Nyheter
Krigskorset hedret med maleri:
– Det sterkeste symbolet
Kunstner Vebjørn Sand har malt medaljen Krigskorset. Det kan hjelpe soldater med å sette ord på følelsene, mener mottaker av utmerkelsen, major Knut Flydal.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den 10. mai skal Hærens musikkorps for aller første gang fremføre et musikalsk verk som er laget for å hedre Krigskorset. I den anledning har kunstner Vebjørn Sand malt Forsvarets høyeste utmerkelse og onsdag ble maleriet avduket på Roseslottet.
– For meg er det en ære å få male Krigskorset. Det er absolutt det sterkeste symbolet, samlet sett, jeg har malt noen gang, sier Sand til Forsvarets forum etter avdukingen.
Krigskorset ble innført i 1941 og ble først gitt til dem som utmerket seg spesielt i andre verdenskrig.
I senere tid er statuttene blitt justert og medaljen gis i dag til dem som «under krig eller væpnet konflikt på særlig fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp».
På listen over soldater som har mottatt utmerkelsen finner man blant annet motstandsmann Joachim Rønneberg, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Trond Bolle og Kåre Emil Brændeland.
Fra arkivet: Les Forsvarets forums portrett med Joachim Rønneberg, fra 2013.
Mye symbolikk
Vebjørn Sand har med maleriet ønsket å understreke symbolikken knyttet til Krigskorset. Medaljen består av Olavskorset, med det norske riksvåpenet i midten.
Båndet er i fargene rødt, hvitt og blått, og selve korset er bundet opp med en halv eikekrans, som i militær symbolikk representerer tapperhet, styrke og patriotisme. I tillegg har man sverdet.
– Alt er symboler på edelmot, frihet, rettferdighet, styrke og kraft, og da var det jo for meg å bare holde det fast. Altså ikke ha noen kunstnerisk frihet til å ta det i noen andre retninger, for det er symboler som jeg bare skal holde fast og løfte frem gjennom mitt språk, forklarer Sand.
Lyssettingen i maleriet er også av betydning.
– Jeg tok det fra mørket og inn mot lyset, slik at ligger en håpsdimensjon i det, å forsvare disse verdiene. For i disse fargene hviler frihetsverdiene våre, det humanistiske menneskesynet, som Forsvaret er den ytterste utpost av å forsvare.
Sand står, sammen med broren Eimund, bak kunstinstallasjonen Roseslottet ved Frognerseteren. Kunstparken inneholder blant annet en rekke motiver fra Norge under okkupasjonen, og flere malerier av motstandsmenn- og kvinner.
– Vi som jobber med kulturliv og de som jobber i Forsvaret, vi spiller på samme lag. Vi må stå opp for våre frihetsverdier, forklarer Sand.
Berørt og glad
Under avdukingen var major Knut Andreas Flydal til stede. Han ble i 2021 tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats under et IS-angrep mot militærbasen Al-Tanf i Syria i 2017.
– Jeg kan snakke for meg selv, fra soldatperspektivet, om det jeg står og kjenner på nå. Jeg vil ikke si jeg er følelsesmessig avstumpet, men kanskje litt følelsesmessig begrenset, og dette hjelper meg å sette ord på hva vi tenker om det vi driver med.
– Vi er nok ikke de som prater mest om ting vi har opplevd. Det kommer ikke mange store ord fra oss, men vi er følelsesmennesker vi også. Og vi blir berørt og glad for at noen hjelper oss å se oss selv som en del av helheten, forklarer Flydal.
Da han i 2017 ble tildelt utmerkelsen, ble han overrasket over hvor mye det betydde.
– Det er ikke sånn at man sitter hjemme og venter på anerkjennelse, men når man får det, er det veldig hyggelig. Det ikke er noe vi ber om eller tenker at vi har et enormt stort behov for, men vi trenger det vi også.
Ser ikke på seg selv som en krigshelt
Før avdukingen ble det vist en videosnutt hvor Kompani Linge-soldat Ragnar Ulstein blant annet snakket om viktigheten av å forsvare friheten. Flydal beskriver det å bli omtalt i samme ordelag som de største krigsheltene fra andre verdenskrig, som «merkelig».
– Jeg ville aldri sammenlignet meg med Ragnar Ulstein, Gunnar Sønsteby eller de andre heltene fra andre verdenskrig. Det er en annen liga, slik jeg ser det.
– Men så er det sånn at når andre snakker om dette i samme setning, så hjelper det meg å se meg selv og de jeg har hatt med meg som en del av historien.
Når Flydal snakker om medaljen han fikk tildelt, sier han konsekvent «da vi fikk Krigskorset». Altså ikke bare ham selv, men også de andre han var på oppdrag med.
– Det er ingen av dem jeg var på oppdrag med, som tenker på oss selv som krigshelter, eller likestiller oss med nummer 24 på noen måte. Men når noen velger å sette det i inn i samme ramme, så er det stort for oss, sier han og legger til med et smil:
– Selv om vi ikke går helt med på det.