Tawian-spesial kapittel 5
Eksgangsteren
som vil forene Kina
TAIPEI OG KINMEN (Forsvarets forum): Den tidligere triade-lederen Chang An-lo forsvarer autoritært styre og hyller Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– De tidligste sosialistiske ideene oppstod i Kina. Men de ble realisert i Norge, sier Chang An-lo.
I Taiwan er han bedre kjent som Den hvite ulven. Chang er tidligere leder for triade-organisasjonen Bambusunionen. Navnet Den hvite ulven fikk han som ung gangster, fordi han var så blek i ansiktet. Generasjonen hans ble kalt ulvegenerasjonen.
Chang mener at sosialismen ble oppfunnet for 2500 år siden av den kinesiske filosofen Konfutse. Ifølge Chang mente Konfutse at folk har forskjellige behov i forskjellige stadier av livet. Unge må få utdanning. Voksne kan arbeide. Syke og gamle må bli tatt vare på.
– Dette er realisert i Norge. Konfutse var den første sosialisten. I hans sosialisme fantes ikke konflikt. Den er ikke den samme som sosialismen til Marx, sier Chang.
Bambusplanter står spredt på kontoret hans i Taipei, for å minne besøkende på bakgrunnen hans. Bilder av ulver pryder veggene.
I 1986 ble Chang dømt til fengsel i USA for narkotikasmugling og utpressing sammen med åtte andre. Etterforskningen avslørte at Bambusunionen samarbeidet med taiwansk etterretning om å forfølge taiwanske dissidenter. Bambusunionen var også involvert i drapet på den taiwansk-amerikanske journalisten Henry Liu i California i 1984. Liu hadde nettopp gitt ut en kritisk biografi om Taiwans daværende president Chiang Ching-kuo. Taiwan ble på den tiden styrt som en ettpartistat av KMT.
Etter å ha blitt løslatt, flyttet Chang tilbake til Taiwan, men flyktet til Kina i 1996 da han ble etterlyst for flere forbrytelser. I 2005 grunnla han Partiet for å fremme foreningen av Kina, eller Unionistpartiet, som det også blir kalt. Da han flyttet tilbake til Taiwan i 2013, ble han først arrestert, men senere løslatt mot kausjon.
Nå hevder han å ha lagt den organiserte kriminaliteten bak seg, for å konsentrere seg om politikk.
– Siden jeg var ung har jeg hatt et ønske om et forent Kina. Jeg ønsket å se et evig velstående Kina, forteller Chang.
Vil ikke gjenforenes
– Kina og Taiwan kunne hatt et bedre forhold. Akkurat nå er det litt strev når man skal ha noe med Kina å gjøre, for eksempel bestille varer, forteller Chen-rong under en handletur i byen Jincheng på Kinmen.
Varer kjøpt på nettet fra Kina er billigere enn i Taiwan, men det er ekstra transportkostnader ved å sende dem til Kinmen. For mange er det de praktiske forholdene som er mest presserende når det gjelder forholdet til Kina.
– For meg er det ikke så stor forskjell på om Kina er ett eller to land. Hvis vi hadde et godt forhold til Kina, kunne de ha hjulpet oss når vi trengte det, sier Chen-rong.
Men på spørsmål om hun føler seg taiwansk eller kinesisk, svarer 20-åringen at hun kjenner seg taiwansk.
– De gjør det bra når det gjelder utvikling og levekostnadene er ikke nødvendigvis høyere enn i Taiwan. Men jeg ville ikke vært kinesisk, fordi jeg opplever at de har mange restriksjoner der. Det er mer frihet i Taiwan. Kina er fint å besøke, sier hun.
Ho representerer holdningen til mange taiwanere. Selv om øyas status er uavklart, har Taiwan i praksis vært en selvstendig stat i over 70 år. En økende andel av innbyggerne føler at de har en egen taiwansk identitet. Stadig færre blir lystne på gjenforening med Kina, selv om et mindretall ønsker en umiddelbar uavhengighetserklæring.
Ifølge meningsmålinger gjort i juni av Chengchi-universitetets Senter for valgstudier, ønsker kun 1,6 prosent av taiwanere umiddelbar gjenforening med Kina, mens 5,8 prosent vil beholde status quo, med gjenforening en gang i fremtiden.
32,1 prosent vil beholde dagens situasjon på ubestemt tid, mens 28,6 prosent vil beholde dagens ordning, for senere å avgjøre øyas fremtid. 21,4 prosent vil beholde status quo, men bevege seg mot uavhengighet. 4,5 prosent vil ha uavhengighet umiddelbart.
Siden Taiwan i dag i praksis er selvstendig, innebærer disse tallene at 86,6 prosent av øyas innbyggere ønsker å beholde selvstyret, enten slik situasjonen er i dag, eller som en formelt uavhengig stat.
Støtter diktaturet
Den hvite ulven ønsker det motsatte. Gjennom Unionistpartiet jobber han for at Taiwan skal gjenforenes med det kommunistiske Fastlands-Kina.
Da Deng Xiaoping liberaliserte den kinesiske økonomien i 1978, satte han ifølge Chang Kina på kurs til å bli en evig velstående nasjon. Chang hevder at det inspirerte ham til å gi opp organisert kriminalitet.
– I 1979 ga jeg opp gjenglivet og flyttet til USA, sier han.
Den økonomiske suksessen under de kommunistiske lederne i Beijing er hovedårsaken til at han vil at Taiwan skal gjenforenes Kina.
– I løpet av 40 år ble Kina veldig rikt, og det er kursen middelklassen vil ta for å skape et velstående samfunn og det politiske systemet som passer for et slikt samfunn, sier han.
Taiwan var på riktig kurs, mener han, men er på retur, fordi det er et stort gap mellom fattige og rik.
– Etter at den siste presidenten kom til makten, har taiwanere fått ideen om en egen identitet. Denne mentaliteten gjør diskusjoner om fred og fellesskapets goder vanskeligere og vanskeligere. Hvis vi alle identifiserte oss som kinesere, ville diskusjoner vært lettere, sier Chang.
At Kina er en autoritært ser han ikke på som noe problem, snarere tvert imot.
– Fordelen med en autoritær stat er at den er veldig effektiv. Når du skal bygge opp et land, er det et godt system. Demokratiet på sin side er ikke like effektivt. Taiwan ble utviklet under et autoritært styre. Det var derfor det utviklet seg raskt, sier han.
Skylder på USA
Chang er ikke bekymret for Kinas økende militære aktivitet rundt Taiwan, og sier den er et resultat av amerikanske og taiwanske provokasjoner.
– Jo mer USA er involvert, jo farligere er det for Taiwan, sier han.
Få taiwanere vil følge Chang inn i det kommunistiske Kina. Unionistpartiet fikk 0,23 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i 2020. DPP, partiet som er nærmest å promotere en formell taiwansk uavhengighet, har presidenten og flertall i parlamentet. Partiet ligger godt an på meningsmålinger i forkant av både president- og parlamentsvalget neste år.
Mye tyder derfor på at valgresultatet vil bekrefte en utvikling både Chang An-lo og Xi Jinping frykter: at taiwanere i økende grad er enige med Chen-rong på Kinmen. De er i ferd med å skape sin egen nasjonale identitet.
Fikser i Taiwan: Su-chen Ava Kuo
Rettelse: I papirutgaven av denne artikkelen står det at Taiwans parlament har to kamre. Det korrekte er at parlamentet har ett kammer.