Morgendrillen

PÅ DEKK: Iris Fivelstad om bord på fregatten KNM Otto Sverdrup, som hun er sjef på.

Iris Fivelstads største kulturkrasj innebærer smeltet melkesjokolade under skjorten til en panamansk fortøyningsleder

Fregattsjefen (og hotellsjefen) foretrekker en fjelltur i Sunnmørsalpene fremfor styrketrening og maraton.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Navn: Iris Fivelstad

Alder: 46

Yrke: Fregattsjef og kommanførkaptein.

Sted: Haakonsvern utenfor Bergen.

– Som fregattsjef må man være klar til å stå opp døgnet rundt i sjøen, særlig ved seilas i krevende farvann eller på øvelser og i operasjoner. Under land som regel 06:30.

Hva er det første du gjør?

– Får et raskt overblikk over skjermer og farvann med trafikksituasjonen, og en rask oppdatering av vaktsjefen, så kaffe i stolen, og som regel en veldig fin seanse med navigasjonsteamet mitt. Opplevelsene på bro, over hele verden, er noe av det beste med fregattlivet. Under land; frokost, og så kaffe og mail/nyheter.

Når starter arbeidet?

– I sjøen går arbeidet 24/7, under land starter arbeidsdagen 07:30.

Pensko eller feltstøvler?

– Om bord bruker vi vernesko som de fleste sjøfolk, på land feltstøvler, og innimellom når vi holder mottagelser er det pensko, så – ja takk, alle tre.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Best av alt er en fjelltur i Sunnmørsalpene, men i sjøen er tredemøllen bedre en løse vekter synes jeg. Maraton har jeg ikke tid til, det blir kanskje fem kilometer.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Når man skal være lange perioder til sjøs, liker jeg å ha med et godt utvalg bøker, også prøver jeg å skape litt luksusfølelse på lugaren ved å ta med kvalitetsprodukter til dusjen, for eksempel håndsåpe fra Molton & Brown, gode håndduker, og å vaske sengetøyet med eget vaskemiddel.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Størst kulturkrasj har jeg ikke opplevd med andre lands styrker, men med andre lands sivilister. Som løytnant og leder forre fortøyning (fortøyningen lengst fremme på baugen, journ. anm.) om bord på KNM «Fridtjof Nansen», i slusene i Panamakanalen, forsøkte jeg å dele ut norsk melkesjokolade til de lokale fortøyningsmannskapene. De ble umiddelbart samlet inn av lederen deres, som stappet dem under skjorten sin hvor de smeltet i en ring rundt magen hans. Han skulle ha dem for seg selv.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg er ikke så god på FR, men jeg inviterer gjerne på «Action Messing» med tilhørende «Battlesnack», slik vi spiser den på torsdagskrigene når vi trenes av Royal Navy.

– Da skal hele besetningen spise et varmt måltid, på fire skift i løpet av en time. I realiteten har man cirka seks minutter på å få i seg en skål glovarm gryterett, og må derfor kjøle den med drikken man får utdelt til. For mange av oss er chili con carne ispedd fersken-iste blitt en klassiker.

– Jeg inviterer gjerne samtlige bataljonssjefer i Hæren på torsdagskrig – vi hadde hatt godt av å lære mer om hverandres utfordringer.

Smartklokke – yay or nay?

– Nay – smartklokker og alt annet med bluetooth, opptaksmuligheter og/eller wifi må legges igjen i flymodus eller avslått på lugaren, jeg har derfor foreløpig ikke investert i en slik. Men jeg skjønner hvorfor de er så populære, kanskje blir det en når jeg går i land.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Beholde alle de dyktige folkene i fregattskvadronen. Nansen-klassen er Norges mest avanserte kampsystem, med sensorer og våpen i tre dimensjoner: under vann, på overflaten og i luften. Det er kostbart og tidkrevende å utdanne personellet vårt og vi trenger insentivene som forlenger ståtiden om bord slik at vi beholder den verdifulle kompetansen; utdanningen + erfaringen. Det er vel kanskje gyldig for alle grenene.

– For Forsvaret generelt så er vel også prioriteringer i nyanskaffelser en stor utfordring. Hvilke kampsystemer skal vi kjøpe og hvordan skal vi integrere dem i fremtidens Forsvar?

– Boktips der er «The Kill Chain» av Christian Brose og «AI at WAR – How Big Data, Artificial Intelligence and Machine Learning Are Changing Naval Warfare» av flere forfattere. Forsvarets Forum har nylig referert sjefen for den britiske E-tjenesten som spår den teknologiske utviklingen som en av våre største utfordringer, det tror jeg er riktig. Å henge med her blir krevende og dyrt! Det enkle er ikke det beste da.

Les også: Sjefen for den britiske E-tjenesten, Richard Moore, tror kvanteteknologi og bioteknologi vil forandre hele arbeidsområder.

Powered by Labrador CMS