Nyheter

SEREMONI: Tirsdag ettermiddag ble det åpne nordiske mesterskapet i militær femkamp offisielt åpnet. Det norske laget står står til høyre i bildet.

Norske utøvere på medaljejakt i Sverige

HALMSTAD (Forsvarets forum): Onsdag braker det løs, når fem norske militære femkjempere skal konkurrere om poeng og gjevt metall i den svenske sommerbyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to dager med innlosjering, gjennomgåing av løyper og trening, er fem norske femkjempere klare for nordisk mesterskap i militær femkamp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På kvinnesiden stiller Ingrid Marie Øgsnes, Olivia Essebo og Caroline Marki Mork, mens Kristoffer Petersen Skonnord og Marius Dreyer representerer Norge på herresiden.

Militær femkamp

Militær femkamp består av fem disipliner:

  • Skyting. En presisjonsrunde med ti skudd på maks ti minutter og en hurtigrunde med ti skudd under ett minutt.
  • Hinderløp. Utøverne tar seg gjennom en 500 meter lang løype, hvor herrene skal forsere 20 (menn) eller 16 (kvinner) hinder.
  • Hindersvømming. 50 meter svømming med fire hinder underveis.
  • Granatkasting. Noen av granatene skal kastes presist mot mål på ulike avstander. Innebærer også tre langkast, hvor lengste kast gjelder.
  • Terrengløp. Menn løper åtte kilometer, kvinnene løper fire kilometer.

Hver utøver gjennomfører alle disipliner, og vinneren kåres ved hjelp av en samlet poengsum.

Sporten ble etablert i 1946 etter initiativ fra den franske offiseren Henri Debrus. Militær femkamp er en slags videreføring av den olympiske grenen moderne femkamp, som blant annen innebærer utdaterte militære øvelser som sprangridning og fekting. Dagens militære femkamp er rettet inn mot ferdigheter som kreves av en moderne soldat.

I løpet av de tre kommende dagene skal de fem konkurrere i fem ulike disipliner (se faktaboks). Alle disiplinene representerer ferdigheter som er viktige for en god soldat.

I år arrangeres mesterskapet av den svenske forsvarsavdelingen Luftvernsregimentet (L6), og holdes dermed i Halmstad. Mesterskapet er åpent nordisk, og dermed stiller det også utøvere fra Tyskland, Østerrike og Italia på startstreken.

KLARE: Femkjemperne Marius Dreyer og Kristoffer Petersen Skonnord er blant de fem utøverne som representerer Norge i nordisk åpent mesterskap denne uken.

Les også: Hæren har fått eget årsstudium i idrett.

Drømmer om medaljer

De norske herrene er regjerende mestre i lagkonkurransen, etter sterke lagseire i 2018 og i 2019. Skonnord og Dreyer var med på laget begge år. De har høye ambisjoner også i år.

– Ambisjonene våre er å yte vårt beste, slå personlige rekorder, forhåpentligvis ta noen medaljer, representerer Norge på en god måte og bidra til mottoet «friendship through sport», sier Marius Dreyer.

Dreyer er eldst på laget og deltok i sitt første norgesmesterskap i militær femkamp i 2012. I 2014 deltok han i sitt første verdensmesterskap.

Ikke nok menn til å stille lag

I militær femkamp kreves det tre utøvere for å stille et kvinnelag, mens det krever fire utøvere for å stille herrelag. Som følge av blant annet skader og øvelsesaktivitet, er det bare to mannlige utøvere fra Norge som deltar i Halmstad.

Det betyr at Dreyer og Skonnord vil konkurrere individuelt, mens Øgsnes, Essebo og Marki Mork konkurrerer både individuelt og som lag.

Les også: Norsk major er ny president i den internasjonale militære idrettskomiteen.

Powered by Labrador CMS