Nyheter

JS SAZANAMI: Jageren JS Sazanami sammen med et amerikansk helikopter i Øst-kina-havet 20. mars 2017.

Japansk krigsskip seilte gjennom Taiwan-stredet

Jageren JS Sazanami skal være det første japanske krigsskipet som har passert stredet mellom Taiwan og Fastlands-Kina.

Publisert

Det japanske krigsskipet JS Sazanami  seilte gjennom Taiwan-stredet onsdag 25. september, sammmen med skip fra Australia og New Zealand.

Det skriver BBC, som refererer til japanske medier.

Jageren seilte gjennom stredet fra nord til sør, for å delta i en marineøvelse i Sør-Kina-havet.

USA seiler jevnlig gjennom Taiwan-stredet med sine krigsskip. Den siste tiden har flere andre land gjort det samme. Tidligere i september passerte to tyske marinefartøy stredet, for første gang på 22 år.

Japan har derimot vært forsiktig med å utfordre Kina.

Taiwan

Offisielt navn: Republikken Kina

Innbyggere: 23.9 millioner

Areal: 36 179 kvadratkilometer

Hovedstad: Taipei

Offisielt språk: Kinesisk (mandarin)

Den kinesiske borgerkrigen mellom Chiang Kai-sheks nasjonalistparti (KMT) og Mao Zedongs kommunistparti endte med at nasjonalistene ble drevet til Taiwan i 1949.

Taiwan har aldri erklært seg som en selvstendig stat. Frem til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, før plassen ble overtatt av Folkerepublikken Kina. USA skiftet fra å anerkjenne Taiwan til Folkerepublikken i 1979.

Fra 1949 til 1988 var det unntakstilstand i Taiwan, en periode som blir kalt Den hvite terroren. Forbudet mot opposisjonspartier ble opphevet i 1989.

Kilde: Store norske leksikon

Kina hevder suverenitet over Taiwan-stredet, mens Japan, USA og andre vestlige land mener det skal være åpent for skipstrafikk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS