Nyheter

TREFFSIKKER: Flemming Pedersen har blitt tildelt Forsvarsmedaljen. 62-åringen begynte som instruktør på 90-tallet, men holder fortsatt enkelte kurs i Forsvaret.

Sivilisten som lærte spesialsoldatene å skyte

Flemming Pedersen er tidligere europamester i pistolskyting. Torsdag fikk han medalje for jobben som skyteinstruktør i Forsvaret

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I 1992 vant jeg europamesterskapet i pistolskyting. Samtidig jobbet jeg i en våpenforretning i Drammen. En dag sto det en ung mann med blondt hår inne i butikken. Han kom bort til disken og spurte om jeg kunne tenke meg å undervise i Forsvaret. Jeg var umiddelbart litt skeptisk, men svarte likevel ja. Et par uker senere møtte jeg opp på Trandum leir hvor jeg ble introdusert for noen meget alvorlige menn.

Mennene på Trandum tilhørte Forsvarets spesialkommando som tidlig på 1990-tallet var omspunnet av mye hemmelighetskremmeri.

– Så var vi i gang, forteller Flemming Pedersen (62).

Tildelt Forsvarsmedaljen - som sivil

Torsdag mottok han Forsvarsmedaljen på Akershus festning. Det skjer på bakgrunn av jobben han har gjort som innleid skyteinstruktør siden tidlig på 1990-tallet.

Det skjer ikke så ofte at sivile mottar Forsvarsmedaljen, ifølge Harald-David Meum som er sjef for dekorasjonsseksjonen ved Forsvarets veterantjeneste

– Som ansatt får man den etter 25 års tjeneste, mens den kan tildeles sivile utenfor Forsvaret som har gjort en spesielt stor innsats for Forsvaret og forsvarssaken. Det er ikke ofte det skjer, sier oberstløytnant Meum.

ELVERUM: Flemming Pedersen har har undervist både operatører og instruktører i Forsvaret.
KURS: Flemming Pedersen på kurs med soldater som skal tjenestegjøre i Bosnia.

Samarbeid med spesialstyrkene

Flemming Pedersen er født i Danmark, men flyttet til Norge i 1980. Møtet i Drammen ble starten på et langt samarbeid med Forsvaret. Først sammen med spesialstyrkene, senere også andre avdelinger.

– Jeg skjønte at mange av de tingene jeg kunne bidra med som sivil skytter ikke var overførbart til en militær sammenheng. I samarbeid fant vi raskt ut hva som kunne brukes og bygges videre på. Det handlet mye om å systematisere undervisning og definere de enkelte skyteteknikkene, forklarer Pedersen.

Han forteller at skyteundervisningen i Forsvaret, spesielt innenfor pistol, ikke var særlig godt systematisert. Ulike avdelinger hadde forskjellige oppfatninger av hvordan det skulle gjennomføres.

– Det var en jobb å gjøre, for å si det sånn. En av grunnen til at Forsvaret leide inn meg var at mange av de som hadde mest kompetanse innenfor pistolskyting var på oppdrag i utlandet. Jeg hadde også skrevet grunnlaget for utdanningsprogrammet innen pistolskyting for Politihøyskolen. Det kunne Forsvaret basere videre utdanning på.

Fikk du med deg denne: Fant mitraljøse fra 1916 i Mauken-skytefelt

KJAPP PÅ AVTREKKEREN: Flemming Pedersen har vært på det norske landslaget i 20 år og konkurrerer innen dynamisk pistolskyting.

Men det var noen utfordringer i starten. Pedersen husker spesielt en episode.

– Den første gangen jeg skulle ha kurs i Ramsund kom halvparten av kursdeltagerne med pistoler uten frontsikter. Det mente de at ikke var så viktig. Da fikk vi en brå start og en utfordring hvor vi måtte skaffe frontsikter. Den gang var pistolskyting nedprioritert og pistolen ble sett som et sekundærvåpen, forteller han.

I en kort periode instruerte han også i bruk av HK416 i Forsvaret.

– Vi oppdaget fort at Forsvaret hadde så høy kompetansen at de kunne ivareta dette selv. Det var pistol som var utfordringen fordi det er et vanskelig verktøy å håndtere.

Les mer: Valg av nytt våpen setter sinnene i kok

– Bidratt til å redde liv

– Det har oppstått et stort nettverk med personer som har blitt utdannet av Flemming. Han er ikke bare en god skytter, han er også flink til å videreformidle denne kunnskapen. Det gjør ham til en unik instruktør, sier kommandersersjant Øystein Lütcherath i HV-02.

Han har bakgrunn fra Etterretningsbataljonen, som tok initiativ til at Flemming skulle motta Forsvarsmedaljen. Avdelingen brukte ham som innleid skyteinstruktør fra 2002, i en periode preget av operasjoner i Afghanistan.

– Vi så at vi trengte ekstern kompetanse for bli bedre. I den forbindelse ble Flemming brukt for å utdanne operatører og instruktører. Han har i stor grad bidratt til utviklingen av skytefaget, ikke bare i Etterretningsbataljonen og spesialstyrkene, men i hele Forsvaret. Det har gjort at soldatene har holdt et høyt faglig nivå i en periode med omfattende deployeringer til Afghanistan.

– Jeg vil påstå at denne treningen har bidratt til å redde norske liv i stridshandlinger, sier Lütcherath.

Begynte å skyte som 12-åring

– Det er fantastisk at jeg har fått lov til å bidra. Skyting har vært en så stor del av min hverdag, derfor er det tilfredsstillende å kunne se at det har hatt en positiv effekt, sier Pedersen.

Utover ni måneder førstegangstjeneste i Danmark har han ingen militær erfaring.

– Hva tenker du om at du som sivilist ble hentet inn for å drive skytetrening i Forsvaret?

PISTOL: Flemming Pedersen har skutt siden han var 12 år gammel.

– Jeg var litt forundret i utgangspunktet. Men som sivil hadde jeg spisskompetansen på et snevert felt. Min kompetanse gikk utelukkende på det skytetekniske, det har ingenting med det taktiske å gjøre. Men jeg er i stand til å definere teknikkene og korrigere når noen gjør feil.

– Det å opparbeide seg den kompetansen er mye å forlange av en som ikke har dedikert sitt liv til det, sier Pedersen.

Selv begynte han med skyting allerede i tolvårsalderen. Han vært på det norske landslaget i over 20 år hvor han har konkurrent i dynamisk pistolskyting. Merittlisten inneholder foruten et gull i europamesterskapet også ti norgesmestertitler i pistol, samt to med rifle.

Selv om han har blitt 62 år gammel og delvis pensjonert, holder han fortsatt enkelte kurs for Forsvaret. Det seneste var for noen måneder siden på Ramsund orlogsstasjon hvor Marinejegerkommandoen holder til.

– Det viktigste er at mye kompetanse innenfor skyting har blitt overført til Forsvaret. Det er også en glede å se at Forsvaret i dag har egne instruktører som kan ivareta dette.

– Jeg føler sånn sett at min jobben er gjort, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS