Nyheter
GENERAL: Forsvarssjef og general Eirik Kristoffersen sier at soldatene på Cold Response skal ha utstyret på plass.
Foto: Terje Bendiksby/NTB
Forsvarssjefen er ikke fornøyd med tilstanden og tilgjengeligheten på uniformer
Generalen er blitt overrasket gang på gang de siste årene over hvor dårlig situasjonen med såkalt personlig bekledning og utrustning er.
Om et par uker skal flere tusen soldater ut i felt på storøvelsen Cold Response, mange av dem i Nord-Norge.
– Jeg er trygg på at de soldatene vi sender ut på Cold Response har utstyret på plass. Likevel er jeg ikke fornøyd på tilstanden med personlig bekledning og utrustning i Forsvaret – jeg er ikke fornøyd med tilstanden og tilgjengeligheten på uniformene.
Det sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum. Han har nylig fått en innføring i de logistiske forberedelsene til Nato-øvelsen Cold Response sammen med kronprins Haakon.
Les også: Kronprinsen: – Jeg var jo i Sjøforsvaret, og i den tjenesten var vi også helt avhengig av logistikk for at vi skulle kunne gjøre jobben vår
Han berømmer tronarvingen for å ha god oversikt og kunnskap og militæret.
– Jeg har blitt overrasket før
Like imponert er forsvarssjefen imidlertid ikke over de stadige manglene som oppstår knyttet til personlig bekledning og utstyr (PBU) i Forsvaret.
Forsvarets forum har ved en rekke nyhetssaker belyst svikt i forsyningskjeden til Forsvaret. Og i flere tilfeller har soldater stått uten sokker, mangel på truser og det er blitt gjort hasteinnkjøp for flere hundre millioner kroner for å bøte på situasjonen knyttet til personlig bekledning og utstyr.
– Du kan garantere at alle soldatene som deltar under Cold Response har nok sokker og annen personlig bekledning til å utføre den jobben de skal?
Les også: Ny klesmangel i Forsvaret: Soldatene må gjenbruke undertøy
– Når det kommer til personlig bekledning og utrustning vil jeg ikke garantere noen ting, fordi det har vært så mange overraskelser de siste årene. Jeg har likevel ikke fått noen tilbakemeldinger fra Hæren, Sjøforsvaret eller Luftforsvaret for øvelse Cold Response som tilsier at det skal være mangler.
– Når det gjelder disse tingene har jeg blitt overrasket før, og det får vi se om vi klarer å unngå denne gangen her, sier Kristoffersen.
Da han var sjef for Hæren i 2019, var høsten preget av kleskriser. Soldatene hans hadde fått utlevert mindre tøy enn det de trengte, og en ny vaskeriordning kom overraskende på den da ferske hærsjefen. Ansatte ga fra seg ullsokkene sine for å varme soldatføtter.
Kristoffersen bestemte at annen aktivitet skulle reduseres slik at det ble nok tid til å vaske tøy.
– Hva kan du som forsvarssjef gjøre for å bedre situasjonen knyttet til uniformer og personlig bekledning?
– For det første, er det å få signert denne kontrakten og få bestilt enda flere av de. For det andre er det å ha jevnlig oppfølging med Forsvarets logistikkorganisasjon, for å sikre at vi har nok utstyr på lager for utlevering til nye rekrutter og styrkestrukturen som helhet.
Flere uniformer
I tillegg sier forsvarssjef Kristoffersen at de må sikre en smidig overgang til nye uniformer. Allerede tirsdag skriver Forsvarsmateriell under en ny kontrakt for å sikre seg flere uniformer.
Målet for uniformprosjektet Nordic Combat Uniform er å få et felles, fleksibelt stridsuniformsystem for landene Finland, Sverige, Norge og Danmark. Det skal sikre leveranse av uniformer flere år fram i tid, sier Kristoffersen.
– Der må vi bare bestille enda mer. Situasjonen med uniformer er for dårlig, noe som vi har sett helt siden jeg var sjef for Hæren i 2019. Det ble den store uniformshøsten for min del hvor det gang på gang viste seg at det ikke var nok uniformer tilgjengelige for soldatene våre, sier Kristoffersen.
De ulike landene skal ha samme uniformskonsept, men ulike mønstre.
– Dette er de uniformene som skal erstatte uniformene vi har i dag, og som jeg mener at må utvides betydelig for å dekke opp for de problemene som vi har sett på uniformssiden.