Nyheter
Dette var Forsvarets forums best leste saker i 2021
Intervjuer med TV-profiler og saker om gammelt materiell, veterandebatt og personellpolitikk har vært blant de mest populære sakene i 2021.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Han er dobbelt så stor som forsvarsalliansen Nato
I dag har Lasse Løkken Matberg 730.000 tusen følgere på Instagram. I 2019, da denne saken ble publisert, hadde han 650 000. Forsvarets forums intervju med løytnant Matberg har interessert leserne helt frem til i dag. Han forteller hvordan Forsvaret, og videre jobben som idrettsoffiser, har preget ham.
– Allerede før rekrutten var ferdig, hadde jeg søkt befalsskolen. Nå har jeg gått i uniform siden 2007. Som person er jeg nok sterkt farget av Forsvaret.
Les hele intervjuet med Matberg her!
Kapteinen i Kompani Lauritzen husker godt den gangen han møtte kjederøykende greske fallskjermsoldater i Spania
John Hammersmark har 23 års erfaring fra Forsvaret som infanterist og fallskjermjeger. De siste årene har han jobbet som direktør for beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund, men for folk flest er han kanskje aller best kjent som «Kapteinen» i TV 2-programmet Kompani Lauritzen.
I mars deltok han i Forsvarets forums spalte «Morgendrillen», hvor han blant annet avslørte at han ville delt feltrasjonen sin med tidligere forsvarsminister Sverre Diesen.
Les hele «Morgendrillen» med John Hammersmark her!
Høstflom i Nordland vasket opp unikt kjøretøy fra krigen
Da flommen i Ranaelva trakk seg tilbake september 2020, kunne et kjøretøy skimtes i vannet i Dunderlandsdalen. Det viste seg å være et 80 år gammelt tysk kjøretøy av typen Austro Daimler ADGR, sannsynligvis den eneste igjen av sitt slag.
– Det var søsteren min som så det først, sier Fred Hansen, som bor 150 meter unna funnstedet. De ventet til vannstanden hadde sunket, før de dro opp det gamle kjøretøyet ved hjelp av to traktorer.
Les hele saken om det meget spesielle kjøretøyet her.
Forsvarssjefen: – Alle som har tjenestegjort i Forsvaret er veteraner
– Veteraner fra 2. verdenskrig og veteraner fra internasjonale operasjoner er anerkjente og veletablerte begreper. Vi hedrer disse veteranene med anerkjennelse og respekt. Krigsseilernes uvurderlige innsats har etter hvert fått sin fortjente anerkjennelse, selv om det kom altfor sent.
– Deres innsats var avgjørende for utfallet av andre verdenskrig. Siden jeg ble utnevnt til forsvarssjef har jeg fått flere henvendelser om veteranbegrepet og hva jeg legger i det å være veteran. Svaret mitt er enkelt.
– For meg er veteraner alle som har tjenestegjort for Forsvaret, både utenlands og i Norge.
– I veteranbegrepet vil jeg legge til alle kvinner og menn som hver dag har forsvart våre verdier og vår frihet både hjemme og ute, men som ikke faller inn i kategorien veteraner fra 2. verdenskrig eller veteraner fra internasjonale operasjoner.»
Det skrev forsvarssjef Eirik Kristoffersen i et debattinnlegg hos Forsvarets forum i mai 2021. Veterandebatten fortsatte å være et omdiskutert emne i Forsvarets forums kanaler utover sommeren.
Les hele innlegget til forsvarssjefen her!
80 offiserer tvangskonvertert til spesialister: Flere nekter
– Noen av våre medlemmer opplever faktisk dette så vanskelig og ødeleggende at de vurderer å slutte i Forsvaret, sier Jens Jahren, leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO).
Dette er saken: Offiserer uten formell utdanning skulle konverteres til spesialister, som et resultat av vedtaket på Stortinget i 2015 om ny ordning for militært tilsatte (OMT). Først skulle konverteringen være frivillig.
I mars 2021 fikk en rekke offiserer opplyst at de «ikke fyller kravene til personellkategorien offiser». Ifølge Forsvaret skal det dreie seg om omtrent 80 offiserer.
I fellesferien fikk flere av disse en overraskelse i sin elektroniske postkasse.
På Altinn.no lå arbeidskontrakter som de var forventet å undertegne. På det elektroniske rullebladet var graden allerede endret.
Her kan du lese hele saken, og blant annet lese et av flere brev som ble sendt til Forsvaret etter tvangskonverteringen.
Fant nedfrosset bunker fra første verdenskrig
Inni et isete fjell i på Mount Scorluzzo, nesten 3000 meter over havet, på den italiensk-sveitsiske grensen, nå en del av Italias Stelvio nasjonalpark-territorium er det funnet en bunker fra første verdenskrig.
Inne i den intakte bunkeren ble det funnet både ammunisjon, bøker, sigarettholdere og dyrebein.
– Disse stedene ble bokstavelig talt frosset i tid, sa Giovanni Cadioli, historiker ved University of Padua til The Washington Post.
Ifølge han har klimaendringene spilt en sentral rolle i oppdagelsen av bunkeren. Global oppvarming har ført til smelting av isbreer og permafrost som en gang skjulte bunkeren.
Her kan du lese hele saken om bunkeren fra 1915!
Jeg sluttet ikke i Forsvaret, Forsvaret mistet meg
– Jeg sluttet i Forsvaret sommeren 2021. Jeg hadde nettopp fullført mine pliktår.
– «Du skulle vel slutte uansett du, da» sier arbeidsgiver i en løs setning.
– Jeg blir betenkt. Jeg flyttet med familie til grisgrendte strøk, bygget hus til millioner for å kunne bo og trives der arbeidsgiver er. Jeg undersøkte muligheter i Nato, var nysgjerrig på Stabsskole og jeg søkte stillinger i internasjonale operasjoner.
– Jeg sluttet ikke i Forsvaret, Forsvaret mistet meg.
Det skrev tidligere løytnant i Luftforsvaret, Erlend Wiggen, i et debattinnlegg.
Les hele innlegget her!
Splitter ny kaserne står klar - naboklage har satt stopper for innflytting
Soldatene på Kolsås har i lengre tid gledet seg til å flytte fra en falleferdig og muggrammet kaserne, til en splitter ny mannskapsforlegning med plass til over 200 soldater. I høst ble innflyttingen utsatt på ubestemt tid, fordi Statsforvalteren hadde satt ned foten.
Statsforvalteren mener at Forsvarsbygg har brutt byggeforskriftene ved at det nye bygget er nesten to meter for høyt, noe de ikke har fått dispensasjon av Bærum kommune til. Kaserne-saken var også hovedsaken i F4. Kasernen på Kolsås er nemlig ikke den eneste kasernen som er bygget høyere enn loven tilsier.
Her kan du lese hele saken om kasernene på Kolsås!
Heile Noregs fenrik
Det er ikke bare Kompani Lauritzens kaptein som er populær blant Forsvarets forums lesere. Også fenriken, Geir Aker, har vekket interessen. I forbindelse med andre sesong av programmet fikk intervjuet med Aker, som først ble publisert i tredje nummer av magasinet F i 2020, sin renessanse.
I intervjuet forteller Aker om Kompani Lauritzen, sin egen militære karriere og livet etter Forsvaret.
Du kan lese hele intervjuet her!
Sivilisten som lærte spesialsoldatene å skyte
Flemming Pedersen er tidligere europamester i pistolskyting. I oktober fikk han medalje for jobben som skyteinstruktør i Forsvaret
– I 1992 vant jeg europamesterskapet i pistolskyting. Samtidig jobbet jeg i en våpenforretning i Drammen. En dag sto det en ung mann med blondt hår inne i butikken. Han kom bort til disken og spurte om jeg kunne tenke meg å undervise i Forsvaret. Jeg var umiddelbart litt skeptisk, men svarte likevel ja. Et par uker senere møtte jeg opp på Trandum leir hvor jeg ble introdusert for noen meget alvorlige menn.
Mennene på Trandum tilhørte Forsvarets spesialkommando som tidlig på 1990-tallet var omspunnet av mye hemmelighetskremmeri.
– Så var vi i gang, forteller Flemming Pedersen (62).
Les hele saken om skyteinstruktøren her!