Nyheter:

120 000 nye våpen skal kjøpes inn for å erstatte G36-riflen i det tyske forsvaret.
120 000 nye våpen skal kjøpes inn for å erstatte G36-riflen i det tyske forsvaret.

Valg av nytt våpen setter sinnene i kok

Heckler & Koch leverer 11 000 nye HK416 til Norge, men tapte konkurransen om å produsere standardvåpen til det tyske forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Produsenten C.G. Haenel har blitt valgt som leverandør av neste generasjon automatrifle til det tyske forsvaret (Bundeswehr). Det nye våpenet kalles Haenel MK 556 og danket ut Heckler & Koch i konkurransen om å levere opptil 120 000 våpen.

Kontrakten har en verdi på rundt 250 millioner euro og beslutningen ble kunngjort 14. september av forsvarsdepartementet i Berlin.

Haenel MK556 er valgt som nytt standardvåpen i Tyskland.
Haenel MK556 er valgt som nytt standardvåpen i Tyskland.

Heckler & Koch (H&K) har i en årrekke levert våpen til det tyske forsvaret. Blant annet G36 som i dag er standardvåpen i Bundeswehr, samt forgjengeren G3. Produsenten leverte inn to ulike våpen i konkurransen, deriblant HK416 som brukes i dag av Forsvaret i Norge. I en pressemelding varslet H&K at de vil gå til rettslige skritt for å undersøke lovligheten av valget.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Kontakt oss på [email protected]

Flere tyske parlamentsmedlemmer har også reagert med forbauselse over valget av C.G. Haenel som leverandør.

– Våre soldater trenger en best mulig rifle. Uten kompromisser. Departementet må nå sørge for at tildelingen er så juridisk sikker at en ytterligere forsinkelse kan utelukkes, sa Thomas Hitschler fra det sosialdemokratiske partiet SPD, ifølge avisen Frankfurter Allgemeine.

Trøbbel i anskaffelsesprosessen

Konkurransen om å finne arvtageren til G36 ble utlyst i april 2017 med planer om å levere de første våpnene mot slutten av 2020. Det tyske forsvaret har i lengre tid hatt problemer med sine G36-rifler, blant annet knyttet til overoppheting og redusert treffsikkerhet. Dette har også blitt bekreftet av den tidligere tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen.

Foruten C.G. Haenel og Heckler & Koch deltok to andre produsenter i konkurransen. Den ene var et samarbeid mellom Rheinmetall og Steyr-Mannlicher, samt Sig Sauer. Disse to produsentene trakk seg fra anbudet. Sig Sauer pekte på urettferdig behandling i prosessen blant annet med begrenset tilgang på test-ammunisjon.

Produsenten C.G. Haenel vant med våpenet «Haenel MK 556» som bruker ammunisjon i kaliber 5.56 x 45 som er standard for geværer og lette maskingeværer i Nato. Produsenten har hovedkvarter i den tyske delstaten Thüringen og er del av Merkel Group som er eid av selskapet Tawazun Holding fra De forente arabiske emirater.

Tester viste at «Haenel MK 556» var noe bedre egnet enn våpnene fra Heckler & Koch og dessuten billigere.

HK416 brukes av Forsvaret.
HK416 brukes av Forsvaret.

Kan ende i retten

I 2008 ble Heckler & Kochs HK416 innført i Det norske forsvaret i 2008. Senest i november 2018 bestilte Forsvarsmateriell 11 000 nye automatgeværer. Frankrike har også valgt HK416 som sitt nye standardvåpen. Men i hjemlandet Tyskland har produsenten blitt skjøvet ned fra tronen.

Nå kan det ende med våpendragning i retten mellom H&K og Haenel om hvem som skal levere nye våpen til Bundeswehr.

Powered by Labrador CMS