Morgendrillen
Ifølge Kristoffer er så god søvn som mulig nøkkelen til velferd på øvelse
Han har en 23.-plass fra VM og deltok på sitt første norgesmesterskap i militær femkamp i 2015. Nå oppfordrer han alle militære til å delta på det neste.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Kristoffer Petersen Skonnord deltok nylig i nordisk mesterskap i militær femkamp og har derfor fått fem ekstra spørsmål som handler om idretten.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Tidlig, foretrekker å få unna dagens første treningsøkt før jobb. Vekkerklokken står på klokken 05.45 i hverdagene, så er det 50/50 om jeg våkner av den eller meg selv.
– I helgene dropper jeg vekkerklokken, våkner normalt i 7-tiden.
Hva er det første du gjør?
– Jeg starter alltid dagen med en kopp kaffe, så er det rett på trening.
Når starter arbeidet?
– Arbeidsdagen starter når jeg har kommet meg på kontoret i 8-tiden.
Pensko eller feltstøvler?
– Feltstøvler. Sammenlignet med pensko er de mer komfortable og har et betydelig større bruksområde, både på jobb og på fritiden.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Alle som har sett bicepsen min kan vel svare på det, men uten tvil løpe maraton. Jeg har alltid vært glad i å løpe.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Jeg mener god søvn er den beste velferden man kan få på øvelse, så mitt beste triks er å pakke soveposen vanntett og alltid ha et par tørre ullsokker og ørepropper liggende i soveposen.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Jeg vil ikke kalle det en rar kulturkrasjopplevelse, men en stor kulturforskjell som jeg ved flere anledninger har lagt merke til er betydningen av rangsystemet for andre lands styrker i forhold til hvordan det er hos oss i Forsvaret.
– Jeg opplever at vi har en veldig flat struktur i Norge, mens andre lands styrker praktiserer en mer hierarkisk struktur der det er et mye klarere skille på hvem som skal gjøre ulike arbeidsoppgaver og hvordan man skal opptre. Spesielt når det kommer til skillet mellom OR og OF.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Den ville jeg gjerne ha delt med H.M Kong Harald. Det hadde vært svært interessant å få satt seg ned med vår øverste krigsherre for å høre hvordan det er å være konge i Norge.
Smartklokke – yay or nay?
– Yay og nay. Mulighetene for måling av hjertefrekvens, døgnrytme og andre vitale tegn synes jeg er svært nyttige funksjoner og bruker det aktivt i hverdagen, men å koble telefonen mot smartklokken og få alle varslene man får på telefonen også på klokken mener jeg bare er tull og forstyrrende element i hverdagen.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Den største utfordringen hos oss akkurat nå vil jeg si er å løse alle pålagte oppdrag og samtidig klare å tilfredsstille alle krav som stilles til oss som militær avdeling.
– Vi er en avdeling bestående av både sivile og militære teknikere. De siste årene har vi vært gjennom flere omstillinger som blant annet har gjort avdelingen strukturmessig mer militær og det er blitt stilt høyere krav til vedlikehold av grunnleggende militære ferdigheter for at vi skal kunne fungere som avdeling både i fred, krise og krig.
– Utfordringen vi sitter med i dag er at vi har mange sivilt ansatte som sitter i militære stillinger og ståtiden til de sivile er veldig lang. Vi kommer ut av omstillingene med ny struktur og nye krav til oss som avdeling, men resultatet av omstillingen vil ikke fungere etter intensjonen, før vi har fått fylt opp alle stillingene med riktig personell med riktig kompetanse til å utføre det vi er pålagt å gjøre, også i øvre del av konfliktspekteret.
– Å fylle stillinger med personell med rett kompetanse tror jeg også er en stor utfordring i resten av Forsvaret i dag, men endringer og omstilling i organisasjoner er prosesser som ikke gjort på kort tid. Det tar litt tid fra en endring iverksettes til det vil fungere optimalt.
Hvordan startet du med femkamp?
– Jeg ble rekruttert av Trond Vognild da jeg gikk på Forsvarets Ingeniørhøgskole (FIH).
– Jeg deltok på mitt første Norgesmesterskap i 2015 og fikk etter det tilbud om en plass på landslaget. Ble først med fra 2017-sesongen, da jeg i 2016 var opptatt med å sette meg inn i ny jobb som systemingeniør i Artilleribataljonen, i tillegg til å skrive avsluttende bacheloroppgave fra FIH.
Hvilken øvelse innen femkamp er du best i og hva er din personlige rekord i denne øvelsen?
– Åtte kilometer terrengløp er min beste øvelse og faktisk også den øvelsen jeg legger mest tid i å forbedre meg på. I konkurranse har jeg en personlig rekord i denne øvelsen på 26 minutter og 18 sekunder fra Military World Games i 2019, men har hatt god progresjon på løpingen de siste to årene, så ville nok løpt opp imot minuttet raskere i en tilsvarende løype i dag.
Hvilken idrettsprestasjon er du mest stolt over?
– Det må være 23.-plassen jeg tok i Military World Games i Wuhan 2019. Presterte opp mot mitt beste i fire av fem øvelser og ny personlig rekord totalt i en konkurranse jeg hadde tenkt på siden jeg begynte med femkamp i 2017.
Hvilke tre sanger får deg til å yte maks på trening akkurat nå?
– Når jeg skal yte maks over lengre tid på trening så liker jeg å sette på en lang musikk-mix uten stopp som jeg finner på SoundCloud.
– De siste gangene har det vært «Remembering Avicii (Live full length mix)» av Dack Patrick.
Til hvem vil du anbefale militær femkamp?
– Femkamp passer for alle som er glad i allsidig trening, og trening på de ulike øvelsene i femkamp er en fin måte å vedlikeholde grunnleggende militære ferdigheter på en litt annerledes måte enn de fleste soldater gjør i dag.
– Jeg vil faktisk anbefale alle militært ansatte til å teste ut militær femkamp. Femkamp er et militært ferdighetsmerke som ansatte i Forsvaret kan prøve seg på, så det er bare å melde seg på NM i september.
Liker du denne spalten? Her er flere:
-
Lotte-leder Vilje Maria vil dele en feltrasjon med sin makker i Kristiansand og omegn lotteforening
-
Ble servert dyr champagne og gresshopper av fransk kollega
-
Han liker å pushe sine ansatte og velger fjelltur fremfor fest
-
Lyden av en velfungerende primus optimus er velferd for Lars Birkheim
-
Jan-Petter fikk servert fransk feltrasjon, som selvfølgelig inneholdt en liten kartong rødvin
-
Arnfinn Sjøenden fikk et varmt møte med en finsk sauna på øvelse Ryske