Nyheter:

Har startet testingen av Forsvarets nye uniformer

M75, M04, M17 og “gortexen” blir snart historie. Nå skal de nordiske landene få samme uniform.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet Nordic Combat Uniform (NCU) blir akkurat nå testet av 480 soldater fra fire nordiske land. NCU er en del av det flernasjonale samarbeidsprogrammet Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO). 

Målet for uniformprosjektet NCU er å anskaffe et felles, fleksibelt stridsuniformsystem for landene Finland, Sverige, Norge og Danmark.

Selv om uniformen vil bli den samme i de fire nordiske landene, vil uniformene se ulike ut fordi landene vi ha sine egne kamuflasjemønstre.

FRA INNERST TIL YTTERST

Orlogskaptein Tor Inge Thun i Forsvarsmateriell leder det felles anskaffelsesprosjektet.

– Vi skal anskaffe et klessystem fra innerst til ytterst på hele kroppen, minus fottøy, hansker og lue. Det blir innerbekledning mot kroppen, en kampuniform som også kan brukes i leir, et isolasjonslag og ytterbekledning. Så hele portefølgen, både felt- og garnisonsplagg skal fornyes. Dermed vil M75, M04, M17 og "gortexen" forsvinne med tiden, sier han til Forsvarets forum. 

Uniformene skal nå gjennom en seks måneder lang testperiode. Så skal resultatene evalueres for å finne frem til det beste av de fire alternativene, og kontrakten skal etter planen inngås tidlig i 2021. Uniformene blir testet i en rekke avdelinger i Forsvaret.

MANGE AKTUELLE LEVERANDØRER

– Det som er viktig for oss, er at alle uniformer blir testet under like forhold og i samme aktivitet. Alle systemene skal være representert i samme avdeling og i samme tropp. Men hver enkelt soldat skal bare prøve et system, sier Thun.

Kontrakten vil ha en verdi på 425 millioner euro og vil dermed tiltrekke seg ledende leverandører på uniformsystemer fra hele verden. Det vil ifølge Thun gi grunnlag for økt konkurranse og en fordelaktig pris- og kvalitets-rate.

De tekniske kravene er store, og uniformene skal kunne fungere optimalt i alt fra ekstreme vinterforhold til jungel og ørkenlandskap. Et viktig krav til prosjektet er at uniformene skal være tilpasset til både menn og kvinner i alle militære operasjoner, skriver Forsvarsmateriell på egne nettsider.

Powered by Labrador CMS