Nyheter

FLYPLASSEN: Mengder av folk har samlet seg ved Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul.

Den norske styrkesjefen i Kabul:
– Sikkerheten oppleves som god

Antallet pasienter på feltsykehuset i Kabul har økt i kjølvannet av Talibans maktovertakelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det går bra med oss her på feltsykehuset.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det forteller oberstløytnant og styrkesjef for det norske sanitetsbidraget i Kabul, Bent Anders Salberg, når Forsvarets forum snakker med ham onsdag ettermiddag.

Følg siste nytt fra Afghanistan her!

Nato er i gang med å trekke alle styrker ut av Afghanistan. De siste norske spesialstyrkene har returnert til Norge. Men feltsykehuset på den militære delen av Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul ledes og drives fortsatt av norsk personell.

Les også: Forsvarets Hercules står klar til å evakuere personell

Den norske ambassaden i Kabul er evakuert og flere nordmenn er fraktet ut av landet, etter at Taliban på kort tid har gjenvunnet makten. Start- og rullebanen på flyplassen i Kabul måtte stenges mandag. Tusener av mennesker i desperat flukt hadde samlet seg i håp om å ta seg om bord i flyene. Dramatiske filmopptak viste personer som forsøkte å klamre seg til militærfly som var i ferd med å ta av.

Merker urolighetene

Salberg og hans personell har de siste dagene merket uroen på kroppen.

– Det er urolighetene på den sivile delen av flyplassen som vi har merket til, på den måten at rullebanen har blitt stengt flere ganger. Antallet pasienter har økt, men ikke først og fremst på grunn av traumer. Også små skader og medisinske tilstander, forteller Salberg.

Det amerikanske militæret har tatt over ansvaret for flyplassen. Mandag mistet sju mennesker livet i kaoset.

PÅ FLUKT: Afghanere stuet sammen i et C-17 Globemaster III-fly, tilhørende U.S. Airforce.

– Både norsk og amerikansk personell har opptrådt profesjonelt og håndtert den til tider usikre situasjonen på en god måte. Sikkerheten oppleves nå som god. USAs styrker har økt i antall og min egen opplevelse er at vi nå har en robust styrkebeskyttelse på basen, forsikrer oberstløytnanten.

Les også: Flere forsvarsansatte har kommet hjem til Norge fra Kabul, bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreide

På spørsmål om det norske personellet er i stand til å gjennomføre oppdraget på en trygg og hensiktsmessig måte, til tross for den pågående situasjonen i Afghanistan, er styrkesjefen tydelig.

– Svaret er helt klart ja!

Forsvaret har sendt ekstra personell

Onsdag kunne NTB melde at Norge forsterker feltsykehuset ytterligere. Forsvaret har sendt ekstra personell for å støtte driften av sykehuset. Disse ankom tirsdag kveld og skal bistå med blant annet samband og lederstøtte, slik at sykehuspersonellet skal kunne drive med sin primæroppgave, altså den medisinske beredskapen, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Ekstra personell er bestandig kjærkomment i utfordrende situasjoner, så det er vi glade for å få tilført, sier Salberg.

COMMAND TEAM: Styrkesjef Salberg i midten, sammen med orlogsmester Bernt-Jakob Elvehøy (t.v) og major Markus Jagersten

Salberg har ledet arbeidet ved sykehuset siden mars i år. Sykehuset har akuttmottak, kirurgisk avdeling, intensivavdeling og sengepost. Dermed har de kapasitet til å behandle alvorlige stridsskader og masseskader, så vel som hjerteinfarkt og blindtarmsbetennelse, eller annen sykdom og mindre skader.

Les også: Afghansk tolk ut mot statsministeren. Mener sikkerhet ikke var årsak til asylavslag for renholdere.

Powered by Labrador CMS