Forsvarets forums julekalender 2020

Håkon Aasnes tegner 91 Stomperud og er i år i gang med juleheftet for neste år.
Håkon Aasnes tegner 91 Stomperud og er i år i gang med juleheftet for neste år.

Klassikeren Stomperud

Nr. 91 Stomperud er blitt mer moderne. Ett av forbildene er en generalmajor.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble opprinnelig publisert i papirutgaven av Forsvarets forum utgave 12, 2012. Nå publiseres den for første gang på nett i anledning Forsvarets forums julekalender 2020.

Tegner Håkon Aasnes tegner fremdeles Nr. 91 Stomperud - og på tampen av 2020 jobber han med juleutgaven av bladet til 2021. Generalmajor Roar Sundseth gikk bort i 2015. Hans etterlatte er orientert og positive til at artikkelen publiseres på ny.

Langt inn i skogen, på snirklete veier, over en liten bru og til slutt et stykke på en dårlig gruslagt fylkesveg en times kjøretur fra Oslo finner vi huset til Stomperud-tegner Håkon Aasnes. Den sirlig tegnede veibeskrivelsen han har sendt oss, inneholder alle mulige detaljer: rundkjøringer, dyrebutikken, avstander og et gedigent gult nabohus med fem–seks beitende alpakkaer til 100.000 kroner per stykk utenfor.

Håkon Aasnes med hunden sin utenfor huset i Aurskog.
Håkon Aasnes med hunden sin utenfor huset i Aurskog.

Jo, da, det er i det røde nabohuset Aasnes holder til. Det er her han skaper historiene og tegner de ned til de siste sju årenes julehefter. Han er allerede i gang med juleheftet for 2013.

Oppdaget i Sverige

– Jeg begynner med manus til selve historien. Så tegner jeg til det etterpå. En side i heftet går det gjerne et par dager før jeg er ferdig med, sier 69-åringen.

I år er det 75 år siden soldaten Nr. 91 Stomperud ble lansert i Norge, og 80 år siden serien så dagens lys i Sverige.

– Det var redaktøren i Norsk Ukeblad som var i Sverige på et møte. Da han pusset skoene, fikk han et svensk blad stukket i hånden av skopusseren. Da oppdaget han 91an Karlsson og tenkte at det like gjerne kunne presenteres i Norge, forteller Aasnes. Og slik ble det, dog med et norskt navn. I anledning jubileet har Aasnes bidratt til årets jubileumsbok, som nok helt sikkert havner som julepakke til flere tegneserie- interesserte i år.

– Noen har fortalt meg at Stomperud burde vært i Afghanistan. Jeg tror ikke det skjer. Han trives nok best på Sørum, sier tegner Håkon Aasnes.

Får farge i Sverige

Stomperud-tegner Aasnes klarer seg med grå og sort blyant. Fargene får Stomperud hos et fimra i Sverige.
Stomperud-tegner Aasnes klarer seg med grå og sort blyant. Fargene får Stomperud hos et fimra i Sverige.

I lyset fra vinduet på arbeidsrommet risser en hard blyant noenlunde hvordan strekene skal være, den myke blyanten viser hvor strekene skal gå, mens en stålpenn tar over i Aasnes hender når de endelige linjene skal frem.

– Er du selvlært?

– Jeg gikk på reklameskole en gang, men jeg lærte ikke noe der som jeg har hatt bruk for i ettertid, sier Aasnes. Fargeleggingen foregår i Sverige, så Aurskog-Høland-tegneren klarer seg lenge med fargene grå og sort. 69-åringen stortrives som Stomperud-tegner. Det pussige er at han ble kjent med en helt annen Stomperud lenge før han startet å tegne serien.

– Det var en kar i troppen min i førstegangstjenesten som het Stomperud. Jeg husker vi lo godt av navnet den gangen. Vi koblet navnet opp mot serien i ukebladet, sier Aasnes.

Denne tegneseriestripa laget Håkon Aasnes ekslusivt for Forsvarets forum i 2012. Her kludrer som vanlig Stomperud til det hele...
Denne tegneseriestripa laget Håkon Aasnes ekslusivt for Forsvarets forum i 2012. Her kludrer som vanlig Stomperud til det hele...

Militær inspirasjon

Roar Sundseth var generalmajor i Forsvaret og gikk bort i 2015.
Roar Sundseth var generalmajor i Forsvaret og gikk bort i 2015.

De siste årene har han gjort Stomperud litt tykkere enn den lange hengslete figuren som de aller fleste forbinder ham med. I tillegg er han nok mer moderne i klesveien enn den HV-soldaten fra 60-tallet han har sett ut som. Inspirasjon til fornyelsen har Aasnes blant annet hentet fra et portrettintervju i F med generalmajor Roar Sundseth.

– Ja, dette er en en stilig og sprek herremann i uniform, sier Aasnes, og ser på bildet av en stram, smilende Sundseth.

– Bruker du Roar Sundseth som modell for Stomperud?

– Det er vel mest bandolæret og lommene jeg ser på. Og litt på disitinksjonene og lua. Selve personen er ikke viktig hvem er.

– Blir du ikke lei av å tegne?

– Flere ganger om dagen. Men da bruker jeg tida på andre ting, eller setter meg i godstolen. På kveldstid kanskje med et whiskeyglass i hånda. Men det blir bare ett glass altså, under- sterker han. For i Stomperud skal det verken være alkohol, røyk eller hor. – Jeg husker jeg en gang skrev i manus at majoren hadde notert i boka si: «Nå starter juleølsalget.» Det ble endret til «Nå starter lutefisksalget». – Det ble litt feil, humrer Aasnes.

Les saker fra julekalenderen i 2019:

Powered by Labrador CMS