Nyheter

KJEMPER MOT TALIBAN: Afghanske soldater nær byen Badakhshan, nor i Afghanistan. Flere tusen soldater skal ha flyktet til Tadsjikistan.

– Kampen mot Taliban var «selvmord»

Tusenvis av afghanske soldater rømmer fra Taliban til nabolandet Tadsjikistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Taliban gjorde raske fremskritt i Nord-Afghanistan, følte Mohammad Zaher at å flykte til nabolandet Tadsjikistan var hans eneste sjanse til å overleve.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Zaher, som leder en grensekommunikasjonsenhet i Khwahan-distriktet i den nordøstlige provinsen Badakhshan, er blant hundrevis av afghanske soldater som har krysset grensen til Tadsjikistan siden slutten av juni.

Den afghanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren Hamdullah Mohib sa 6. juli at 2300 afghansk personell som flyktet til Tadsjikistan på nytt hadde sluttet seg til den afghanske nasjonale forsvars- og sikkerhetsstyrken (ANDSF). En sikkerhetstjenestemann fra Tadsjikistan fortalte Radio Free Europe (RFE) at rundt 600 afghanske soldater hadde blitt fløyet tilbake til Afghanistan.

Zaher sier at motstand mot Taliban var en tapt kamp da en stor gruppe fra en lokal milits bestemte seg for å bli med i Taliban og bekjempe regjeringstyrkene. Militsen, som kaller seg Public Uprising Forsces og består av frivillige, støtter i utgangspunktet regjeringen og bidrar til å opprettholde sikkerhet i forskjellige områder av landet.

Les også: EU skal hjelpe til med opptrening av soldater i Mosambik

Zaher la til at gruppen hadde en betydelig mengde våpen og ammunisjon.

– Den offentlige opprørsstyrken beslagla utstyr fra regjeringen og inngikk en avtale med Taliban. Vi hadde ikke lenger styrke til å motstå, og dro til Tadsjikistan, sier Zaher til RFE.

I likhet med Zaher mener den afghanske soldaten Mohammad Vali at å bekjempe Taliban med liten støtte var «selvmord». Derfor trakk han og kollegene seg tilbake over den tadsjikiske grensen.

Zaher og Vali snakket med RFE fra byen Kulob. De antas å ha returnert til Afghanistan. Men kampene i Afghanistan kan tvinge flere soldater til å trekke seg tilbake til Tadsjikistan og andre naboland, inkludert Usbekistan, hvor mange også allerede har flyktet.

Rask fremgang

Lokale tjenestemenn i Badakhshan fortalte Radio Azadi at 26 av de 28 distriktene i den nordlige provinsen har falt til Taliban. Tadsjikiske tjenestemenn har sagt at Taliban nå kontrollerer 900 kilometer av den 1357 kilometer lange grensen til Tadsjikistan.

Taliban har for tiden kontroll over mer enn halvparten av Afghanistans 398 distrikter. De fleste av dem som ble tatt etter at amerikanske og andre internasjonale styrker begynte sin tilbaketrekning fra det krigsherjede landet 1. mai.

Les også: Tidligere afghansk forsvarsansatt med bønn til norske myndigheter: – Jeg lever med frykten hele tiden

Ekstremistgruppens raske fremgang har skapt stor bekymring i Afghanistan og nabolandene, som frykter tilstrømning av flyktninger og potensiell ustabilitet.

«Tilbaketrekningen av militære styrker uten kamp og evakuering av Badakhshan [av regjeringsstyrker] har sjokkert folk og konfronterer dem med spørsmål og tvil», skrev den afghanske avisen Hashte Sobh i en kommentar, og bemerket at mange av Badakhshans distrikter hadde falt som dominobrikker på få dager.

FLYKTNINGER: Afghanske flyktninger i Korog i Tajikistan. Bildet ble publisert på Facebook-siden til Afghanistans ambassadør til Tadsjikistan.

Noen av fremskrittene fra Taliban har blitt møtt uten noen større kamp midt i tilbaketrekningen av noen afghanske styrker og andres overgivelse. Afghanske tjenestemenn har sagt at tilbaketrekningen av regjeringsstyrkene i noen tilfeller var taktisk.

8. juli erobret Taliban Afghanistans hovedgrenseovergang med Iran. Enkelte afghanske grensevakter og soldater skal til og med ha flyktet til Irans side av grensen. Lokale tjenestemenn sa at regjeringsstyrker i to distrikter i den vestlige provinsen Herat hadde trukket seg for å unngå sivile tap.

Les mer: Taliban har lagt en mine utenfor huset mitt

Massouda Karokhi, et kvinnelig medlem av det afghanske parlamentet, mener at i noen distrikter i landet føler tjenestemenn at det ikke gir mening å bekjempe Taliban.

– Soldatene der får ikke støtte, de mottar ikke mat og har ingen fasiliteter, så de sier «hvorfor skal jeg være her og bekjempe Taliban uten noen ting. Det er mer fornuftig for meg å overgi våpnene mine og dra», sa Karokhi i et intervju med Noor TV.

Regjeringen slår tilbake

I noen tilfeller har afghanske styrker klart å skyve Taliban tilbake og gjenvinne kontrollen over noen distrikter. I Qala-e Naw, hovedstaden i Badghis, sa tjenestemenn til Radio Azadi 7. juli at regjeringsstyrkene hadde slått tilbake Taliban, etter at den militante gruppen klarte å komme inn i byen og ta kontroll over noen regjeringsbygninger.

Enayat Najafizada, grunnlegger og administrerende direktør for Kabul-baserte institutt for krigs- og fredsstudier, sier til RFE at tilbaketrekningen av amerikanske styrker har påvirket moralen til afghanske styrker.

Les mer: Sverre Diesen om lokalt ansatte afghanere: – Taliban kommer neppe til å vise nåde

– Dårlig militær ledelse og dårlig styring på lokalt nivå er noen av faktorene bak distriktenes og sjekkpunktenes fall, la han til.

– Likevel, på steder der [ANDSF] og de lokale opprørsstyrkene sto mot Taliban, klarte ikke bare Taliban å oppnå noe territorium, men styrkene ble også grundig beseiret, sier han.

I noen områder – særlig i nord – har Taliban tidligere jobbet med eldste i samfunnet for å overtale soldater til å overgi seg og forlate sine stillinger, sier Najafizada, og la til at i noen tilfeller hadde taktikken vært affektiv.

– Disse eldste i samfunnet utfordret de afghanske styrkene ved å spørre dem: «Hvem kjemper du mot? Hvorfor forsvarer du folk når du ikke får betalt i tide?»

Les mer: Turkmenistan sender våpen og fly til grensen mot Afghanistan

Likevel mener Najafizada at når USA og Nato fortsetter sin militære, politiske og tekniske støtte til den afghanske regjeringen, vil den være «i en veldig god posisjon».

Afghanistans president Ashraf Ghani innrømmet 8. juli at landet hans sto overfor en vanskelig situasjon, ettersom amerikanske tropper forlater landet. Men han insisterte på at regjeringsstyrkene kan takle utfordringen og motstå Taliban-styrkene.

Oversatt fra engelsk av Frida Pedersen.

Opphavsrett ©2020 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS