Nyheter
Mobiliseringen i Ukraina skyter fart
Ukraina regner med å innrullere opp mot 200.000 nye soldater i løpet av året.
Det er mindre entusiasme enn før for å bli sendt til fronten, sier en mobiliseringsagent ved det militære kallenavnet Fantomas.
Det er fortsatt mange som følger myndighetenes oppfordring om å melde seg til tjeneste, men køene for å få unntak er mange steder like lange som vernepliktskøene.
– Det er 28 måneder siden invasjonen, og det er ikke like lett å få folk til å melde seg til kamp. Min erfaring er at mange av køene ved vernepliktskontorene består av menn som vil ha en eller form for unntak, sier den 36-årige rekrutteringsagenten.
Fantomas er krigsveteran med erfaring fra fronten og en av mange som på gatenivå skal innfri myndighetenes målsetting om å doble rekrutteringen av nye soldater, til tross for lunken interesse blant dem som nå omfattes av de nye reglene.
Nye regler
President Volodymyr Zelenskyj varslet i april at innkallingsalderen er senket fra 27 til 25 år. Han undertegnet samtidig en omfattende overhaling og effektivisering av hele mobiliseringsprosessen. Dette trådte i kraft i mai og pålegger alle menn under 60 år å oppdatere sine persondata på nett eller ved et rekrutteringskontor.
Tallet på vernepliktige er en militær hemmelighet og blir skjermet deretter. Men på både politisk og militært hold blir det sagt at endringene har fått mobiliseringen tilbake på rett spor. Det har også vært kjørt en kampanje for frivillig verneplikt.
Ukrainske militærmyndigheter skriver til Reuters at de nye vernepliktsreglene har ført til en dobling av antallet mannskaper i mai og juni, sammenlignet med de to foregående månedene. Men forsvaret oppgir ingen tall.
Den militære talsmannen Bohdan Senyk sier at mobiliseringen er inne i en positiv utvikling. Gjennomsnittsalderen på de innrullerte er uforandret på rundt 40 år.
To års tjeneste
De ukrainske styrkene øst i landet har i måneder forsøkt å demme opp for russiske soldater som klorer seg fram kilometer for kilometer langs deler av frontavsnittet. Mange ukrainske enheter trenger desperat til avløsning etter å ha slåss under ekstreme forhold nesten sammenhengende i to år.
Mannskapene har ikke hatt noen dimitteringsdato å se fram til. For det fleste er det helt i det blå når de kan forvente å bli sendt hjem fra en hær som anslagsvis teller en million soldater, melder Reuters.
En tysk avis spurte sekretæren i det ukrainske parlamentets forsvarskomité, Roman Kostenko, om 200.000 var et tiltenkt antall for den siste mobiliseringen. Kostenko ville ikke bekrefte at dette var målet, men sa at forsvaret kan klare å innrullere et slikt antall innen utgangen av året hvis prosessen fortsetter i dagens tempo.
Dette kan åpne for at noen enheter blir dimittert, men innenriksministeren har advart mot demobilisering av et antall tilsvarende de nye som kommer. Han mener at dette vil kunne svekke innsatsen ved fronten.
Flakshalser
Forsvarsanalytikeren Mathieu Boulegue ved Center for European Policy Analysis i Washington sier at 200.000 nye soldater er et oppmuntrende tall, men sier at flaskehalsen er trening og transport fram til frontavsnittene.
– Det å bygge opp kunnskap på en smart og effektiv måte, er det som trengs. Enhver kan kjøre lastebil og vaske do, men det er ikke like enkelt å få trent opp effektive soldater, sier han.
Russland klarer ifølge Natos anslag å rekruttere rundt 30.000 mann i måneden. Men en høyt plassert Nato-tjenestemann sier at russerne tar «svært store tap» og at den russiske krigsledelsen verken har ammunisjon eller mannskaper til å starte en større offensiv.
Siden innføringen av de nye reglene har noen vernepliktskontorer hatt sitt fulle hyre med å få registrert alle som melder seg. Fristen for å oppdatere personlige opplysninger ble satt til 16. juli.
Mange søker – om unntak
– Det kommer flere enn vi klarer å føre inn. Noen dager holder vi på til over midnatt, sier nestlederen ved kontoret der rekrutteringsagenten Fantomas arbeider. Han bekrefter inntrykket av at svært mange står i kø for å få unntak fra krigstjeneste, men mener likevel at innkallingen går som planlagt.
– Vi innfrir vår pålagte oppgave. Kanskje ikke 100 prosent, men slett ikke ille, sier han.
Oppslag om korrupsjon og videoer i sosiale medier som viser håndgemeng mellom agenter og menn i vernepliktsalder skapte en negativ holdning i opinionen i perioden fram mot de nye reglene. En måling i april viste at halvparten av de spurte sa at mobiliseringen gikk dårlig.
For ikke å provosere befolkningen ytterligere lot parlamentet være å vedta enda strengere straffer mot dem som sniker seg unna.
Agenten Fantomas, som selv ble såret ved fronten i øst i fjor, sier at 70 prosent av de møtene han har på gaten med menn i vernepliktsalder, går positivt for seg. Han og andre som arbeider med mobiliseringen, sier hendelser som dem som er vist i sosiale medier, er sjeldne og ofte forvrengt og tatt ut av sammenhengen.