MÅLING: Høyre med statsminister Erna Solberg i spissen blir oppfattet som mest opptatt av Forsvaret, viser en meningsmålig.Foto: Krister Sørbø/ Forsvarets forum
Meningsmåling: Flest mener at Høyre er mest opptatt av Forsvaret
Regjeringspartiet Høyre slår knockout på de andre partiene. 46 prosent av respondentene er ikke sikre på hvilket parti som er mest opptatt av Forsvaret.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er en sjelden korrekt meningsmåling, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum, spøkefullt.
Annonse
Han sikter til spørreundersøkelsen som er gjennomført av Kantar på vegne av Forsvarets forum. Den viser at et klart flertall mener at Høyre er det partiet som er mest opptatt av Forsvaret - til forandring en positiv undersøkelse i motsetning til målingene som har vist at de borgerlige partiene har kjempet i motbakke for å vinne velgere.
28 prosent av de spurte peker på Høyre som mest opptatt av Forsvaret, mens Arbeiderpartiet (10 prosent) kommer på en lunken andreplass.
– Nå er jeg ikke spesielt opptatt av meningsmålinger, den viktigste målingen er imidlertid den som kommer på valgdagen, sier Bakke-Jensen som likevel rakk å smette i en telefon for å reagere på undersøkelsen – mens han var på reise i Nord-Norge.
Han forklarer resultatet på følgende måte:
– Vi har hatt forsvarsministeren de siste åtte årene. Politikken vår er teknologidrevet, og vi har levert med langtidsplanene for Forsvaret. Det er ikke sikkert det alltid hjelper å presentere et bilde av «nød og elendighet» i Forsvaret, sier Bakke-Jensen.
Forsvarsministeren sier videre at partiet vil jobbe for at den store gruppen som ikke vet hvem som er mest opptatt av Forsvaret (46 prosent), går til Høyre.
Har kjempet for oppmerksomhet
Bare fire prosent mener at Senterpartiet er mest opptatt av Forsvaret. Liv-Signe Navarsete mener det delvis skyldes at regjeringspartiet Høyre har hatt bedre forutsetninger for å vise sin politikk, fordi de har hatt forsvarsministeren.
– Forsvarsministeren får hele tiden medias oppmerksomhet, mens vi andre må kjempe om å få oppslag og for å nå fram med vårt budskap. Senterpartiet har vært det eneste tydelige opposisjonspartiet i åtte år, skriver Navarsete til Forsvarets forum.
Hun skriver at de har fulgt opp og levert på tidligere langtidplaner for Forsvaret fram til i dag.
Hvilket parti mener du er mest opptatt av Forsvaret?
– Flertallet med Høyre i spissen var svært uenige med oss i 2016, men i 2020 kom de etter på mange av våre standpunkt. Men de legger inn en opptrapping av personell og investeringer alt for langt ute i perioden.
Hun mener videre at de har fått dårlig uttelling på meningsmålingen.
– Selv om om folk ikke har fått det med seg har Senterpartiet pressa regjeringa. På den måten har vi hatt stor påvirkning på forsvarspolitikken de to siste periodene – selv om vi har vært i opposisjon.
Vi har bidratt konstruktivt
Også Fremskrittspartiet ved forsvarspolitisk talsperson Morten Wold, peker på at mediedekningen ikke har vært i favør partiet.
– Fremskrittspartiet har alltid vært veldig opptatt av forsvarspolitikk, men her føler jeg at vi ikke får anerkjennelse for de forsvarspolitiske initiativ vi har tatt. Vi påvirket LTP på en positiv og konstruktiv måte, bidro til at flere ting ble forsterket - og det var vår fortjeneste at det ble flertall for at Norge sluttet seg til Det europeiske forsvarsfondet (EDF), skriver Wold til Forsvares forum.
– Gjennom at Høyre har forsvarsministeren og Ap lederen av Utenriks- og forsvarskomiteen, får disse partiene automatisk mer mediedekning, noe som kan ha gjort utslag på målingen, avslutter han.
– Overraskende lavt
Anniken Huitfeldt (Ap) forventet imidlertid et enda større gap mellom Høyre og de andre partiene.
– Jeg synes tallet er overraskende lavt for partiet som har sittet med forsvarsministeren i åtte år, men årsaken kan nok være manglende samsvar mellom løfter og realitet.
– Ferske Nato-tall fra i sommer viser at Forsvaret har krympet under Høyre-regjeringen – Forsvaret hadde faktisk 200 færre ansatte i 2020 enn i 2014.
Den landsrepresentative undersøkelsen som ble gjennomført i august er besvart av 2140 respondenter. Undersøkelsen har en feilmargin på +/- 2,5 prosentpoeng.