av den enorme interessen for den tre mil lange marsjen, har Forsvarets høgskole utarbeidet retningslinjer på engelsk for arrangørene.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det norske marsjmerket er nok litt eksotisk for amerikanerne. I tillegg er det fysisk og psykisk utfordrende, med relativt høye krav for å få bestått. Det er mange som ikke klarer merket, som igjen øker mestringsfølelsen til de som får tildelt merket.
Det sier oberstløytnant Bjørnar Dullum, som har fagansvar for militær idrett og trening ved Forsvaret høgskole, til Forsvarets forum.
– Litt av trenden i samfunnet ellers er at alt skal være enkelt og at alle skal få godkjent, uavhengig av prestasjon. Marsjmerket er en veldig kraftprøve som har stått seg. Store biceps bygget opp på styrkerommet hjelper ikke, her gjelder det å ha utholdenhet i hode og kropp.
De siste årene har marsjmerket blitt veldig populært i USA.
Marsj i Tyskland, Korea og Qatar
I 2022 arrangerte amerikanerne The Norwegian Foot March (NFM) i 38 delstater i USA og på baser i flere land, blant annet Tyskland, Italia til Korea og Qatar. Det er blitt så mange henvendelser til de norske ambassadene om gjennomføringen av feltmarsjen, at Forsvarets høgskole har laget egne bestemmelser på engelsk.
I fjor kom det 213 forespørsler fra amerikanerne om å arrangere den norske feltmarsjen, og 148 av dem ble godkjent. 14.800 deltakere fra amerikansk side har vært med på marsjene, og 6973 har bestått.
Oberstløytnant Dullum, som mottar alle henvendelsene som kommer gjennom departementet og avdelingene i utlandet, sier at populariteten virkelig skjøt fart mot slutten av pandemien. Marsjmerket var en aktivitet de amerikanske soldatene kunne trene til og gjennomføre til tross for kravene om å holde avstand.
Allerede er det kommet inn tolv forespørsler fra USA om å avholde marsjen i 2023. Forespørslene om å få avholde marsjen kommer som regel noen uker før den skal avholdes.
3 mil med 11 kilo
Marsjmerket er avholdt siden 1915 og har hatt som formål å teste utholdenhet blant soldater i det norske Forsvaret. Kravene i dag er at deltakerne marsjerer eller løper 30 kilometer, med 11 kilo på ryggen. Det er viktig at sekken veier 11 kilo både ved start- og målstreken.
Løypa bør helst gå på en god sti eller grusvei.
– Dette er relevant militær trening for soldater, befal og offiserer. Det er ikke underholdning, sier Dullum.
Han utdyper at slike lange marsjer bygger robusthet, både når man trener til den og når man gjennomfører selve marsjen.
– Når man har utsatt kroppen for en krevende oppgave, vil kroppen tenke at «dette kommer igjen», og vil bygge seg opp til å klare det på nytt. Da gjør den seg klar til strid, forklarer han.
Nye bestemmelser for ferdighetsmerker er trådt i kraft fra årsskiftet. Det er flere små endringer. Når det gjelder marsjmerket er en av endringene at det er gått bort fra at tidskravene er beregnet med utgangspunkt i gjennomsnittstid blant de 10 prosent beste. Nå er det satt faste tidsrammer for kjønn og aldersgrupper.