Nyheter

FLYKTER: Afghanske soldater i den afghanske provinsen Badghis, som grensen mot Turkmenistan. Mange afghanere flykter til nabolandene når Taliban tar over store deler av landet.

Turkmenistan sender våpen og fly til grensen mot Afghanistan

Hundrevis av afghanere, inkludert soldater og lokalt politi, flykter til naboland i Sentral-Asia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Turkmenistan har begynt å flytte tunge våpen, helikoptre og andre fly nærmere grensen til Afghanistan, og reservister blir satt i beredskap i hovedstaden, et ytterligere tegn på at bekymringen sprer seg over Sentral-Asia når Taliban-krigere fortsetter store offensiver.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En tjenestemann ved et turkmensk sikkerhetstjeneste fortalte Radio Free Europe (RFE) at flere soldater fra en garnison nær byen Mary blir sendt for å styrke grensevernet. Mary er omtrent 400 kilometer nord for Serhetabad, en stor grenseovergang ved den afghanske grensen.

Tjenestemannen, sa at ytterligere styrker sendt til grensen, inkluderer offiserer, jagerfly og helikoptre. Det er uklart nøyaktig hvor mange enheter eller antall fly det er snakk om.

En annen nettavis, Turkmen News, rapporterer også at tunge våpen ble flyttet til Serhetabad-regionen forrige uke.

Tvunget til møte

I hovedstaden Ashgabat blir noen reservister innkalt til militære rekrutteringsposter og blir bedt om å være på vakt for mulig rask utplassering, ifølge tjenestemannen. Ordrene er så langt ikke landsdekkende og er begrenset til bare Ashgabat, sier han.

Den turkmenske regjeringen, som ofte er svært hemmelighetsfull, har ikke kunngjort noe om økt beredskap. Politiets tjenestemenn har i mellomtiden økt advarslene til vanlige turkmenere mot å bruke virtuelle private nettverk, eller VPN-er, som er ulovlige, men mye brukt for å omgå myndighetenes begrensninger på internett.

Les også: Eksperter: Palestinerne har rett til å yte væpnet motstand

I Mary, en by med rundt 100.000 innbyggere, har lokale tjenestemenn begynt å organisere patriotiske foredrag for ansatte i offentlig tjeneste.

Kommunale arbeidere i byens Margush-distrikt ble pålagt å delta på et timelangt møte 8. juli, etter endt arbeidsdag. En deltaker sa til RFE at folk var misfornøyde for å bli tvunget til å delta.

Mottar tilbakemelding

– Folket var så slitne. Alle ønsket å gå raskere hjem. Det ville være bedre om de holdt forelesningene sine i arbeidstiden, ikke etter jobb, eller enda bedre hvis de fikk lønnen sin. Vi kan ikke mate barna våre med tomme samtaler, sier en arbeider til RFE.

Han ba om ikke å bli identifisert av frykt for å miste jobben.

AUTORITÆR: Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov under en seremoni i den turkmenske hovedstaden Asjgabat i 2011.

En annen arbeider klaget også over å ha blitt tvunget til å delta på møtet etter å ha jobbet siden klokken syv den morgenen.

– Hele dagen, under den brennende solen, rengjør vi gatene, planter blomster, jevner bakken, klipper gresset. Vi blir kastet ut i det vanskeligste arbeidet. Etter avslutning av arbeidet klokken 19 kommer vi knapt hjem. Og å lytte til disse samtalene og foredragene er en unødvendig bekymring for oss. Etter jobb kommer vi knapt hjem og sovner, uten å ha tid til å spise et stykke brød med barna våre, sier arbeideren, som også ba om å være anonym.

Arbeideren sa at foredraget inkluderte retorikk om hvor velstående landet var og hvordan folk skulle være lojale mot regjeringen.

Krysset grensen

Turkmenistan deler en 800 kilometer lang grense mot Afghanistan, der sikkerhetssituasjonen har forverret seg sterkt når Taliban-krigere rykker frem mot provinshovedsteder og til og med noen grenseoverganger.

Hundrevis av afghanere, inkludert soldater og lokalt politi, har angivelig flyktet til andre naboland i Sentral-Asia, som Tadsjikistan.

Les mer: Krigsveteraner må betale for gave fra presidenten

Tadsjikiske tjenestemenn kunngjorde forrige uke at de sendte ytterligere 20.000 soldater til grensen som svar på Taliban-offensiven. 5. juli rapporterte grensevakttjenesten at mer enn 1000 afghanske soldater hadde krysset til Tadsjikistan det forrige døgnet.

Trukket ut

USAs president Joe Biden har lovet at tilbaketrekningen av amerikanske styrker vil være fullført innen 31. august. Siden den gang har Taliban sluppet løs en rask offensiv og kontrollerer nå omtrent en tredjedel av landets 421 distrikter og distriktssentre.

Tidligere denne måneden forlot amerikanske styrker sin største base i Afghanistan i Bagram, nord for Kabul.

Les også: Taliban tvinger flere afghanske soldater til å flykte til Tadsjikistan

Den raske tilbaketrekningen av amerikanske styrker, og Talibans suksess på slagmarken, vekker bekymring for at den vestlig støttede regjeringen i Kabul kan kollapse.

Oversatt fra engelsk av Frida Sophie Meek Pedersen.

Opphavsrett ©2020 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS