Nyheter
Amerikansk ubåt møtt av demonstranter i Grøtsund
Da «USS New Mexico» la til kai ved Grøtsund havn på Tønsnes utenfor Tromsø mandag formiddag, hadde demonstranter møtt opp for å vise sin motstand.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mandag formiddag la den første amerikanske reaktordrevne ubåten til kai ved Grøtsund havn. Det har lenge vært debatt rundt hvorvidt det er forsvarlig å la slike fartøy anløpe i nærheten av Tromsø.
På folkemøtet forrige mandag ble det stilt spørsmål til hvorvidt beredskapen er god nok til å håndtere en eventuell uønsket hendelse. Flere påpekte også at norske myndigheter ikke kan kontrollere, og dermed forsikre seg om, at allierte fartøy ikke har med seg atomvåpen ombord.
Forsvaret er på plass i Tromsø med personell fra Heimevernet, Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Les mer om de iverksatte tiltakene i Grøtsund her!
Kritikerne var på plass for å vise sin motstand til anløp av reaktordrevne fartøy da USS New Mexico la til kai, etter å ha blitt eskortert gjennom Grøtsundet av kystvaktskipet KV Harstad. Demonstrantene hadde med hjemmelagde skilt og bannere. Demonstrasjonen gikk rolig for seg.
Overlege Mads Gilbert har i forkant av anløpet gått ut mot valget av Grøtsund havn som fast kai for anløp av allierte fartøy.
Reaktordrevne
Selv om de amerikanske ubåtene er reaktordrevne, betyr ikke det at de nødvendigvis har atomvåpen om bord. Allierte fartøy som seiler i norske farvann skal ikke ha med seg atomvåpen. USA har 14 ballistiske missilubåter (SSBN - submersible, ballistic missile, nuclear powered) i Ohio-klassen, som er bestykket med atomvåpen. Disse seiler ikke i norske farvann og vil ikke anløpe i Norge, hverken i Tromsø eller på Haakonsvern i Bergen.
USA operer også fire ubåter i Ohio-klassen som er bygget om til missilubåter (SSGN - submersible, guided missile, nuclear powered) bestykket med kryssermissiler .
Ubåtene som seiler i norske farvann er såkalte angrepsubåter (SSN - submersible, nuclear powered). USA har angrepsubåter av Los-Angeles-, Seawolf- og Virginia-klassen. Disse skal ikke seile med atomvåpen. Ifølge the Barents Observer er ubåten som ligger til kai i Grøtsund «USS New Mexico», en Virginia-klasse angrepsubåt.
Bratteli-doktrinen
Men som flere kritiske røster har påpekt; selv om missil- og angrepsubåtene ikke skal seile med atomvåpen, kan ikke norske myndigheter kontrollere dette. Det forklarte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på folkemøtet forrige mandag og henviste til Bratteli-doktrinen.
Bratteli-doktrinen er en anløpserklæring fra oktober 1975, da Trygve Bratteli var statsminister (derav navnet). I den står følgende:
«Vår forutsetning ved anløp av fremmede krigsskip har vært og er at atomvåpen ikke medføres om bord. Norske myndigheter regner med at så vel allierte som andre atommakter respekterer denne forutsetning».
– Vår beskjed er at de ikke får ta det med i våre farvann, og vi forventer at de etterlever det, sa forsvarsministeren på mandag.
Videre understrekte Bakke-Jensen at både Regjeringen og Forsvarets operative hovedkvarter stoler på at våre allierte respekterer innholdet av den.