Nyheter:
Kadetter ved Krigsskolen på Linderud under trening på løfteteknikk i 2014.
Illustrasjonsfoto: Torgeir Haugaard/ Forsvaret
Forsvarets høgskole vil ha mer makkertjeneste på bar
Spritserveringskutt, økt vekt på serveringsnekt og makkertjeneste hjem i seng. Forsvarets høgskole tar tak etter MOST-resultater.
– Vi vet at noen av de negative hendelsene som har skjedd, har vært når alkohol har vært involvert. Vi har derfor også skjerpet kontrollen i våre messer, skriver Eline Sørensen, jurist og strategisk rådgiver for sjef FHS i en e-post til Forsvarets forum.
Forsvarets høgskole (FHS) utdanner alle fremtidige militære ledere, både befal og offiserer. De tre krigsskolene, Cyberingeniørskolen, Befalsskolen, Stabsskolen og Institutt for forsvarsstudier ligger under FHS.
Intensiverte likestillingsarbeid
Etter at resultatene fra Forsvarets største undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering (MOST) noen sinne kom ut i februar i fjor og viste at begge deler forekommer i rekkene, har FHS innført en rekke tiltak. Deriblant er undersøkelsen gjennomgått og diskutert i samtlige avdelinger, også med studentene.
Vi har snakket med unge ledere om hvordan det er å være førstelinjen til den gruppen som er mest utsatt for mobbing og seksuell trakassering i siste utgave av Forsvarets forum.
– Mangfold og likestilling er en forutsetning for utdanningen vi gir, og holdningsarbeid inngår derfor i lederutviklingen. Dette er ikke nytt, men på grunn av fjorårets undersøkelse har vi intensivert arbeidet og tilført flere tiltak, sier Sørensen, som også er leder for høyskolens likestillingsutvalg.
Hun understreker at FHS har et særskilt ansvar i Forsvaret for å utvikle ledere med høy integritet.
– Et av tiltakene i inneværende skoleår er at vi bruker en hel dag med førsteårskadettene ved krigsskolene og Cyberingeniørskolene hvor det utelukkende er fokus på holdninger, etikk og ledelse.
Fikk du med deg denne? Gamle Krigsskolen overlevert Forsvarsbygg for salg
Kuttet spritservering noen steder
– Noen steder er spritservering kuttet. Først og fremst har de som frivillig jobber i baren fått økt fokus på å nekte servering hvis noen er i ferd med å få i seg litt for mye, opplyser Sørensen.
Som i felt, legger de vekt på makkertjeneste i baren.
– I tillegg har vi jobbet for at kadetter må hjelpe, og ta vare på hverandre, hvis noen har drukket for mye. Også utenfor Forsvarets område. Få dem til å gå å legge seg, ikke gi dem en drink til, som kanskje var mer vanlig før.