Nyheter
Forsvarsministeren advarer mot en «primitiv» forsvarsdebatt
Norge er ikke tjent med en venstrevridning i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Det kan skade forholdet til USA, mener Frank Bakke-Jensen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Om det går så galt at vi får et regjeringsskifte så får vi endelig håpe at de som skal regjere evner å fortsette de lange linjene i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, sier Bakke-Jensen.
Noen uker før valget møter Forsvarets forum Høyre-statsråden på hans kontor i Myntgata i Oslo. Han forteller om hvor viktig det er å bevare det tette forholdet til USA som han har pleiet på hans vakt som forsvarsminister de siste fire årene.
Det innebærer også at samarbeidsavtalen med USA SDCA (Supplementary Defense Cooperation Agreement), som legger til rette for amerikanske investeringer på norske baser, må bli vedtatt.
Hvis ikke vil vi risikere at USA trekker seg mer ut fra Norge, og vender blikket bort fra Norges interesseområder, sier forsvarsministeren.
Les også: Meningsmåling: Flest mener at Høyre er mest opptatt av Forsvaret
Det er ikke Norge tjent med, mener Bakke-Jensen.
– Basepolitikken står ikke i veien for at USA eller Nato kan investere i infrastruktur i Norge. Avtalen er eksplisitt på at den respekterer norsk basepolitikk.
– Hvorfor trenger vi USA til å gjøre investeringer i Norge?
– Amerikanske investeringer på norsk jord er jo også en måte å knytte tettere bånd mellom Norge og USA. Jeg ser på det som en stor fordel, det er en måte å få USA til å beholde fokus på det oppdraget man ble enige om etter 2. verdenskrig, sier Bakke-Jensen som sikter Nato-alliansen utgangspunkt.
– Det er også en god måte å sørge for at USA er her og øver sammen med oss sånn at vi er oppdatert på det planverket vi skal bruke for å forsvare Norge. Det sikrer at vi har samme situasjonsforståelse om hva som foregår.
Helt uenig med venstresiden
Frank Bakke-Jensen mener kritikken fra blant andre Rødt og Sosialistisk Venstreparti om at samarbeidsavtalen med USA er et brudd på norsk basepolitikk samt at det vil forverre forholdet til Russland, bommer.
Den er fullt og helt i tråd med norsk lovverk og tar hensyn til norsk suverenitet, og det viderefører en forutsigbar politikk overfor Russland, sier Bakke-Jensen.
Selv om USA investerer millioner av amerikanske dollar på infrastruktur i norske baser, blir det ikke en amerikansk militærbase inne i en norsk, fastslår forsvarsministeren.
...USA har i likhet med Norge behov for et område der de sier «Dette er vårt sensitive utstyr – det må vi få lov til å styre når vi er her.»
– Man innfører et nytt begrep. Det heter omforente områder. Det er en forutsetning for at USA skal investere i infrastruktur i Norge eller et annet land, sier Bakke-Jensen.
Han forteller at det har vært en lang prosess som ledet fram til forslaget som skal bli sendt til høring i løpet av høsten. Det var ikke sånn at Norge godtok alle ønsker fra USA, sier forsvarsministeren.
Les også: Høyre er på kollisjonskurs med folket
– USA har også sagt at de kan tenke seg å bygge fasiliteter for overvåkningsfly på Evenes. Da må vi ha regulert området på en sånn måte at vi kan ta hensyn til den sivile aktiviteten, den norske aktiviteten, annen alliert aktivitet og USAs aktivitet.
– Har Norge kontroll på hva amerikanerne gjør innenfor de omforente områdene?
– Det er ikke sånn at dette blir et lukket og inngjerdet område. Men USA har i likhet med Norge behov for et område der de sier «Dette er vårt sensitive utstyr – det må vi få lov til å styre når vi er her.».
– De viktigste er likevel at vi blir enige om på hvert enkelt område om hvordan aktiviteten skal reguleres.
Jeg har vokst opp i Finnmark og jeg har krangla om Nato-medlemskap med kommunister siden jeg åpna munnen
«Løpegutter» for USA
Frank Bakke-Jensen har kort tid igjen som forsvarsminister, uavhengig av utfallet av valget. Han skal trekke seg tilbake fra forsvarsdebatten og fokusere på en av Norges fremste eksportprodukter – nemlig fisken – når han tiltrer som direktør i Fiskeridirektoratet.
Selv om Bakke-Jensen trer tilbake fra Forsvaret og politikken, kommer han med en advarsel om en utvikling som han mener har blitt mer fremtredende de siste årene:
– Jeg har vokst opp i Finnmark og jeg har krangla om Nato-medlemskap med kommunister siden jeg åpna munnen, sier Bakke-Jensen.
– Det er noen trekk som gjør meg bekymret nå. Det ene er at man er så uttalt kritisk til Nato-medlemskap. Det andre er retorikken: Om vi er ute i en FN-operasjon eller Nato-operasjon omtales norske soldater som løpegutter for USA. Det mener jeg er å legge opp til at forsvarsdebatten blir så primitiv som mulig, sier Bakke-Jensen som fyrer løs mot partiet Rødt:.
– Det er lite troverdig når vi har Rødt som veteranenes fremste forsvarere, samtidig som de i neste åndedrag påstår at norske soldater stort sett har vært ute og fostra opp narkosmuglere og menneskehandlere i kampen mot ISIL.
– Det skaper et bilde som ikke henger sammen og det er respektløst overfor folk.
Partiledere i Rødt Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på uttalelsene til forsvarsministeren.
– Det er regjeringene som dilter etter USA og som har ansvaret for at norske soldater og fellesskapets forsvarsmidler misbrukes i USAs mislykkede utenlandskriger, ikke soldatene. Forsvarsministerens angrep skyldes nok at mange ser fornuften i en politikk som setter Norges sikkerhet over USAs krigshissing, og at et rekordvalg for Rødt kan gjøre en forskjell, skriver Moxnes i e-post til Forsvarets forum.
Les resten av svaret i bunn av artikkelen.
– Stødige og lesbare
Frank Bakke-Jensen innrømmer at det til tider har vært vanskelige å samarbeide med den forrige amerikanske administrasjonen. Han sier likevel at det var tilfeldig at samarbeidsavtalen med USA ble lansert kort tid etter at Joe Biden tok over makten i Det hvite hus.
Uavhengig av hvem som er president forblir USA Norge nærmeste og viktigste allierte, sier Bakke-Jensen.
– Vi har vært igjennom en vanskelig periode med USA. Det var ikke noe enkelt under Donald Trump. Plutselig fikk vi en presidentskap som ikke delte verdigrunnlaget vi har basert vårt samarbeid på. Da var det veldig greit at vi var stødige og lesbare.
– Vi har vært igjennom en vanskelig periode med USA. Det var ikke noe enkelt under Donald Trump
– Vi skal ikke underslå betydningen av at Norge er tydelige i utenriks- og sikkerhetspolitikken.
Feilslått kritikk
Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes mener kritikken av Rødt fra forsvarsministeren bommer. Han benekter at Rødt har bidratt til å fremme en primitiv forsvarsdebatt. Partilederen mener også at det er feil at Rødt har hevdet at norske soldater har «fostra opp» menneskesmuglere og narkohandlere i forbindelse med krigen i Afghanistan eller Syria, slik forsvarsminister Bakke-Jensen uttaler.
– Det vi har påpekt er at militsen som hevder å ha vært trent av norske styrker i Syria, selv vedgår forbindelser til narkosmugling på toppnivå, og at krigsherrer og militser som USA og Nato har støttet i Afghanistan har vært tungt involvert i heroinnettverkene som ifølge FN vokste enormt da USA og Nato gikk inn i landet, skriver Moxnes.
– Det er det uansett politikerne som må svare for dette, ikke soldatene.
Partilederen mener at Rødt har levert på veteranpolitikken.
– Rødt får støtte og anerkjennelse fordi vi, i motsetning til regjeringa, har lyttet til veteranene. Og fordi Rødt, med støtte fra veteranmiljøet og fagbevegelsen i Forsvaret, har kjempet fram konkrete forbedringer av veteranenes erstatningsordninger, som SIOPS kaller historisk gjennomslag.