Nyheter

EKSPLOSJON: En lastebil full av eksplosiver er blitt slept ut i ørkenen og sprengt i luften. Samme lastebil ble tidligere brukt i forsøket på å angripe leiren Al-Tanf som også huset norske soldater.

Syria 2017: Norske spesialsoldater forsøkt angrepet med lastebil full av sprengstoff

Major Knut Andreas Flydal er den eneste som har fått Krigskorset for innsatsen i Syria. – Det var nære på at det gikk norske liv tapt, sier han om IS-angrepet i 2017

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Al-Tanf, Syria - 8 april 2017. På en fjelltopp i ørkenen står kaptein Knut Andreas Flydal sammen med en håndfull norske soldater fra Forsvarets spesialkommando. De har jobbet hele dagen med å bygge forsvarsstillinger ved en utpost om lag en mil unna militærbasen Al-Tanf. Soldatene er i Syria for å støtte en opprørsgruppe som kjemper mot IS i området som grenser mot Jordan og Irak.

MEDALJE: Major Knut Flydal fik Krigskorset for innsatsen under et IS-angrep i Syria, 2017.

Halvparten av den norske styrken har allerede reist tilbake til basen. Sola er i ferd med å gå ned bak horisonten når Flydal oppdager noe urovekkende. På lang avstand får han øye på eksplosjoner og røyk som stiger opp fra baseområdet.

– Det skapte en enorm usikkerhet. Vi forsto at det skjedde noe inne i basen, men visste ikke helt hva det var. Etter hvert fikk vi kontakt på samband og fikk beskjed om at basen var under angrep, forteller Flydal.

Lastebil med eksplosiver i porten

Tidligere i år mottok Knut Andreas Flydal Krigskorset med Sverd, som er den høyest rangerte utmerkelsen som kan tildeles en norsk soldat. Flydal er den siste som har mottatt Krigskorset og den eneste som har fått medaljen for innsatsen i Syria.

I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at; «Flydals tapperhet og ledelse var avgjørende for den gode måten han og avdelingen løste oppdraget og hendelsen på».

Om angrepet i 2017 forteller han at de norske soldatene på fjelltoppen umiddelbart rykket ut for å hjelpe til å slå tilbake angrepet fra IS.

– Planen var å komme på innsiden av basen. Det som gjorde arbeidet ekstra krevende var at det begynte å bli mørkt. I tillegg måtte vi klarere ruten vi skulle følge tilbake til basen. Det var stor mulighet for at IS hadde lagt ut improviserte sprengladninger, sier Flydal.

Når de kommer til Al-Tanf blir soldatene møtt av en diger lastebil som har kjørt seg fast ved porten. Sjåføren er borte, men IS har allerede brukt en bilbombe i angrepet. Derfor mistenker nordmennene at også dette kjøretøyet er rigget med eksplosiver.

Likevel må de komme seg forbi lastebilen for å komme de på innsiden til unnsetning. Der foregår det allerede harde kamper. For å gjøre oppdraget enda mer komplisert er IS-krigerne utstyrt med samme type uniformer, kjøretøy og materiell som den syriske gruppen som nordmennene støtter.

– Det gjorde det vanskelig å skille mellom våre egne styrker og IS. Jeg er utrolig imponert over måten de norske soldatene klarte å balansere mellom nødvendig voldsbruk for å stanse angrepet, og tilbakeholdenhet for å unngå at vi skjøt mot feil personer, sier Flydal.

Les mer: CRU-soldater flyktet fra Kabul – starter et nytt liv i Norge

AL-TANF: En vaktpost ved Al-Tanf-basen i Syria.
BASE: Deler av basen som ble angrepet i april 2017.

Angrep som varer i 12 timer

De norske soldatene i basen har blitt utsatt for en voldsom trykkbølge fra den første bilbomben. Likevel klarer de, med støtte fra forsterkningene, etter hvert å stanse angrepet. Det tar tolv timer fra den den første bilbomben går av til 15 IS-krigere ligger livløse igjen på bakken. Samtlige er utstyrt med selvmordsvester.

Flere syrere som tilhører opprørsgruppen har mistet livet, men ingen nordmenn ble skadet i angrepet.

På spørsmål om hva Flydal husker best fra hendelsen fire år senere kommer svaret kjapt;

– Den profesjonaliteten som soldatene viste over så lang tid. Vi hadde brukt hele dagen på å forberede forsvarsstillinger og gikk direkte over i et angrep som varte i 12 timer. Etter dette fulgte et langvarig opprydningsarbeid og evakuering av sårede.

– Jeg er veldig stolt av hvordan soldatene håndterte situasjonen, sier Flydal.

RYDDING: Norske soldater rydder eksplosiver

Nære på at det gikk med norske liv

I etterkant av angrepet må de uskadeliggjøre eksplosiver som ligger igjen på området.

Foruten selvmordsvester gjelder det også lastebilen som står rett utenfor leirporten. Løsningen blir å sikre eksplosivene for deretter å taue bilen noen kilometer ut i ørkenen.

Der ser Flydal at lastebilen går i luften etter en kontrollert detonasjon.

– Det var en vekker på hvor galt det kunne gått dersom lastebilen hadde eksplodert inne i basen. Det ville hatt en enorm effekt, sier Flydal.

Det viser seg at lastebilen hadde en bombe på størrelse med den som gikk av i regjeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011.

– Hvor nære var det at også norske liv gikk tapt?

– Det var veldig nære. Jeg har aldri tidligere opplevd et så godt koordinert og planlagt angrep, sier Flydal.

Les også: Trosset granatregnet i Kabul

EVAKUERINGSØVELSE: Norske soldater øver sammen med og den syriske opprørsgruppen de trente opp.

Krigskorset

I august fikk han overrakt Krigskorset av Kong Harald under en seremoni på Akershus festning.

– Jeg har tidligere vært på det gamle kontoret til Gunnar Sønsteby. Der henger det en oversikt over tidligere mottagere av krigskorset. Jeg føler meg ganske liten når jeg ser de andre navnene på den tavla, sier Flydal.

Selv om det er han som fikk medaljen understreker Flydal at det var laginnsatsen som gjorde at de norske soldatene kom helberget fra angrepet mot Al-Tanf.

– Jeg ser på medaljen som en anerkjennelse til hele enheten. Alle gjorde jobben sin på en fantastisk måte under ekstremt krevende forhold.

KRIGSKORSET: Major Knut Flydal (midten) sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen i forbindelse med tildelingen av Krigskorset.
Powered by Labrador CMS