Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Thomas Norman Hansen ble 1. oktober ansatt som hovedverneombud i Forsvaret, og har lagt seg på en ny linje når det gjelder alkohol.
Annonse
– For Hovedverneombudets arrangementer serverer vi ikke gratis alkohol lenger, sier Hansen til Forsvarets forum.
– Det viktigste er at folk har et bevisst forhold til alkohol og at de gjør egne risikovurderinger knyttet til alkoholkonsum. Vi vet at alkohol er medvirkende årsak i forhold til trakassering.
Synlig beruselse i uniform eller på militært område er straffbart etter militær straffelovs paragraf 72.
– Bør det være noen regler på maksimalt antall enheter alkohol ved skjenking i en leir?
– Jeg er usikker på om man får sånne regler til å fungere i praksis. Men bonger kan fungere, og jeg vet at mange sjefer tenker på det, sier Thomas Norman Hansen.
– Man må forholde seg til alkoholloven, og der tror jeg Forsvaret kan bli flinkere til å håndheve loven.
Hansen oppfordrer folk til å være makker, og for eksempel at si til folk som har fått nok at de kan de gå og legge seg.
Noe lignende står forøvrig i Veiledning i skikk og bruk i Forsvaret:
«Merker man at en kollega eller
kamerat viser tegn til å ha overskredet en
grense, er det ens plikt å gripe inn på en
diskret og fornuftig måte.»
– Jeg mener at man i minst mulig grad bør servere alkohol i en militærleir. Men noen bor i leiren og det er deres hjem. Befalsmessa er deres fritidsområde. I tilknytning til arbeidstid mener jeg at man ikke bør servere alkohol i det hele tatt.
– Egentlig bør vi som er i Forsvaret håndheve alkoholloven strengere enn samfunnet ellers.
– Det er trolig en sammenheng mellom pris og konsum. Hva med priser på alkohol i en leir?
– For meg personlig har pris ikke mye å si. Pris er en reguleringsmekanisme som samfunnet bruker som vi også kan bruke i Forsvaret i større grad.
– Kan du si noe om forskjellen på å nyte alkohol i hyggelig lag og fyll?
– Jeg synes ikke vi skal ha fyll i militær sammenheng. Det hører ikke hjemme der. Men å ta et glass vin til maten hvis man vil ha det, mener jeg er greit.
Hansen sier han har inntrykk av at det er vanlig i arrangementer i Forsvaret å servere alkohol som Forsvaret betaler for.
– Vi ønsker å bryte ut av dette å si at vi ikke vil være med på det lenger. Vi synes ikke det er greit. Vi vet at alkoholkonsum er en vesentlig faktor i nesten alle trakasseringssaker og vi ønsker ikke å være en bidragsyter til det. Vi har gjort et verdivalg.
Hansen mener at hvis det skjer trakassering så kan det føre til at Forsvaret mister utrolig flinke folk, og han henviser til at «fulle folk» gjør ting de ikke hadde gjort hvis de var edru.
– Det er trist. Både den som trakasserer og offeret er egentlig ofre. Forsvaret er taperen fordi det koster mye å utdanne folk.
Så i forbindelse med arrangementer hos Hovedvernombudet vil du som gjest få lov til å kjøpe alkohol, men du vil ikke bli påspandert alkohol.
– Jeg oppfordrer Forsvarets avdelinger til å ta egne verdivurderinger, og jeg håper at flere følger etter oss.
– Jeg ser også det uetiske i at staten skal betale alkohol for folk. Det er litt problematisk.
Natvig: – Tre enheter
Forsvarsstaben (FST) er det strategiske nivået i Forsvaret, og er i krisehåndterings- og styringssammenheng det militærstrategiske nivået.
Viseadmiral Elisabeth Natvig er sjef for FST.
– Vil Forsvarsstaben følge Hovedvernombudets eksempel og si at ansatte betaler alkoholen selv?
– FST vurderer dette spørsmålet fortløpende, i lys av den generelle samfunnsutviklingen. FST har så langt valgt å tilby moderate mengder alkohol under sine arrangementer, og det tilbys selvfølgelig alkoholfrie alternativer til alle som ønsker det, skriver Natvig i en epost til Forsvarets forum.
– Hva er kjørereglene for alkohol i FST i dag?
– FST forholder seg til reglene i Statens personalhåndbok og Forsvarets eget regelverk. Ved bevertning i forbindelse med møter, konferanser, seminarer med videre tillates alkohol servert i moderate mengder, dersom arrangementet går utover arbeidstiden.
– Dette praktiseres normalt ved at det tilbys en enhet alkohol til forrett og to enheter til hovedrett, til sammen tre enheter, svarer Natvig.
Forsvarets forum prøvde å få Natvig til å utdype sitt syn på alkoholkonsum i statlig regi:
– Har du noen mening om maksimalt antall enheter med statsfinansiert alkohol per person på arrangementer underlagt FST sine avdelinger?
– Svaret på spørsmål to dekker også dette spørsmålet, lyder svaret fra Natvig.