Nyheter

I FJOR: USS New Mexico la til kai i Grøtsund havn utenfor Tromsø i fjor.

Amerikansk reaktordrevet ubåt til Tromsø tirsdag

Dette er andre gang at en reaktordrevet ubåt legger til kai på Grøtsund industrihavn i Tromsø, melder Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag legger nok en reaktordrevet ubåt, en såkalt «atomubåt», til kai i Grøtsund utenfor Tromsø. Det melder Forsvaret i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Formålet med anløpet er et «logistikk-stopp», står det i pressemeldingen. Ubåten skal anløpe Grøtsund industrihavn for å få nye forsyninger om bord. Fartøyet vil eskorteres inn til havnen ved hjelp av Kystvakten, Kystjegerkommandoen og sivile slepebåter.

Soldater fra innsatsstyrke Claymore, fra Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt, skal stå for vakthold og sikring rundt havneområdet.

Det gjorde de også forrige gang en amerikansk ubåt la til kai i Grøtsund. Les mer om det her!

«Meget, meget liten» risiko for utslipp

Den amerikanske ubåten USS «New Mexico» lå til kai i Grøtsund i mai i fjor. Anløpet førte til sterke reaksjoner fra deler av lokalmiljøet. Da fortalte løytnant Trond Olsen, som den gang ledet CBRN-teamet (kjemisk, biologisk, radiologisk og kjernefysisk) i Grøtsund, at sannsynligheten for utslipp fra ubåten var svært liten.

– Vår vurdering er at sannsynligheten for utslipp fra ubåten er meget, meget liten. Uavhengig av det, så har vi iverksatt en rekke tiltak. Det har vi gjort helt opp til det som er worst case av worst case scenario, fortalte løytnanten i mai i fjor.

USS «New Mexico» var faktisk den eneste reaktordrevne ubåten som la til kai i Grøtsund i 2021. Les mer her!

Ukjent hvilken ubåt som legger til kai

Det fremkommer ikke fra Forsvarets pressemelding hvilken ubåt som legger til kai i Grøtsund tirsdag, men det understrekes at sikkerheten tas «på høyeste alvor».

– Derfor er det etablert flere parallelle måle- og overvåkingssystemer som skal avdekke mulig radioaktiv stråling. Det betyr faste målestasjoner om bord i ubåten, på kaia, i havneområdet og lenger ut i nærområdet.

Hver enkelt soldat i området bærer også personlige dosemålere som måler radioaktiv stråling.

– Det tas grunnprøver før, under og etter anløpet for å avdekke eventuelle radioaktive lekkasjer, skriver Forsvaret i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS