Nyheter

MEDALJE: Krigskorset (Olavskorset øverst til venstre), ofte omtalt som Krigskorset med sverd, er Norges høyeste utmerkelse. Nå får medaljen et eget musikkstykke.

Musikkstykke skal fortelle historiene bak Krigskorset

Forsvaret har bestilt et musikalsk storverk, som skal handle om utmerkelsen Krigskorset.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Komponist Marcus Paus har fått oppdraget med å komponere et musikkstykke til ære for Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hærens musikkorps med dirigent Trond Husebø skal spille inn og fremføre stykket i oktober 2022.

Identitetsbyggende og samlende

– Ønsket og behovet for å kunne anerkjenne spesiell innsats har eksistert siden før vår tidsregning, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Verket skal være identitetsbyggende og samlende for de norske militærkorpsene, og hedre de som har mottatt utmerkelsen gjennom historien.

– Gjennom musikken får vi satt følelser bak Krigskorsets mange historier, hedre de som har mottatt anerkjennelsen og kanskje inspirere andre til innsats for Norge.

– Komponisten er kjent med de enkelte hendelser som har ført til tildeling av utmerkelsen og brukes som grunnlag for hans arbeid med verket.

Prisbelønnet komponist

Paus er en av landets mest profilerte komponister. Karrieren hans omfatter blant annet kammermusikk, kor- og vokalmusikk, en symfoni og flere operaer, samt teater- og filmmusikk.

I 2012 mottok han Wessel-prisen og i 2016 vant han Musikkforleggerprisen. Han har også vært nominert til Amandaprisen og den internasjonale MovieMusicUK Award.

Krigskorset er Norges høyeste utmerkelse. Den utdeles av Kongen i statsråd, til norske eller utenlandske sivile og militære som «under krig eller væpnet konflikt på særlig fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp».

Krigskorset er blant andre utdelt til motstandsmennene Gunnar Sønsteby, Leif Andreas Larsen, kanskje best kjent som Shetlands-Larsen, og Joachim Rønneberg.

Etter krigen er den tildelt for eksempel forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Trond Bolle og Kåre Emil Brændeland.

SEREMONI: Daværende forsvarssjef Harald Sunde overrekker daværende oberst, og nåværende forsvarssjef, Eirik Johan Kristoffersen Krigskorset med Sverd.
Powered by Labrador CMS