Olavsvern 18.02.2021. Nederlandske styrker trener på Olavsvern, Tromsø som eies av WilNor.

Dette brukes blant annet Olavsvern til i dag:

Å lagre yachter og fritidsbåter

Olavsvern 18.02.2021. Nederlandske styrker trener på Olavsvern, Tromsø som eies av WilNor.

Dette kan det bli mer av i fremtiden:

Utenlandske soldater og fartøy

For første gang siden ubåtbasen ble solgt, tas Olavsvern i bruk av et annet Nato-land.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre meter inn et fjellmassiv åpenbarer det seg en «kanal». På kjøl ligger en lang rad «millionglis», en og annen annen sjark og seilbåt. Der Forsvarets ubåter tidligere seilte inn, venter nå båteiere på å ta fjorden.

Nå satses det imidlertid på utleie av Olavsvern til allierte nasjoner. Først ut i rekken er Nederland. De kommer med sine fartøy og flere titalls soldater som igjen bruker Olavsvern for militære formål.

Vil tilbake

– Vi har fartøy som kan frakte stridsvogner og vi har fartøy som frakter personell, sier oberstløytnant Frank Ramakers fra Nederland.

Han er sjef for en såkalt «Surface Assault & Training Group». Det er en del av det kongelige nederlandske marine.

Fra Olavsvern skal de trene på troppeforflytning fra sjø til land og overlevelse og krigføring under arktiske forhold. Med en styrke på drøyt 70 soldater forteller Ramakers at de har vært i Norge siden januar.

Om jeg ha vært i Norge før? Ja, mange ganger, sier Ramakers som er på sitt tiende militære norgesbesøk.

– For enkelte av våre soldater er det imidlertid første gang de er her, sier 49-åringen.

– Det hadde ikke vært oss i mot å komme tilbake hit, sier oberstløytnant Frank Ramakers.

Mens Ramakers viser rundt i fjellanlegget og peker og forteller om fartøyene de har, forbereder kamuflasjekledde soldater seg til å forlate den trygge fjellhavnen for nok et øvelsesmoment i vintertreningen.

Nederlenderne skal få mest mulig ut av de ukene de er på vintertrening i Norge.

– Det hadde ikke vært oss i mot å komme tilbake hit. Vi er likevel informert om at det norske forsvarsdepartementet ser etter et annet sted enn Olavsvern for oss neste år, sier Ramakers.

Read English version here.

Lang historie

Historien om marinebasen hvor nederlenderne øver, er en lang og kronglete reise som gir en vond smak i munnen hos enkelte: Først stemte Stortinget for avvikling og salg av basen i 2009. Så ble den etterhvert lagt ut på Finn.no. I 2013 ble den kjøpt for 38 millioner kroner av private investorer, blant andre nåværende Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). I desember 2020 overtok WilNor Governmental Service (WGS) eierskapet da selskapet anskaffet majoriteten av aksjene.

Basen ble i sin tid finansiert med Nato-midler og kostet drøyt tre milliarder kroner å bygge.

De nederlandske styrkene har tatt med seg landgangsfartøy som kan transportere soldater og pansrede kjøretøy.

I dag hadde prisen vært langt stivere dersom et lignende anlegg hadde blitt reist.

Les også: Nederlandske styrker satte i land kjøretøy og soldater fra U.S. Marine Corps ved marinebasen Olavsvern.

Olavsvern, som ble påbegynt på 60-tallet, er et massivt byggeprosjekt: Det består av et fjellkompleks på 25.000 kvadratmeter, inkludert et fjellbasseng med tørrdokk for ubåter, i tillegg til kaier og 13.000 kvadratmeter med kaserner, kontorer og verksteder.

Nå er staten tilbake med delvis kontrollen etter at selskapet Wilnor Governmental Services overtok eierskapet. De server blant annet Forsvaret med logistikktjenester.

Litt «James Bond»

Bak den nederlandske offiseren Ramakers følger Geir Bentzen hakk-i-hæl. Bentzen er fra WilNor. Han er nederlendernes bindeledd til det sivile livet utenfor som sørger for at de har det de trenger under oppholdet. Det handler om at det er nok dusjer og toaletter og at maten kommer når den skal.

Geir Bentzen i WilNor og Frank Ramakers, sjef for de nederlandske styrkene på Olavsvern.

Bentzen forklarer at de gjerne ser for seg at flere allierte medlemsland kommer til Olavsvern. Den pensjonerte kommandørkapteinen som ga seg i Forsvaret i 2014, forteller om dybde på vannet, at marinebasen har 250 meter solid fjell over seg, at de har tørrdokk, samt at soldatene slipper å fryse fingrene av seg i sprengkulda som tidvis har herjet utenfor.

– Det er jo litt James Bond over dette stedet. Olavsvern er designet og bygget for militært bruk, og vi ønsker derfor velkommen en økt alliert og gjerne også norsk militær bruk, sier Bentzen som var siste militære sjef på Olavsvern.

Neste år vil forlegningen og fasilitetene for de utenlandske styrkene trolig holde en enda høyere standard enn de gjør i dag, sier Bentzen.

Han har solid ryggdekning for å fri til utenlandske styrker. Bentzens sjef og administrerende direktør i WilNor Vidar Hole, ønsker Nato-styrker velkommen.

– US Marines er veldig interessert i basen. Vi har også merket oss interesse fra Royal Marines som benyttet basen ofte mens den var i Forsvarets eie. Målet vårt er å utvikle den militære aktiviteten framover, sa Hole til Forsvarets forum da nederlenderne ankom i januar.

«Ekstreme forhold»

– For oss har det vært viktig å være ganske nær styrkene våre på Skjold, sier Ramakers og sikter til infanterisoldatene som har oppholdt seg i militærleiren.

I utgangspunktet skulle nederlenderne trene sammen med allierte styrker under Nato-øvelsen Joint Viking, men den ble avlyst på grunn av økende koronasmitte og påfølgende kritikk fra politisk og helsefaglig hold. Ramakers forteller at de likevel har fått utbytte av oppholdet, mens han sikter seg inn på én av de mer erfarne nederlandske soldatene.

Nederlandske styrker trener på amfibieoperasjoner og krigføring under arktiske forhold fra marinebasen Olavsvern.

– Master chief Richard Glazenberg, smiler en høy nederlender mens han simulerer en smittevernhensynsfull hilsen på avstand.

– Første gang jeg var i Norge var i 1993, og ti år senere var jeg på Olavsvern. Her har vi med oss noen de mer erfarne, men også folk tidlig i 20- årene, sier Glazenberg.

For de yngste som øver i arktiske forhold for første gang er det mye god trening i å kunne forflytte seg og å kjempe under ekstreme forhold.

Powered by Labrador CMS