Morgendrillen

UTDELING: Bent Anders Salberg klemmer en kollega, under utdelingen av medaljer til den tredje kontigenten av det norske sanitetsbidraget i Afghanistan. Salberg var styrkesjef for kontigenten og sjef på det norskledede feltsykehuset.

Den siste norske styrkesjefen i Afghanistan er stor fan av en god bamsemumspatrulje på øvelse

Bent Anders Salberg ville gjerne delt en feltrasjon med vår ferske forsvarsminister Odd Roger Enoksen, blant annet for å diskutere New Public Management.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Bent Anders Salberg

Alder: 51

Yrke: Oberstløytnant i FSAN. Var den siste norske styrkesjefen i Afghanistan.

Sted: Sessvollmoen.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– 06:30 våkner jeg av kjenningsmelodien til Seinfeldt som spilles på telefonen, ruller ut av seng og går rett i dusjen, våkner etter ett kvarter.

Hva er det første du gjør?

– Etter dusj er det ut på kjøkkenet og sette på kaffe og Nyhetsmorgen på P2, blir lett beskjemmet over hva vi i Norge oppfatter som problemer samtidig som lett frokost klargjøres og inntas.

Når starter arbeidet?

– I det jeg går ut av fra forlegningen på Sessvoll og ikke har annet å tenke på, ukependling har fordeler og bakdeler. Fordelen er at man får god tid til konsentrere seg om jobben.

Pensko eller feltstøvler?

– Marsjstøvler – disse er ferdig oppbygd, med beinlengdeforskjell på over to centimeter så er jeg med lave sko avhengig av å huske på å ha innleggssålen med meg. Den ligger som regel i feil landsdel når pensko skal brukes.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Maraton var aldri ment som en idé til etterfølgelse, første mann som gjennomførte døde jo!

Beste triks for velferd på øvelse?

– Sjøfolk navigerer etter stjernene, hærfolk ligger under stjernene og i Luftforsvaret rangerer man hoteller etter stjerner. Så det gjelder å finne et hotell med grei frokostmeny, selvsagt.

– Fra spøk til alvor, aldri en øvelse uten BMP (bamsemumspatrulje, en snoptur til den lokale nærbutikken, journ. anm.) og litervis med kaffe.

2010: Salberg har en rekke deployeringer bak seg. Her sammen med Oberst Helge Lolland (t.v) og daværende sjef Forsvarets sanitet John Maxfield Steineger (i midten) utenfor det norske feltsykehuset i Abéché i Tsjad

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Som ung sersjant på Værnes i 1991 møtte jeg personell fra U.S. Marine Corps som var lei seg for at de var i Trøndelag og ikke i Kuwait/Irak, da den første Gulfkrigen startet. Og så kan det nevnes at det til tider har vært utfordrende å være ute i internasjonale operasjoner med andre nasjoner som har et annet alkoholregime enn oss.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Forsvarsminister Enoksen. Det ville vært interessant å høre hans synspunkt på fremtiden for forsvarsanlegg i hans hjemmeområde, og utfordret han på den New Public Management-inspirerte utviklingen Forsvaret har hatt de siste 20 år, som etter min mening ikke har økt operativ evne.

– Enoksen kunne fått hele rasjonen, jeg ville jo uansett akkurat ha vært på BMP.

Smartklokke – yay or nay?

– Njay. Fint med smartklokke – men blir stadig lett nervøs når jeg sjekker klokkeslett og samtidig oppdager at jeg ikke har puls på Garmin-klokka jeg kjøpte i sommer....

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Løsning av oppdrag og ivaretakelse av personell vil bestandig være første og viktigste oppdrag, samme hvilken avdeling en tjenestegjør i.

– I Forsvarets sanitet opplever jeg at man har det fokuset, så er det å finne de mest effektive måtene å gjøre dette på, som til enhver tid er utfordringen.

Powered by Labrador CMS