Nyheter:

Steffen Botten i selskapet Green Ammo har utviklet en elektronisk løsning som kan erstatte dagens rødplast og andre øvelsepatroner.

Tester elektronisk «rødfis» i USA - jakter kontrakt med det amerikanske marinekorpset

Hatt «klikk» i våpen? Eller lei av å plukke tomhylser og pusse våpen? Det var Steffen Botten også. Derfor lagde han en erstatter.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle som har vært i Forsvaret, har et forhold til «rødfis». Norske soldater har brukt mye tid på pussing av våpen og plukking av tomhylser. For ikke å snakke om frustrasjonen som oppstår når løsammunisjonen ikke fungerer, sier Steffen Botten.

I hånda holder han en løspatron i plast. På bordet foran ham ligger det han mener er fremtiden. «E-blanks» er et elektronisk system som kan integreres i våpenet og skal gi følelsen av å skyte med skarpt. Nå håper Botten at dette skal kunne erstatte bruk av løsammunisjon både i Norge og resten av verden.

– Fordelene er mange. Det er mindre kostnader ved trening, ingen slitasje på våpenet og ikke minst slipper man forsøpling i naturen.

Fikk du med deg denne? Forsvaret har bestilt 24 nye K9-skyts. Nå sier hærsjef Lars Lervik at det kan bli aktuelt å doble antallet.

Systemet kan integreres på ulike typer våpen, her med HK416 som brukes av Forsvaret.

Frustrasjon

Botten har over 20 års militær erfaring. Inntil nylig var han rekrutteringsoffiser i Forsvarets spesialkommando. Det var der ideén til E-blanks dukket opp. Det skjedde under en øvelse med fallskjermjegertroppen. Spesialjegere skulle komme inn og befri soldatene som var tatt til fange. Men da aksjonen startet, var det mye klikk på våpnene på grunn av løspatronene som ikke fungerte.

– I etterkant begynte jeg å tenke på om det fantes andre måter å gjøre dette på. Løsammunisjonen har nesten vært uforandret siden den ble oppfunnet. Hvorfor kan man ikke erstatte denne med en elektronisk løsning som likevel gir følelsen av å skyte med skarpt med lydeffekt, rekyl og munningsflamme?

– Da fant jeg ut at jeg ønsket å lage et slikt produkt, sier Botten.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Nisje

I 2009 satte han i gang med å undersøke om det fantes patent på lignende systemer. Det eksisterte ikke. Botten grep muligheten til å fylle hullet med et nisjeprodukt. Dermed startet prosessen med å finne samarbeidspartnere og sikre økonomisk støtte.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra markedet og investorer hele veien. Men et så avansert produkt tar lang tid å utvikle. Veien har vært lang og tung. Vi hadde ikke klart det uten bistand fra Innovasjon Norge og lokal støtte fra Skien i startfasen, sier Botten.

Rolf Inge Roth er tidligere spesialsoldat og sjef Marinejegerkommandoen. Nå er han daglig leder i Green Ammo. Her er han sammen med Steffen Botten.

Testet i USA

Selskapet Green Ammo holder til i et lite kontorlokale på Klosterøya i Skien. Herfra utvikler de E-blanks. Kort forklart fungerer det på denne måten: Sluttstykket på våpenet tas ut og erstattes av en elektronisk variant. Magasinet inneholder en høyttaler og kan lades med 30 elektroniske skudd. Det gjøres med to knapper og et display som viser antallet patroner. Når man trykker på avtrekkeren kommer skarpe smell fra en innebygd høyttaler. En rekylmodul og et lysglimt fra munningen av våpenet skal gjøre opplevelsen så realistisk som mulig.

– Vi har sendt E-blanks på testing, blant annet i USA og Storbritannia. Basert på tilbakemeldingene har vi gjort en rekonstruksjon med ny teknologi og mekaniske løsninger, sier Botten.

Nå er versjon to snart på plass. Denne skal sendes til USA for siste testperiode i høst. Testingen varer til mars 2021, deretter starter innkjøpsprosessen til US Army og US Marine Corps. E-blanks er med og kjemper om fem kontrakter.

Steffen Botten er gründer og oppfinneren av E-blanks.

– Hvor store kontrakter er det snakk om?

– Prosjektene innebærer levering av 4000 til 165 000 systemer. Hvis vi tar utgangspunkt i 1500-2000 dollar pr. sett, så er det snakk om flere milliarder kroner. Noen kontrakter gjelder bare E-blanks, mens i andre inngår vi som del av en pakkeløsning sammen med andre produkter og selskaper innen forsvarsindustrien.

Spesialstyrkene

I Skien håper de å få de første kontraktene snart i havn med levering i 2021. E-blanks har i dag tre fast ansatte, men er klare til å utvide ved behov. Den jobben tar Rolf Inge Roth seg av. Han overtok som leder i selskapet i november 2019.

– På 80-tallet slet jeg selv med rødfis og var like forbannet som andre når det ikke fungerte som det skulle. Jeg hørte om produktet første gang i 2015 og tenkte at det hadde stort potensial. Derfor trengte jeg ikke lang betenkningstid da jeg fikk muligheten til å bli med på laget, sier Roth.

Han har lang erfaring fra spesialstyrkene, både som fallskjerm- og marinejeger. Roth har også vært sjef for Marinejegerkommandoen i to perioder.

– Jeg tror tiden er moden for å finne alternativer til løsammunisjon. Det er stor etterspørsel etter denne typen løsninger, sier Roth.

Voksende marked

Trening og simulering er et av de raskest voksende segmentene innen forsvarsindustrien. Ifølge en amerikansk markedsanalyse vil det kunne omsettes for over 12 milliarder dollar innen 2021. Landbasert trening og simulering er ventet å vokse raskest.

– Ingenting er bedre enn å bruke skarpe skudd. Men det er kostbart, og man er avhengig av å få plass på skytebaner, hvor det ofte er ventetid. Skyting utgjør basisen av all forsvarstrening, og da må man drille. En av grunnene til at spesialstyrkene er så gode, er at de skyter mye mer enn andre soldater, sier Steffen Botten.

I forbindelse med testingen i USA gjorde US Marine Corps en utregning hvor de sammenlignet kostnadene ved bruk av løsammunisjon og E-blanks. Prisen for en løspatron er 1 dollar, medregnet innkjøp, frakt og lagring og andre kostnader. Til sammenligning koster et elektronisk skudd 0,02 cent.

Et elektronisk sluttstykke, magasin og munningsflamme-simulator monteres på våpenet.

Kan kombineres med lasersystemer

E-blanks kan også tilpasses lasersystemer som Forsvaret bruker ved trening i felt. Dette kalles «instrumentert trening» og består av en vest med sensorer som registrerer laserstråler. Også hjelmen har sensorer, og våpenet har en liten boks som skyter ut laserstråler og viser nøyaktig treff og retning.

– E-blanks kan også brukes til mengdetrening før man skyter med skarpt første gang. Det gir rekyl som ved skarp skyting, og våpenet opereres som normalt med bytting av magasin og handling ved feilfunksjon.

På rekruttskolen kan soldatene skyte med laser på blink. Dette kan gjøres på en fotballbane eller på oppstillingsplass.

– Vi jobber også med en løsning hvor man setter inn et lite kamera slik at man kan se hvor man treffer med skuddet, for eksempel via en app på telefonen. Det gjør det lettere å evaluere treningen, sier Botten.

– Vi er et lite team, så alle bidrar til utviklingen av produktet, sammen med innleid kompetanse. Vi har tatt med oss mentaliteten fra spesialstyrkene. Der er det tradisjon forå gi personellet tillit til å finne gode løsninger, sier daglig leder Rolf Inge Roth.

– Hvor viktig er bakgrunnen deres fra Forsvaret i møte med kundene?

– Den er veldig viktig. Ikke minst fordi vi kjenner «forsvarsspråket» og forstår behovene til brukerne.

Oppfinner

I løpet av sommeren skal systemet leveres til testing hos Forsvarets forskningsinstitutt og på troppeprøver i felt. I Norge brukes standardrifla HK416, men E-blanks kan tilpasses både lette og tyngre våpen – alt fra pistoler til mitraljøser og 40 mm granatkaster.

Steffen Botten har drevet med utvikling av produkter tidligere. Han har blant annet designet og produsert en badedrakt for barn med innebygde flyteelementer. Drakten er allerede på markedet.

– Jeg har alltid vært kreativ og har leflet med ulike ideer. Men når jeg har gått gjennom patentregistrene, så har det stort sett eksisterert et lignende produkt fra før. Nå er målet å bli kvitt øvelsespatroner av plast og metall.

– Med E-blanks fant jeg en nisje som ingen har utnyttet tidligere. Da er det bare å sette alle kluter til.

For ordens skyld: Journalist Svein Arstad gjennomførte verneplikten som fallskjermjeger i 2003-04, mens gründer Steffen Botten ikke jobbet i Forsvaret i perioden 1997-2006. De to har aldri møttes eller vært i kontakt med hverandre før denne saken.

Powered by Labrador CMS