Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret
Annonse
Navn: Kåre Emil Brændeland
Alder: 49 svært unge år.
Yrke: Oberst og militærrådgiver i sikkerhetsråds-teamet ved den norske FN-delegasjonen.
Sted: New York City, 35 etasjer over 2nd avenue.
Se slideshow med bilder fra Brændeland sin karriere og fra utdelingen av Krigskorset med sverd lenger ned i saken!
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– 06:57, spretter opp med en gang klokka ringer uten snooze funksjon. Militærlivet har lært meg at det er det beste for meg!
Hva er det første du gjør?
– Rask dusj før jeg sjekker nattens internasjonale nyheter (New York Times nettversjon, med flere). Må holde seg oppdatert i Sikkerhetsrådet, vet du!
Når starter arbeidet?
– Her i New York begynner dagen normalt klokken 09:00, men varer desto lengre i andre enden. Som oftest litt utpå kvelden, ofte med helgearbeid – for eksempel for å forberede mandagsmøter i Sikkerhetsrådet, eller skrive rapporter fra sene fredagsmøter.
Pensko eller feltstøvler?
– Nå for tiden kun pensko, det daglige diplomatiske arbeidsantrekket er dress og slips. Hærens serviceuniform kun til møtene i rådets militærkomité.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Løpe, men på ingen måte maraton….
Beste triks for velferd på øvelse?
– Spre godt humør, uansett! Mer praktisk – talkumpulver i feltstøvler, sokker og boxer er undervurdert! Holder deg både tørr og velduftende under feltforhold :)
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– I den grad man kan kalle tjeneste i tysk divisjonsstab i ISAF (den NATO-ledede militære styrken i Afghanistan, journ. anm.) en øvelse; at absolutt samtlige ble værende på kontoret helt til den tyske generalen (med navn Kneip) forlot sitt, uavhengig av om de hadde noe å gjøre eller hvor sent det var.
– Så gikk de samlet flokk bort til det velfylte tyske øl teltet i Mazar-E-Sharif, som igjen betød Pepsi Max for min del (norsk no-can rule, som for så vidt er av det gode).
Se slideshowet med bilder fra Brændelands karriere under!
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– En hvilken som helst feltrepresentant for Leger uten grenser (Medecins Sans Frontieres). De gjør en fantastisk, ikke-betalt og uselvisk jobb i de verste konfliktområdene i verden i dag.
– De blir når de fleste andre drar, ofte med fare for eget liv, på steder hvor mange andre ikke tør å operere, respekt!
Smartklokke – yay or nay?
– Yay, all slags mer eller mindre relevant statistikk som kan settes opp i et diagram er gøy!
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Som del av Sikkerhetsråds-teamet her i New York vil jeg si en verdensordning i sterk endring; herunder økende press mot den multilaterale verdensorden, internasjonal lov, demokrati og menneskerettigheter, er utfordringer vi står ovenfor her i New York hver eneste dag.
– Det er viktigere enn noen sinne å stå opp for de verdiene vår egen nasjon ble tuftet på! Det er også en hovedårsak til at lille Norge tar på seg sin del av ansvaret ved å være medlem av Rådet i år og neste år.
– For Forsvaret mer generelt, er det den transformasjonsfasen vi nå er inne i etter NATOs 20-årige ekspedisjonære fase til fokus på nasjonale operasjoner, både mentalt, fysisk og konseptuelt.
– Samtidig er det et økende behov for flere (vestlige) bidrag til FNs fredsoperasjoner. Jeg tror selv at den svært negative og bekymringsfulle utviklingen i Sahel, som innbefatter fremvoksende terrorgrupper (både Al-Qaida og ISIL-affilierte), en eksplosiv befolkningsøkning (FN estimerer 1,2 milliarder økning kun i Sahel-beltet de neste 20 årene) og klodens verste effekter av klimaendringer akkurat her, i større grad enn vi i dag tar innover oss vil treffe Europa. Ikke bare på kort sikt, men i et 50 års perspektiv.
– Mange trodde at den store migrasjonsbølgen som traff Europa for noen år siden handlet om krigen i Irak og Syria, men 90 prosent av disse kom faktisk fra Sahel og Nord-Afrika. Husk hva første bølge gjorde med europeiske demokratier, med politisk polemikk, fascismen som igjen vokser frem i Øst-Europa, Brexit eller et vedvarende politisk kaos i Sverige for den saks skyld.
– Jeg tror dette kan komme til å bli mye mer dimensjonerende for europeisk sikkerhetspolitikk, humanitærpolitikk og sågar forsvarspolitikk enn mange tar innover seg i dag. Et stikkord her er eksempelvis cohesion (samhold) innad i NATO og EU, men også europeisk byrdefordeling. I dette landskapet tror jeg vi vil se flere vestlige FN-bidrag de neste 10 årene, da typisk med mindre nisjekapasiteter som gjør fredsoperasjonene mer effektive, noe som også vil gavne Europa.