Nyheter

ATOMUBÅT: Amerikansk atomdrevet ubåt i Grøtsund havn utenfor Tromsø.

Bare én atomubåt la til kai i Tromsø i fjor

Forsvaret anslo at mellom fem og ti atomubåter ville ankomme Tromsø i året. I fjor kom bare én atomubat til den omstridte kaia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver avisen Nordlys.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da regjeringen ville bygge ny havn for atomubåter på Tønsnes, nord for Tromsø, vedtok kommunestyret at de ikke ønsket slike ubåter til byen.

Kaia ble likevel bygget, med begrunnelse med økt alliert aktivitet i nordområdene.

– At vi har behov for en slik havn, skyldes økt aktivitet i nordområdene, sa generalløytnant Yngve Odlo, sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Nordlys i april i fjor.

Årlig ville mellom fem og ti atomubåter legge til kai Tromsø, anslo Odlo.

Les også: – Tromsø er et flott første stopp for «USS New Mexico»

Men etter at den amerikanske atomubåten USS «New Mexico» la fra kai 10. mai i fjor, har ingen andre atomubåter ankommet havna.

Nordlys har spurt Forsvarsdepartementet om norske styresmakter overvurderte behovet for mottak av allierte atomubåter ved Grøtsund, men har ikke fått svar.

Oppdatering 6. januar 2022

Forsvaret har sendt følgende svar til Nordlys og Forsvarets forum:

Det er viktig for Norge at vi har kapasitet og evne til å ta imot reaktordrevne allierte fartøyer i nord, som del av det nære samarbeidet vi har med allierte land om sikkerhet i nord. Grøtsund industrihavn er tatt i bruk til mottak av allierte reaktordrevne fartøyer. Første anløp fant sted i mai i år.

Det vil være et begrenset antall anløp per år til havnen. Antall anløp med reaktordrevne fartøyer til farvann i Nord-Norge vil kunne variere en del fra ett år til et annet. Antall slike anløp vil blant annet henge sammen med omfanget av øvelsesaktivitet i våre nære havområder. I mai 2022 vil vi ha en oversikt over det reelle antallet anløp Grøtsund har blitt benyttet til dette formålet i løpet av det første året (med anløp).

Powered by Labrador CMS