Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er mange som ikke er helt overbevist om at den
saksgangen de får i Forsvaret er helt patent, at reglene blir fulgt, sier John Christian Elden.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Den profilerte advokaten har klienter i tre forskjellige medieomtalte saker fra Forsvaret. Blant annet jobber han for narkotikapermitterte gardister og en oberst anklaget for seksuell trakassering.
En av sakene Elden er involvert i ble ført for Hålogaland lagmannsrett 3. og 4. januar. Advokaten forsvarer et befal i Hæren, som er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å forsøke å skaffe seg seksuell omgang.
Advokaten mener blant annet at det var feil av Militærpolitiet ikke å gjøre sporsikring på åstedet rett etter at saken ble anmeldt.
– Når partene er uenige om det har vært fysisk kontakt, er det en tjenesteforsømmelse ikke å sikre det beviset som ville bekrefte eller avkrefte dette i form av en DNA-undersøkelse av tøyet. Andre saker er avgjort nettopp på en slik undersøkelse. Når partene forklarer seg direkte motstridende, så ville et DNA-funn eller ikke-funn hatt stor betydning for den bevisvurderingen, sier Elden.
I august ble 30 gardister i Forsvaret dimittert for bruk av narkotika. Fem gardister innrømmet å ha brukt ulovlige stoffer på en privat fest under permisjon. Senere vedgikk 25 andre vernepliktige i Garden å ha brukt rusmidler under permisjon.
Flere av gardistene føler seg lurt av Forsvaret til å innrømme bruk av rusmidler. Elden representerer gardistene, og mener at Forsvaret ikke har ivaretatt de vernepliktiges juridiske rettigheter.
– Det ene er det rene bevisspørsmålet, måten de etterforsket
denne angivelige narkotikabruken på. Noen ble tatt på fersken, noen har
forklart seg på en eller annen måte, andre er blitt fortalt at «vi vet at
du har gjort noe, du må bare tilstå». Det er sånn Birgitte Tengs fetter-avhør, sier Elden.
Hårprøver
Gardistene ble fortalt at det skulle bli tatt narkotikaprøver av håret deres. Om de hadde brukt ulovlige rusmidler, ville det dukke opp i testresultatet. Derfor kunne de like gjerne innrømme alt med en gang, ble de fortalt. Elden mener at dette ikke er en lovlig fremgangsmåte fra Forsvarets side.
– Det handler om hvordan man går frem når man beskylder folk for forhold som faktisk er straffbare. Man skal følge straffeprosessens regler, sørge for at de får juridisk bistand, sørge for at de får anledning til å rådføre seg med noen, sørge for at de tar avgjørelser på en forsvarlig måte, og ikke lyve for dem slik man gjør i USA, sier han.
Elden mener Forsvaret henger etter samfunnsutviklingen, som går i retning av økende aksept for bruk av rusmidler som cannabis.
– Forsvaret er nok nødt til å følge etter resten av
samfunnet. Det har politiet gjort, for eksempel. Man ser på skikkethet som sådan, men det er ikke noen
prinsipielt grunnlag for å si at en som har røyket hasj ikke er egnet til å
være i Forsvaret, mens en som drikker sprit hver helg er det. Det er helt
ulogisk, sier han.
Vil slippe advarsel
Elden er også advokaten til en oberst i Forsvaret, som fem forskjellige kvinner ifølge NRK har i varsel og avhør forklart seg om seksuelt press fra. Offiseren fikk først refs som følge av varslene, men etter at obersten klagde, ble refsen trukket tilbake. I stedet fikk obersten en skriftlig advarsel, med begrenset varighet. Da varslet «gikk ut på dato» i juli, ble det slettet fra Forsvarets arkiver.
– Man ga refs uten at det var grunnlag for å gi refs. Og når
den da ble påklaget, så måtte Forsvaret trekke tilbake refsen, for da fikk de faktum på
bordet, sier Elden.
Obersten ønsker å få det skriftlige varselet trukket tilbake, og på den måten renvaske seg, etter at han mener at han ble hengt ut i mediene. I advarselen står det ifølge Elden «svart på hvitt at dette ikke er en trakasseringssak», og at den ble gitt på grunn av «grenseoverskridende oppførsel».
– Han er fortsatt uenig i det siste lille som står igjen, så han
klaget på det, og ville ha det klagebehandlet, og så skjedde det ikke noe mer, sier advokaten.
Eldens bakgrunn fra Forsvaret innebærer blant annet avtjent verneplikt som militærjurist. For noen år siden tok han det prestisjetunge sjefskurset på Forsvarets høgskole.
– Er det noen spesielle utfordringer eller vanskeligheter knyttet til det å jobbe opp mot Forsvaret?
– Det jeg merker er at Forsvaret prøver å sette opp en forsvarsvegg, for å si det sånn. Og forsvarer seg selv bak ord og uttrykk og
hemmelighold som det ikke er grunnlag for. Når de går inn og opererer i det
sivile samfunn og leker politi/ettergår varslingssaker etter arbeidsmiljøloven,
tjenestemannsloven og så videre, så kan de ikke forholde seg til «beklager
dette er hemmelig, du får ikke innsyn». Da må du forholde deg til saksbehandlingsreglene. Og de
må gjøre det på den måten som loven forutsetter, slik at partenes rettssikkerhet ivaretas.
Forsvaret er forelagt kritikken fra Elden, men ønsker ikke å gi tilsvar.