Nyheter:
Opposisjonen delt i synet på USA-avtale
Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er positive, mens venstresiden vender tommelen ned for regjeringens nye forslag til avtale med USA.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Artikkelen er oppdatert med reaksjon fra Abeiderpartiet:
– Vi frykter at denne avtalen kan bidra til en videre uthuling av basepolitikken, og legge til rette for større og mer permanent utplassering av amerikanske styrker.
Det skriver Audun Lysbakken i en e-post til Forsvarets forum. Partilederen for SV mener samarbeidsavtalen regjeringen la fram fredag 16. april ikke er i Norges interesse, og at det kan uthule norsk basepolitikk. Det kan legge til rette for en mer permanent utplassering av amerikanske styrker, mener Lysbakken
– Avtalen er en formalisering av den utviklingen regjeringen har lagt opp til i flere år, med større og større innrømmelser overfor USA, og det er ikke i Norges interesse. For oss må norsk sikkerhet og suverenitet være det viktigste, ikke amerikansk stormaktspolitikk, skriver Lysbakken.
Sterkt kritisk
Overfor NTB sier partileder i Rødt at avtalen med USA vil være et brudd på norske basepolitikk.
– Regjeringa vil åpne for det som i praksis er amerikanske militærbaser på norske flyplasser. Det kan medføre en drastisk økt fare for at disse områdene i Norge blir militære mål i en eventuell konflikt mellom USA og Russland, sier Moxnes og legger til at avtalen tvert bryter med norsk basepolitikk, noe regjeringen har avvist at den gjør.
Positive til mer samarbeid
Forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet Liv Signe Navarsete er imidlertid mer positiv til det som ble lagt fram av regjeringen enn stortingskollegene i Rødt og SV. Med et forbehold om at hun ennå ikke har lest detaljene i avtalen, mener hun at Senterpartiet i store trekk vil stille seg bak regjeringens forslag.
– At norsk basepolitikk ligger til grunn er veldig viktig for Senterpartiet. Det er også viktig at det er en balanse mellom avskrekking og beroligelse. Det må være tydelig at når amerikanske styrker er i Norge så er de på besøk på norske baser, sier Navarsete.
Forsvaret skal løse oppdraget
Hun sier avtalen også bærer bud om at Norge er i en lignende sikkerhetspolitisk situasjon som under den kalde krigen.
– Hvis USA investerer mer i infrastruktur i Norge på sikt ligner det situasjonen på 60-tallet.
– Hvordan tror du Russland vil reagere på denne avtalen fra regjeringen?
– Selv om det kanskje vil skape reaksjoner er det bra at avtalen er åpen og transparent. Det vil uansett ikke være i norsk interesse at USA løser norske forsvarsoppgaver. USA skal være i Norge for å øve og trene, sier Navarsete.
Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt stiller seg også bak den nye avtalen med USA.
– Vi er for at våre allierte trener og øver i Norge og vi er for at denne aktiviteten skjer i ordnede former og basert på oppdatert avtaleverk. Vi er opptatt av å videreføre Norges linje. USA har bidratt med forsvarsinvesteringer i Norge helt siden vi gikk inn i Nato i 1949, men norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk er norske myndigheters ansvar, skriver Huitfeldt i en sms.