Nyheter

ALKOHOL: På mange militærleirer er det barer med sjenkebevilling.

Forvirring om skjenkebevilling til gradert bygg i Forsvaret

Etterretningsbataljonen har måttet gjennomføre omfattende informasjonsinnhenting i jakten på bevilling til å skjenke alkohol mellom høygraderte vegger.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt om i landets militære leirer har befal og offiserer muligheten til å nyte alkohol i diverse barer, som ofte omtales som «messer» i militære kretser. Og når Nato-land skal trene i Norge, så er dette godt og enkelt tilrettelagt for.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De utenlandske militære besøkende trenger ikke en gang skjenkebevilling for å servere alkohol.

Les om det her: Dette er reglene for Nato-barer under Cold Response

Men like lett er det ikke når Etterretningsbataljonen vil skaffe skjenkebevilling til en av sine høygraderte bygg på Setermoen.

Nesten et år siden den første formelle henvendelsen, virker de snart å ha fått ordnet dette, viser en e-postutveksling Forsvarets forum har fått innsyn i. Men reglene for skjenkebevilling har vist seg nesten like kryptiske som Etterretningsbataljonen selv.

Ønsker bevilgning

I august i fjor ble den første henvendelsen sendt fra Etterretningsbataljonen. De tok kontakt med Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Bygget det er ønske om å få skjenkebevilling til er klarert for «høygradert tale», slik at de ansatte også kan prate jobb utenfor arbeidstid.

«Det har vært et savn fra våre ansatte å kunne sette seg ned i salongen etter arbeidstid for å ta seg en øl eller ett glass vin for å diskutere arbeidsrelaterte saker. Dette gjelder i stor grad også for alt av besøk vi har, hvor vi i de fleste tilfeller velger å ha middag i våre lokaler slik at det er mulig å ha faglige diskusjoner under/etter middag.»

Det skriver en etterretningsansatt i en e-postutveksling Forsvarets forum har fått innsyn i. Selv var de usikre på om det lot seg gjøre.

«(...) vi er usikker på om dette vil være mulig å få til, om hvilke ulemper en evt skjenkebevilling i så tilfelle vil påføre oss. Dette henger sammen med at tegninger av lokalet vårt er gradert, vi har ikke wi-fi i lokalet - alle elektroniske komponenter (tlf/digitale klokker) må låses inn i egne skap før en går inn i bygget. Det vil si at vi for eksempel ikke kan ha kasseapparat i lokalet».

Full forvirring

I en e-post statsforvaltningen at:

«det følger av Alkoholloven § 5-3 at det er Forsvaret og direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap som er delegert myndighet til å gi statlig skjenkebevilling til Forsvarets messer for militært tilsatte ved anlegg som av hensyn til rikets sikkerhet er sikkerhetsgradert».

I den videre kommunikasjonen kommer det frem at det ikke hadde vært så enkelt som at Forsvaret selv kunne gi skjenkebevilling likevel.

«Vi har hatt litt utfordringer med å finne ut av dette i sektoren og håper med dette at vi kan opprette en dialog om saken», skriver Etterretningbataljonens ikke-navngitte medarbeider den 16. februar i år.

Vedtak fra 2010

I senere korrespondanse viser det seg at bevillingsmyndigheten gikk over til Helsedirektoratet i 2010.

Det opplyste Helsedirektoratet til Etterretningsbataljonen i mars.

«Etter litt leting har vi i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet funnet frem til at myndigheten til å gi Forsvaret og/eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, adgang til å gi skjenkebevilling til slike anlegg, jf. alkoholloven § 5-3 andre ledd, ble delegert fra departementet til Helsedirektoratet i 2010.»

Det opplyses videre at for at Forsvaret skal kunne få adgang til å gi bevillinger til anlegg jf. § 5-3, andre ledd, må Helsedirektoratet delegere myndigheten videre. Medarbeideren i Helsedirektoratet sier at den forsøker å finne ut internt hvordan dette kan og skal gjøres.

Så nå ser det ut som det kan bli en løsning på det litt kuriøse problemet, og at de snart kan få muligheten til å servere alkohol. Men foreløpig kan ikke bataljonen ennå åpne kranene.

– Etterretningsbataljonen har enda ikke fått sjenkebevilgning og avventer fortsatt svar i saken, skriver talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, til Forsvarets forum.

Les mer: «Forsvaret leverer ikke som lovet»

Powered by Labrador CMS