UTSIKTEN: Noen meter unna kaserne fem på Kolsås leir står en ny mannskapsforlegning soldatene ikke får lov å ta i bruk.Foto: Adrian Nielsen/Forsvarets forum
Splitter ny kaserne står klar - naboklage har satt stopper for innflytting
En ny mannskapsforlegning med plass til over 200 soldater står klar til bruk på Kolsås. Nå er innflyttingen utsatt på ubestemt tid, fordi Statsforvalteren har satt ned foten.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er fortvilende. Vårt ønske er at det blir tatt en beslutning som lar oss flytte inn i kanskje den beste kasernen for vernepliktige i Forsvaret, sier Tomas Haugnes (21), som er hovedtillitsvalgt i Forsvarets fellestjenester.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Han og troppsassistent Josef Reindal (21) tar Forsvarets forum på omvisning i kaserne 5 på Kolsås leir. Her bor 35 soldater i et bygg som ikke har blitt vedlikeholdt på lang tid, og det bærer kasernen preg av:
Det er mugg i dusjen, takplater som holder på å falle ned, vinduer som ikke kan åpnes og et inneklima like dårlig om sommeren som vinteren, forteller Haugnes og Reindal.
– Kasernen til tropp 2 er ikke noen juvel den heller. Likevel er denne den desidert verste, sier Reindal og viser til kaserne 5.
Flere saker
Dårlige boforhold er imidlertid ikke noe nytt for soldater i førstegangstjeneste.
Det har Forsvarets forum og Soldatnytt satt søkelyset på tidligere.
Det som er oppsiktsvekkende på Kolsås, er at vegg-i-vegg med kasernen fra 1954 står en nyoppført mannskapsforlegning til over 200 soldater, til en pris på rundt 106 millioner kroner. Den kan ikke tas i bruk. Grunnen er et vedtak fra Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) i Oslo og Viken.
Statsforvalteren mener at Forsvarsbygg har brutt byggeforskriftene ved at bygget er nesten to meter for høyt, noe de ikke har fått dispensasjon av Bærum kommune til.
Naboklager på Kolsås
«Vilkårene for dispensasjon er ikke tilstede. Det er herunder ikke redegjort for hvorfor mannskapsforlegningen ikke kan bygges innenfor høydebegrensningen på 9 meter.»
Det heter det i en klage fra Advokatfirma Lønnum, som representerer flere naboer, fra 10. februar 2021.
De mener at Forsvarsbygg ikke har tatt hensyn og at det ikke har vært god nok grunn til at mannskapsforlegningen skal være høyere enn loven skisserer.
– Den enkleste løsning for dem nå er å redusere takvinkelen. Den kan fint reduseres slik at mønet tas ned til lovens krav på 9 meter, mener advokat Arve Lønnum, som selv er en av naboene.
– Alternativet er å fjerne hele bygget og bygge flere mindre bygg, skriver Lønnum i en e-post til Forsvarets forum.
Lønnum og naboene har blitt lyttet til av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Et vedtak fra 10. september i år, godkjenner klagen advokatfirmaet har reist på vegne av sine klienter. I vedtaket vises det blant annet til at fordelene ved høydedispensasjonen ikke er større enn ulempene det medfører.
Statsforvalteren har nå gitt kommunen marsjordre om å behandle saken på nytt.
Uviss framtid
Forsvarsbygg sier at de tar vedtaket til Statsforvalteren til «etterretning». De skal bruke de neste ukene finne ut av hva vedtaket innebærer.
– Det vil alltid være krevende når Statsforvalteren gjør vedtak som endrer en kommunes rammetillatelse. Forsvarsbygg må dog forholde seg til det og se på nye løsninger. Mannskapsforlegningen vi har bygget er en viktig kapasitet for Forsvaret, og vi ønsker å kunne tilby dette til soldatene i Kolsås leir, skriver seksjonssjef i Forsvarsbygg, Eldar Brynjulfsen i en - e-post.
– Hvor lang tid vil det ta og hvor mye vil det koste å gjøre endringer på takhøyden?
– Det er for tidlig å si konkret hva dette betyr. De kommende utredninger vil gi svar på hvilke kostnader dette vil påføre prosjektet, svarer Brynjulfsen i Forsvarsbygg.
Fortvilte soldater
Tilbake på kaserne fem, uttrykker soldatene Reindal og Haugnes fortvilelse over situasjonen. De hatt tatt med Forsvarets forum på en runde i bygget; fra kjelleren med kun to funksjonelle vaskemaskiner, til toalettene som er for små til at dørene lukkes og til badet med mugg.
De viser også at deler av belysningen holdes på plass av gaffateip. Soldatene plastrer sårene i bygget som ikke lenger blir vedlikeholdt fordi det skal rives, forteller Haugnes og Reindal.
Nå er turen kommet til ett av verstingrommene, der inneklimaet er ubehagelig - til bikkjekaldt om vinteren til svett om sommeren.
– Vi kan bare åpne ett av vinduene, sier Reindal.
– Det andre her er forseglet. Det gjør at det blir veldig ubehagelig om sommeren. Det blir ikke bedre at vi ser ut på dette, sier han og nikker ut mot bygget noen meter unna
At det er 228 sengeplasser som står ubrukt i den nye kasernen har gått ut over soldatene som er inne til førstegangstjeneste på Kolsås, sier Haugnes.
Han forteller at den utsatte innflyttingen påfører Forsvaret store kostnader da de må leie forlegningsplass til soldater, samt at de må vedlikeholde bygg som skulle ha vært revet. Det har også ført til at troppsfølelsen blant de verneplikige i leiren har blitt dårligere da mange er forlagt på ulike steder.
– Det har går utover oss
– Det har blitt sånn at vi oppholder oss minst mulig på kasernen. Vi skulle egentlig ha flyttet inn på den nye kasernen allerede. For en ukes tid siden fikk vi beskjed om at de kunne ta måneder før vi får flyttet inn. Hva som skjer nå det aner jeg rett og slett ikke, sier Tomas Haugnes.
– Det er vi soldater som lider under et tregt byråkrati, fortsetter han.
Josef Reindal utrykker også skuffelse over situasjonen.
– La oss i det minste flytte inn midlertidig i den nye kasernen. Vi føler at det er egoistisk at denne krangelen har gått utover oss.