Nyheter

UNDERSØKELSE: Rødt mener det er behov for en ny undersøkelse av hvordan veteraner fra internasjonale operasjoner har det. Her ser vi afghanske og norske styrker på i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Rødt vil ha ny levekårsundersøkelse av veteraner

Rødts Bjørnar Moxnes mener tidligere undersøkelser ikke gir et riktig bilde av hvordan veteraner egentlig har det etter internasjonale operasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med uttalelse fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jo mer avstand det er til Forsvaret og Forsvarsdepartementet jo mer unngår vi at det stilles spørsmål om undersøkelsen virkelig er uavhengig eller om det er bukken som passer havresekken, skriver Rødts Bjørnar Moxnes i en e-post til Forsvarets forum.

Forslaget som ble fremmet av partiet tidligere, skal voteres over på Stortinget i dag. Ifølge Moxnes er det nødvendig at undersøkelsen av veteraner fra internasjonale operasjoner utføres en en uavhengig sivil forsknings- eller utredningsinstans for å få «alle fakta på bordet».

Les også: Færre får kompensasjon for psykisk skade: – Bruk og kast av soldatliv, mener Moxnes.

I tillegg til et forslag om en levekårsundersøkelse for veteraner, vil Rødt at regjeringen skal undersøke hvor mange norske veteraner som har blitt helt eller delvis uføre som følge av deltakelse i internasjonale militæroperasjoner.

Viser til personvern

I et skriftlig svar, mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at det er umulig grunnet personvernhensyn.

Den forklaringen kjøper ikke Moxnes:

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmer forslag om ny leverkårsundersøkelse for veteraner.

– Når regjeringa som har gått lenger enn noen annen norsk regjering i å tillate masseinnhenting av private data og bygge ned personvernet i Norge, sier det er umulig å finne ut hvor mange norske soldater som har blitt uføre på grunn av hendelser i krig i utlandet, på grunn av personvern, lyder det veldig hult, fortsetter Moxnes.

Han viser til E-loven som har blitt kritisert for å legge til rette for masseovervåkning.

– Prioritert av regjeringen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er avvisende til kritikken fra Rødt. Forskning på veteranområdet har vært en prioritet for denne regjeringen, ifølge Bakke-Jensen. Han viser videre til at Unifil- og og Afghanistan-undersøkelsen var gjennomført i samarbeid med blant andre Folkehelseinstituttet og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Bakke-Jensen er også avvisende til å undersøke hvor mange som er helt eller delvis uføre som følge av internasjonale operasjoner. Det lar seg ikke gjøre, skriver han.

– En oversikt over hvor mange som har blitt helt eller delvis uføre som følge av hendelser i tjeneste forutsetter at man kan koble hendelsen i tjenesten til uførheten hos den enkelte. En slik kobling er imidlertid ikke mulig av personvernhensyn, skriver Bakke-Jensen i en e-post til Forsvarets forum.

– Forsvaret kan bare samle inn personopplysninger så lenge man er i Forsvaret. Det vil si at Forsvaret i utgangspunktet ikke har anledning til å samle inn opplysninger om uførhet som oppstår i etterkant av tjenesten.

Afghanistan-undersøkelsen

Mens flere veteraner venter på resultatene fra den andre Afghanistan-undersøkelsen, hviler mye av kunnskapen om hvordan veteraner har det fra den første fra 2012.

Les også: Vil utsette Afghanistan-undersøkelsen sju måneder

Den ble i likhet med Unifil-undersøkelsen (om Libanon-veteraner, journ. anm.), kraftig kritisert for metodiske svakheter.

Det førte trolig til en underrapportering av psykiske skader blant norske veteraner, uttalte klinisk psykologispesialist Anita Cecilie Buzzi til NRK.

Powered by Labrador CMS